Darmowe e-booki o zdrowiu od Welbi
  • Poradniki
  • Plany żywieniowe (diety)
  • Kompendia wiedzy
Sprawdź za darmo

Zaloguj się

Umów teleporadę
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Jak zrobić ciasto na pierogi bezglutenowe, które zawsze się udadzą?

Olga Rymarska

24.01.2022

Aktualizacja: 28.09.2022

Dania pozbawione glutenu również pysznie smakują! Dowodem na to są pierogi bezglutenowe. Sprawdź, jak je własnoręcznie zrobić!


pierogi-bezglutenowe-jak-zrobic-ciasto-przepis
pexels

Polecane

sok-jablkowy-jak-zrobic-jaki-jest-najlepszy
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z jabłek i dlaczego warto go pić?
27.05.2022
kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
sniadania-do-pracy-zdrowe-lekkie-co-przygotowac
Odżywianie
2 min.
Śniadania do pracy - zdrowe, lekkie. Co przygotować?
27.07.2021
Spis treści
  1. Gluten – co to jest? Gdzie się znajduje?
  2. Objawy nietolerancji glutenu
  3. Ciasto na pierogi bezglutenowe – przepis

Gluten – co to jest? Gdzie się znajduje?

Gluten to mieszanka różnych białek o pochodzeniu roślinnym, która w połączeniu z wodą nadaje ciastu elastyczną i rozciągliwą konsystencję. Niektórzy porównują ją do struktury kleju. Wyrabiając ciasto z mąki pozbawionej tego białka, można od razu zauważyć i wyczuć, że nie wyróżnia się ono tak dużą sprężystością. Jest to jednak całkowicie normalne i trzeba się do tego przyzwyczaić. To nie błąd kulinarny. Gluten znajduje się przede wszystkim w ziarnach zbóż, dlatego na opakowaniach produktów, w których go nie ma, widnieje znaczek przekreślonego kłosa. To symbol nie tylko polski, lecz także międzynarodowy.

W czym znajduje się gluten? Ze względu na symbolikę kłosa najczęściej identyfikuje się go z pszenicą, jęczmieniem i żytem, a więc z chlebem i bułkami. Znajduje się on także w innych produktach: w wędlinach, musztardzie, musli, płatkach śniadaniowych, kawie zbożowej, twarogach i serach. Oczywiście jest tego znacznie więcej, dlatego osoby, które z różnych względów zdrowotnych nie tolerują glutenu, muszą bardzo uważnie przyjrzeć się składom produktów, aby nie mierzyć się z konsekwencjami jego spożycia. Najlepiej udać się do alergologa, który zleci wykonanie testów na alergie pokarmowe. Gluten może być jednym z alergenów pokarmowych, a wiedza na temat tego, co można, a czego nie można jeść, w wielu przypadkach okazuje się niezbędna, by poprawić swój stan zdrowia.

Polecamy

alergia-nietolerancja-nadwrazliwosc-jak-je-rozpoznac
Zdrowie

Nadwrażliwość, nietolerancja czy alergia pokarmowa – jak je rozpoznać? Skorzystaj z teleporady

W życiu człowieka nie ma nic bardziej naturalnego niż potrzeba zaspokajania głodu. Jemy, aby utrzymać organizm w dobrej kondycji, a przy okazji smakować nowych potraw i spędzać czas z przyjaciółmi lub rodziną. Nadwrażliwość pokarmowa może odebrać nam tę przyjemność, powodując wiele objawów, które uprzykrzają życie i prowadzą do bolesnych dolegliwości.

Redakcja13.08.2021

Objawy nietolerancji glutenu

Objawy nietolerancji glutenu przejawiają się głównie w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, nerwowego i mięśniowo-stawowego. Wówczas występują: biegunki, zaparcia, bóle brzucha, bóle głowy, problemy z zaśnięciem i koncentracją, zmienne nastroje oraz ból mięśni i stawów. Ze względu na powszechność wypowiadania się na temat szkodliwości glutenu coraz częściej obserwuje się chęć wykluczenia go z diety. Nie wszyscy są świadomi, że nie szkodzi on każdemu, a wyłącznie osobom, które chorują na określone choroby. Produkty z glutenem mogą jeść nawet niemowlęta i dzieci. Jeśli jednak zaobserwuje się jakiekolwiek objawy, które wskazują na nietolerancję, trzeba skonsultować się z lekarzem.

Nietolerancja glutenu wiąże się z celiakią, którą wykrywa się poprzez badanie serologiczne krwi. Polega ono na pomiarze przeciwciał anty-tTG. Inną metodą diagnostyczną w kierunku celiakii są również badania genetyczne lub badanie endoskopowe jelita cienkiego. Nietolerancja może być także ściśle związana z chorobą Duhringa, ale czasem jest to po prostu alergia na gluten. Niezależnie od przyczyn, które powodują, że gluten szkodzi zdrowiu, najlepiej wyeliminować go z diety. Oczywiście należy przy tym pamiętać, by nie pozbawiać się składników odżywczych, które zawierają produkty z tym białkiem. Aby mieć pewność, że organizm dostaje wszystkie makro- i mikroelementy oraz witaminy, skonsultuj się z dietetykiem.

Ciasto na pierogi bezglutenowe – przepis

Aby przygotować ciasto na pierogi bezglutenowe, można sięgnąć po różne rodzaje mąki: gryczaną, kukurydzianą, ryżową, jaglaną. Nie wszyscy są zwolennikami specyficznego smaku mąki gryczanej, dlatego śmiało można wybrać inną. Oprócz 1 szklanki wybranego rodzaju mąki będziesz potrzebować:

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżki oleju

  • około 1,5 szklanki gorącej wody

  • ½ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą w misce. Na początku możesz zrobić to łyżką, ale ostatecznie przystąp do ugniatania ciasta rękami, gdy już połączysz ze sobą mąkę, olej, wodę i sól. Pamiętaj, by wodę wlewać delikatnym strumieniem. Gdy zauważysz, że ciasto jest zbyt gęste lub zbyt bardzo się klei, możesz je zwilżać albo podsypywać mąką w zależności od potrzeb. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 10–15 minut. Po tym czasie oderwij kawałek, a resztę schowaj do lodówki. Zacznij formować krążki o dowolnej wielkości. Nałóż na nie wcześniej przygotowany farsz (np. z kapusty i grzybów) i zlep brzegi w wybrany sposób.

Pierogi możesz ugotować lub usmażyć. Jeśli wybierzesz pierwszą opcję, zagotuj osoloną wodę, a następnie wrzuć pierogi. Jeśli ciasto jest bardzo cienkie, gotuj je od 2 do 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni pierogi smaż przez mniej więcej 6 minut. Dodatkowo po usmażeniu możesz zalać je wodą i dusić pod przykryciem. Gotowe pierogi możesz pokryć skwarkami.

Źródła
  1. Z. Bartuzi, N. Ukleja-Sokołowska, Alergia pokarmowa na mąkę i celiakia, „Alergia” 2014, nr 2, s. 4–10.
  2. P. Limanowska i in., Ocena wybranych aspektów życia codziennego i czynników determinujących przestrzeganie diety bezglutenowej u osób chorych z celiakią, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2014, nr 20(49), s. 356–359.
Author Olga Rymarska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
ile-bialka-ma-jajko-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Czy jajka zawierają dużą ilość białka?
19.05.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.