Umów teleporadę
Welbi
ZdrowieProfilaktyka 1 min.

Co należy wiedzieć o dobrych bakteriach jelitowych?

Sylwia Brodniewska 14.12.2023Aktualizacja: 27.02.2024

Pierwszy kontakt z bakteriami ma dziecko podczas porodu. Następnie na kształtowanie się flory bakteryjnej wpływa wiele czynników, takich jak: dieta, stres czy stosowane leki. Dla utrzymania homeostazy bakteryjnej, czyli odpowiedniego stosunku dobrych bakterii do złych, konieczne jest przyjmowanie probiotyków i stosowanie odpowiedniej diety. Dowiedz się, dlaczego jest to ważne.


jaka-funkcje-pelnia-dobre-bakterie-jelitowe
Pixabay.com

Polecane

wzmocnienie-organizmu-po-antybiotyku
Zdrowie
1 min.
Jak możesz wzmocnić swój organizm po antybiotyku?
30.05.2022
jakie-sa-rodzaje-nowotworow-co-warto-wiedziec
Zdrowie
2 min.
Rodzaje nowotworów łagodnych i złośliwych
14.05.2021
przeciwciala-czym-sa-co-je-wytwarza
Zdrowie
2 min.
Przeciwciała - czym są? Co je wytwarza?
31.10.2021
rodzaje-kleszczy-jakie-sa-najgrozniejsze
Zdrowie
2 min.
Rodzaje kleszczy - jakie są najgroźniejsze?
24.01.2022
Spis treści
  1. Rola flory bakteryjnej jelit
  2. Jak zmienia się skład flory bakteryjnej?
  3. Wpływ diety na jelita
  4. Co robią dobre bakterie w jelitach?

Rola flory bakteryjnej jelit

Jelita zasiedla ponad 1500 różnych rodzajów bakterii. Wśród nich można wyróżnić dobre bakterie, komensalne (czyli takie, które nie są patogenami i chronią przed chorobotwórczymi bakteriami) oraz chorobotwórcze. Skład mikrobioty jelitowej poszczególnych ludzi się różni. Ponadto u każdego może się ona zmienić pod wpływem różnych czynników. Kiedy jesteśmy zdrowi, w jelitach panuje równowaga. Sytuacja ta zmienia się, gdy w organizmie dochodzi do zaburzenia homeostazy (naturalnego stanu równowagi) flory bakteryjnej. Dzieje się tak w wyniku:

  • przyjmowania antybiotyków,

  • diety obfitującej w przetworzoną żywność, czerwone mięso, cukier,

  • stresu,

  • zażywania niektórych leków, 

  • nadużywania alkoholu,

  • operacji,

  • długotrwałych biegunek i zaparć,

  • nadmiernego wysiłku fizycznego.

Przewaga chorobotwórczych bakterii jelitowych może wywoływać szereg dolegliwości, a także prowadzić do rozwoju różnych chorób, dlatego bardzo ważne jest dbanie o cały układ pokarmowy. O nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego mogą świadczyć bóle brzucha, uczucie pełności, wzdęcia czy biegunki wymagające zmiany diety i włączenia odpowiedniego leczenia. 

Prawidłowy skład bakterii pozytywnie wpływa na organizm, a w szczególności:

  • bierze udział w fermentacji niestrawionych pokarmów,

  • bierze udział w syntezie witamin, głównie z grupy B oraz witaminy K,

  • wchłania elektrolity,

  • pozytywnie wpływa na układ odpornościowy,

  • chroni przed namnażaniem się bakterii,

  • odżywia komórki jelit.

Odpowiednia ilość dobrych bakterii w jelitach wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, redukuje dolegliwości alergiczne, zmniejsza ryzyko chorób układu płciowego i moczowego. Równowaga bakterii jelitowych jest także ważna dla kobiet w okresie menopauzalnym, ponieważ zmniejsza ryzyko osteoporozy. 

Jak zmienia się skład flory bakteryjnej?

Flora bakteryjna w ciągu życia zmienia się wielokrotnie. Nie zawsze są to zmiany korzystne dla organizmu. Duży wpływ na jelita ma antybiotykoterapia. Podczas jej stosowania zabijane są bakterie, również te pożyteczne. Pamiętaj, by przyjmując antybiotyki, stosować również probiotyki. Dzięki nim flora bakteryjna nie zostanie całkowicie zniszczona, a ponadto takie preparaty dostarczają jelitom pożytecznych bakterii.

Duży wpływ na jelita mają przyjmowane na stałe leki. Mogą one zmieniać skład flory bakteryjnej. Jeśli zażywasz leki przeciwzapalne oraz inhibitory pompy protonowej, zwróć uwagę na jelita. Warto je w tym czasie wspomóc, stosując naturalne probiotyki. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą również powodować niesteroidowe leki przeciwzapalne. 

Przywrócenie homeostazy jelitowej jest bardzo istotne. Poza probiotykami warto przyjmować krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Maślan sodu jest jednym z takich produktów, który warto włączyć do swojej codziennej suplementacji. Pomaga on w przebiegu wielu chorób układu pokarmowego, takich jak: zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka i dwunastnicy czy zaparcia.

Wpływ diety na jelita

Największy wpływ na stan jelit ma to, co jemy. Pożyteczne mikroorganizmy znajdują się w całej gamie produktów spożywczych, które należy jeść codziennie.

Dieta uboga w błonnik pokarmowy przyczynia się do zaparć i bólu brzucha. Ponadto brak dostarczania bakteriom jelitowym naturalnych włókien znajdujących się w błonniku sprawia, że żerują one na śluzie obecnym w jelitach. Prowadzi to niekiedy do zainfekowania ściany jelita przez chorobotwórcze rodzaje bakterii. Można to podsumować tak, że brak dostarczania bakteriom pożywienia powoduje to, że zaczynają one zjadać swojego żywiciela. Na szczęście błonnik pokarmowy można znaleźć w wielu produktach. Do swojego jadłospisu włącz pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, makarony, płatki owsiane, a także owoce i warzywa, w szczególności jabłka, gruszki, suszone śliwki, rośliny strączkowe, warzywa kapustne.

Częste spożywanie przetworzonej żywności sprawia, że ilość dobrych bakterii w jelitach maleje, a zwiększa się udział tych chorobotwórczych. Pojawiają się stany zapalne, pogarsza się samopoczucie, wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto takie odżywianie prowadzi do otyłości brzusznej, która jest niezwykle groźna. Brak podjęcia działań zmniejszających obwód brzucha jest jedną z przyczyn rozwoju cukrzycy typu II, miażdżycy, hipercholesterolemii czy innych chorób. Mogą się pojawić także dolegliwości ze strony wątroby i trzustki. 

O swój mikrobiom powinny zadbać kobiety w ciąży. Probiotyki mogą być przyjmowane w formie suplementów, ale warto również uzupełnić dietę o ich naturalne odpowiedniki. Należą do nich kiszonki, jogurt naturalny czy kefir. Bardzo łatwo przygotować z nich pożywne dania czy szybkie przekąski. 

Co robią dobre bakterie w jelitach?

Dobre bakterie w jelitach są bardzo ważne. Pomagają rozkładać niektóre węglowodany, zwiększając odżywczość spożywanego jedzenia. Ponadto rozkładają szkodliwe toksyny, które mogą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pożyteczne bakterie probiotyczne produkują niektóre niezbędne dla organizmu witaminy i aminokwasy. 

Odpowiedni stosunek dobrych bakterii do złych wykazuje działanie przeciwzapalne, uspokaja układ odpornościowy i zmniejsza zapadalność na infekcje. Dlatego ważne jest dbanie o pożyteczne bakterie probiotyczne bytujące w jelitach.

Źródła
  1. S.W. Bae, Diets for constipation, „Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition” 2014, nr 17, s. 203–208.
  2. M. Mosley, Jelita wiedzą lepiej: jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało, tłum. A. Żak, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2019.
  3. M. Gałęcka, Dysbioza jelitowa: znaczenie, diagnostyka, terapia, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2021.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

Wysypka po antybiotyku
Zdrowie
1 min.
Wysypka po antybiotyku – domowe sposoby
03.06.2022
Zielona bakteria na paznokciu
Zdrowie
1 min.
Zielona bakteria na paznokciu - leczenie domowe
31.10.2021
aloes-na-rany-jak-go-stosowac-co-warto-wiedziec
Zdrowie
1 min.
Aloes na rany - jak go stosować? Co warto wiedzieć?
30.10.2021
uczulenie-na-plyn-do-plukania-jak-wyglada
Zdrowie
2 min.
Uczulenie na płyn do płukania - jak wygląda?
28.10.2021
Popularne w kategorii Zdrowie
dieta-po-kolonoskopii-czego-nie-wolno-jesc
Odżywianie
3 min.
Jak wygląda dieta po kolonoskopii? Co jeść, a czego unikać?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.