account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Owoce czarnego bzu – przepisy na domowe przetwory

Justyna Dereń20.02.2023Aktualizacja: 22.10.2023

Owoce czarnego bzu są pełne witamin i minerałów, dlatego warto z nich robić domowe przetwory. Jagody działają przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie, dzięki czemu pomogą w przypadku przeziębienia lub grypy. Sprawdź, jak przygotować z nich smaczny i zdrowy syrop, sok czy dżem!


owoce-czarnego-bzu-wlasciwosci-zastosowanie
pixabay.com

Polecane

cholesterol-jak-go-obnizyc-jaka-diete-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak obniżyć cholesterol? Wskazane i zakazane produkty, zasady zdrowego odżywiania
14.05.2021
dieta-na-wrzody-zoladkowe-co-mozna-jesc
Odżywianie
1 min.
Poznaj zasady diety na wrzody żołądka. Co można jeść, a czego należy unikać?
10.05.2022
dieta-bez-weglowodanow-co-jesc-jakie-sa-zasady
Odżywianie
1 min.
Dieta bez węglowodanów - co jeść? Jakie są zasady?
29.10.2021
dieta-w-zespole-jelita-drazliwego-co-jesc-jadlospis
Odżywianie
2 min.
Dieta w zespole jelita drażliwego – co jeść? Jadłospis
24.01.2022
Spis treści
  1. Czy można jeść owoce czarnego bzu?
  2. Owoce czarnego bzu – działanie
  3. Preparaty z czarnego bzu – dawkowanie
  4. Przetwory z owoców czarnego bzu – kilka propozycji
  5. Suszone owoce czarnego bzu – przeciwwskazania
  6. Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?
  7. Nalewka lecznicza z owoców czarnego bzu – prosty przepis

Czy można jeść owoce czarnego bzu?

Świeże, surowe owoce czarnego bzu są trujące, znajdują się w nich bowiem sambunigryna i prunazyna. Wspomniane glikozydy mogą doprowadzić do zatrucia, które objawia się mdłościami, wymiotami, zmęczeniem, bólem i zawrotami głowy. 

Aby uniknąć nieprzyjemnych objawów, nie spożywaj też manioka jadalnego na surowo. Zawarte w nim glikozydy cyjanogenne przekształcają się w organizmie człowieka w silnie trujący kwas pruski. Czarny bez i maniok jadalny należy poddać obróbce cieplnej, ponieważ glikozydy utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Z tego samego powodu zachowaj ostrożność przy spożywaniu pestek moreli. Możesz jeść 5-6 pestek dziennie, w przeciwnym razie narażasz się na zatrucie kwasem cyjanowodorowym.

Owoce czarnego bzu – działanie

Czarny bez reguluje pracę nerek i układu trawiennego, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksycznych produktów przemiany materii. Dodatkowo łagodzi on stany zapalne żołądka i jelit, niszczy bakterie i wirusy, a także działa przeciwnowotworowo. Badania wykazały, że sok z czarnego bzu obniża stężenie cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i LDL, czyli złego cholesterolu. 

Owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwbólowe, moczopędne, napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Warto więc je stosować w infekcjach dróg oddechowych. Jagody czarnego bzu mogą również pomóc w przypadku reumatyzmu, nerwobólu i rwy kulszowej. Z badań wynika, że obniżają one poziom kwasu moczowego we krwi, a tym samym ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

Suszone owoce czarnego bzu dostarczają sporą ilość:

  • witamin A, B i C,

  • pektyn,

  • garbników,

  • kwasów owocowych,

  • glikozydów antocyjanowych,

  • soli mineralnych, takich jak: sód, potas, żelazo, wapń i glin.

Czarny bez obniża poziom glukozy we krwi. Co ważne, mogą go stosować nawet kobiety w ciąży. Zanim jednak przyszła mama sięgnie po zioła, powinna skonsultować to z lekarzem.

Preparaty z czarnego bzu – dawkowanie

Owoce czarnego bzu wzmacniają odporność, dlatego warto przyjmować je codziennie. W przypadku syropu zalecana dawka wynosi 15 ml 3 razy dziennie. Pamiętaj, żeby jej nie przekraczać, w przeciwnym razie narażasz się na ból brzucha, nudności i biegunkę. Sok ma mniejsze stężenie, dlatego możesz dodawać 1 łyżkę do herbaty.

Zastanawiasz się, z czym łączyć owoce czarnego bzu? W przypadku przeziębienia i gorączki można go stosować razem z miętą pieprzową, hyzopem i krwawnikiem pospolitym. Przy grypie warto połączyć go z sadźcem konopiastym, a na katar pomogą czarny bez i nawłoć. 

Przetwory z owoców czarnego bzu – kilka propozycji

W sprzyjającej pogodzie jagody czarnego bzu możesz zbierać w sierpniu i we wrześniu. Pamiętaj, żeby ścinać całe baldachy. Upewnij się, że jagody są ciemnogranatowe, dojrzałe i lśniące. Po ich wysuszeniu usuń wszystkie szypułki. Z owoców czarnego bzu możesz przygotować syrop i nalewkę. Zastanawiasz się, jak zrobić sok? Potrzebujesz:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,

  • 3 szklanki wody,

  • wyparzoną skórkę z 1 cytryny,

  • ½ kg cukru.

Zagotuj wszystkie składniki, aż owoce pękną i zaczną puszczać soki. Poczekaj, aż płyn ostygnie, a następnie przelej przez sitko do słoików. Oddziel owoce i ponownie podgrzej sok, po czym przelej do wyparzonych butelek. Odstaw na 6 miesięcy w chłodne, ciemne miejsce.

Zamiast wyrzucać owoce, możesz zrobić z nich pyszny i zdrowy dżem. Wystarczy, że włożysz je do rondla, dodasz odrobinę soku z cytryny i kilka gniazd nasiennych z jabłek. Nie dodawaj cukru. Podgrzej, aż z jagód wydobędzie się trochę soku, następnie przez 10 minut trzymaj na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj dżem, dopóki jego objętość nie zredukuje się o ⅓. Przełóż go do wyparzonych słoików i pasteryzuj.

Suszone owoce czarnego bzu – przeciwwskazania

Owoców nie wolno stosować do wyrobu wódki i wina, ponieważ podczas fermentacji powstają szkodliwe frakcje alkoholi. Mogą one doprowadzić do wymiotów i omdleń. Jagody wzmacniają układ odpornościowy, niekiedy nasilają objawy chorób autoimmunologicznych. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, pamiętaj, żeby nie jeść też zielonych ziemniaków. W niektórych przypadkach ich spożycie może nawet prowadzić do śpiączki. 

Pacjenci ze stwardnieniem rozsianym, chorobą Hashimoto, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy toczniem powinny unikać preparatów z czarnym bzem. Należy podkreślić, że mogą one wchodzić w interakcje z diuretykami, lekami immunosupresyjnymi czy środkami przeczyszczającymi. Jeśli cierpisz na niewydolność nerek lub choroby układu krążenia, porozmawiaj z lekarzem, zanim po nie sięgniesz. 

Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?

Szukasz domowego sposobu na przeziębienie lub grypę? Wypróbuj prosty przepis na syrop z owoców czarnego bzu. W ten sposób wzmocnisz organizm w walce z wirusami, a jeśli już zachorujesz, szybciej wrócisz do zdrowia. Aby zbudować odporność, zacznij go stosować przed okresem jesienno-zimowym.

Składniki:

  • 3 ½ szklanki wody,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • ⅔ szklanki suszonych owoców czarnego bzu,

  • 1 szklanka miodu,

  • 2 łyżki startego imbiru,

  • ½ łyżeczki mielonych goździków.

Wlej wodę do rondla i dodaj owoce czarnego bzu, cynamon, imbir i goździki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 30–45 minut, dopóki woda nie wyparuje do połowy. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż mikstura stanie się letnia. Rozgnieć jagody łyżką, następnie przelej płyn przez sitko do szklanego słoika. Wyrzuć czarne owoce. Kiedy płyn ostygnie, dodaj miód i dobrze wymieszaj. Wlej syrop do słoika lub szklanej butelki.

Nalewka lecznicza z owoców czarnego bzu – prosty przepis

Zastanawiasz się, jak zadbać o swoją odporność? Przygotuj nalewkę, która ma znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia niż syrop. W ten sposób możesz wykorzystać owoce czarnego bzu, zamiast je wyrzucać. 

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,

  • ½ l wody,

  • ¼ kg cukru,

  • kilka kropel soku z cytryny,

  • 1 l spirytusu o mocy 80% lub 96%.

Dokładnie umyj i odsącz owoce, a następnie włóż je do słoika i zalej spirytusem. Zakręć słoik, dobrze potrząśnij i schowaj na miesiąc w ciepłym, ciemnym miejscu. Po tym czasie przefiltruj nalewkę i wlej syrop cukrowy. W tym celu musisz zagotować wodę, wsypać do niej cukier i ponownie zagotować. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i poczekaj, aż ostygnie. Połącz z alkoholem i odstaw na tydzień. Przefiltruj, zlej do słoików lub butelek, dobrze zakręć i postaw w chłodnym miejscu.

Źródła
  1. B. Kołodziej, K. Drożdżal, Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, nr 4, s. 36–44.
  2. B. Waszkiewicz-Robak, E. Miller, Właściwości prozdrowotne czarnego bzu, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2018, nr 99, s. 217–224.
  3. M. Zielińska-Pisklak, Ł. Szeleszczuk, A. Młodzianka, Bez czarny (Sambucus nigra) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie, „Lek w Polsce” 2013, nr 6–7, s. 1–4.
Author Justyna Dereń picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
Odżywianie
1 min.
Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
31.05.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
hummus-co-to-jest-jak-wyglada-jak-go-zrobic
Odżywianie
1 min.
Dlaczego warto jeść hummus?
26.05.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.