przepisy-z-malin-soki-przetwory-i-fit-desery
pexels

Właściwości malin 

Zanim przejdziemy do przepisów na domowe soki i desery z malin, powiemy kilka słów o ich prozdrowotnych właściwościach. Maliny to źródło witamin (C, E, B₁, B₂ i B₆) oraz składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, żelazo i wapń. W owocach jagodowych znajdziemy również wiele cennych dla zdrowia substancji: kwas salicylowy, jabłkowy i cytrynowy oraz pektyny i antocyjany. Czerwone owoce mają wysoką zawartość antyoksydantów – warto jeść je przez cały rok, aby spowolnić proces starzenia się organizmu. 

Choć osoby cierpiące na cukrzycę muszą ostrożnie spożywać owoce, to maliny będą dla nich bezpiecznym wyborem. Ich indeks glikemiczny nie przekracza 25, dzięki temu wraz z borówkami i jeżynami powinny znaleźć się w diecie osób cierpiących na zaburzenia metaboliczne, związane z nieprawidłowym wydzielaniem insuliny. Co więcej, owoce zawierające antocyjany są wówczas zalecane – malinowy deser dietetyczny pomoże obniżyć poziom cukru we krwi po posiłku zawierającym skrobię. 

Do przygotowywania naparów wykorzystuje się liście malin, które zawierają sole mineralne, garbniki, kwasy organiczne oraz cenne flawonoidy. Herbata z liści malin polecana jest kobietom, które cierpią z powodu bolesnych miesiączek. Substancje zawarte w naparze działają silnie rozkurczowo, dlatego nie są zalecane dla kobiet w ciąży. 

Sok z malin – naturalne wsparcie odporności

Dieta sokowa jest dziś wyjątkowo popularna – korzysta z niej wiele osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Natomiast sok z malin cieszy się niesłabnącą popularnością od wieków. Dlaczego? Poza tym, że smakuje doskonale, ma bardzo szerokie spektrum działania prozdrowotnego. Warto mieć go w kuchni w okresie zachorowań na przeziębienia i infekcje wirusowe. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że pomaga on w leczeniu tych dolegliwości. Wykorzystuje się go również do walki z gorączką – napar z suszonych malin lub sok działają napotnie. Dzięki temu ciało schładza się w sposób naturalny.

Przetwory z malin

W Polsce maliny zbieramy w lipcu i w sierpniu – wówczas można zrobić z nich soki, wysuszyć lub zamrozić. Dzięki temu można korzystać z ich zdrowotnych właściwości przez cały rok. Naturalnie najlepiej smakują, gdy są świeże, powinniśmy jeść ich jak najwięcej właśnie w sezonie. Włącz je do codziennej diety – na śniadanie koktajl z malin i jogurtu greckiego doda Ci energii. 

Pamiętajmy, że rolnicy do uprawy owoców stosują chemiczne środki ochrony roślin. Aby w pełni cieszyć się działaniem malin, wybierz produkty ekologiczne – posadź kilka krzaków malin na własnej działce lub skorzystaj z oferty lokalnych, sprawdzonych dostawców. 

Sok z malin – przepisy na domowe przetwory

Najwięcej właściwości prozdrowotnych ma sok tłoczony na zimno ze świeżych owoców. Można go uzyskać, wykorzystując do tego celu wyciskarkę wolnoobrotową. Do przechowywania takiego soku niezbędna będzie pasteryzacja.

Alternatywą jest sok z sokownika – tutaj wykorzystujemy właściwości pary wodnej, która podgrzewa wsad owocowy i w ten sposób uzyskujemy domowy sok z malin. Innym rozwiązaniem jest prosty przepis na sok z malin zasypanych cukrem. Świeże maliny zasypujemy cukrem w słoiku i odstawiamy do czasu, aż owoce puszczą sok. Można go wówczas odlać i pasteryzować lub zakręcić słoiki i pasteryzować całość. 

Przepis na sok malin z sokownika

Składniki:

  • 4 kg świeżych malin,

  • 2 szklanki cukru,

  • 500 ml wody.

Przygotowanie:

Maliny z cukrem umieścić w górnym pojemniku sokownika, do mniejszego wlej wodę. Przykryj i postaw na kuchence na wolnym ogniu. Sokownik ma zawór, który podczas gotowania powinien być zabezpieczony. Sok można zacząć spuszczać po godzinie gotowania, czynność należy powtarzać do momentu, aż sok przestanie lecieć. Gotowy sok wystarczy przelać do słoików i porządnie zakręcić. Aby upewnić się, że zakrętki są szczelne, słoiki ustawiamy do góry dnem. Taki sok można przechowywać przez całą zimę. 

Szybki deser z malinami w wersji fit

Marchewkowy torcik z malinami to deser o niskim indeksie glikemicznym – idealny dla osób dbających o linię i insulinoopornych. Jest pyszny i wyjątkowo efektowny.

Składniki na spód:

  • 10 suszonych moreli,

  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach,

  • 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin,

  • 3 łyżki masła z orzechów lub migdałów,

  • 2 łyżeczki łupiny babki płesznik.

Składniki na krem:

  • 400 ml mleczka kokosowego lub mielonego twarogu (do twarogu należy dodać dwie łyżki żelatyny i zmiksować),

  • 2 łyżki inuliny lub ksylitolu,

  • 2 łyżki musu z kokosa,

  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego,

  • 300 g świeżych malin,

  • kilka listków świeżej mięty.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód zblenduj, aby uzyskać gładką masę. Wyłóż nią formę i odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotujesz krem. Mleczko kokosowe lub twarożek zmiksuj z inuliną, musem kokosowym i nasionami. Uzyskaną masę wyłóż na schłodzony spód ciasta. Na kremie ułożyć gęsto maliny i udekoruj wszystko listkami mięty. Odstaw ponownie do lodówki, a na 30 minut przed podaniem na stół włóż je do zamrażarki, dzięki temu łatwiej je pokroisz. 

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z mrożonych malin, podpowiadamy – świetnie sprawdzają się do przygotowania musów do dekoracji ciast i deserów. Poza tym zwykła owsianka z dodatkiem owoców będzie smakować znacznie lepiej. Przetwory z malin dla dzieci to nie tylko sok – to również dżemy i konfitury. Dla dorosłych polecamy nalewki z malin o właściwościach rozgrzewających.

Źródła
  1. M. Makarowska, D. Musiałkowska, Słodkości w insulinooporności, Feeria, 2019, s. 237.

  2. S. Skrovankova i in., Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries. International Journal of Molecular Sciences, 16(10), s. 24673–24706.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

warzywa-na-parze-jak-gotowac-sprawdzone-przepisy
Odżywianie
2 min.
Jak gotować warzywa na parze. Sprawdź niezawodne przepisy
19.05.2021
sniadania-do-pracy-zdrowe-lekkie-co-przygotowac
Odżywianie
2 min.
Śniadania do pracy - zdrowe, lekkie. Co przygotować?
27.07.2021
ciasto-marchewkowe-fit-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Ciasto marchewkowe fit - sprawdzony przepis
27.07.2021
przepis-na-domowe-batony-energetyczne
Odżywianie
3 min.
Domowe batony energetyczne – poznaj ciekawe przepisy
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.