Seler naciowy – fit przepisy dla zdrowia i urody
Marta Drzazga
31.05.2022
Aktualizacja: 07.10.2022
Seler naciowy to niepozorne warzywo, które niesie mnóstwo korzyści dla zdrowia i urody. Odchudza, poprawia wzrok, zapewnia skórze piękny wygląd i działa jak afrodyzjak. Sałatki, koktajle i zupy z jego dodatkiem są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak je zrobić.

Polecane




Jakie właściwości ma seler naciowy i dlaczego warto go jeść?
Seler naciowy to niepozorne warzywo o specyficznym smaku, które nie tak dawno temu zrobiło zawrotną karierę wśród celebrytów. Gwiazdy Hollywood rozpisywały się w mediach społecznościowych na temat jego dobroczynnych właściwości, a wśród amatorek koktajli i soków na jego bazie są m.in. aktorka Gwyneth Paltrow i modelka Naomi Campbell. Trudno się dziwić, bo seler naciowy to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Zawiera witaminy A, C, E, B, K i jest jednym z cennych źródeł wapnia, żelaza, cynku oraz magnezu. Co więcej, jest bogaty w błonnik i niskokaloryczny – 100 g to tylko 17 kcal, więc możesz spożywać go właściwie bez ograniczeń.
Jeśli włączysz seler naciowy i potrawy z jego wykorzystaniem – sałatki, koktajle czy zupy – do codziennej diety, możesz liczyć na następujące korzyści:
ciśnienie krwi się unormuje, a nerki będą funkcjonowały lepiej,
unikniesz ryzyka cukrzycy typu 2 i otyłości,
jelita będą pracować lepiej,
skóra będzie wyglądała pięknie,
poczujesz się młodziej – seler naciowy to źródło antyoksydantów, które hamują proces starzenia się skóry,
wzmocnią się kości,
nadprogramowe kilogramy znikną, a waga ustabilizuje się na odpowiednim poziomie,
unikniesz artretyzmu (inaczej dny moczanowej) oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.
Jak zrobić sałatkę z selera naciowego?
Wiele jest przepisów na sałatki z wykorzystaniem selera naciowego. Można połączyć go z innymi warzywami lub owocami. Możesz również przygotować bardziej sycącą potrawę na bazie selera naciowego i kurczaka. Taka sałatka wciąż będzie niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub przystawka.
Składniki:
4 łodygi selera naciowego,
2 puszki kukurydzy,
1 podwójna pierś z kurczaka,
główka kapusty pekińskiej,
2 puszki ananasa,
sos: jogurt naturalny lub majonez o obniżonej zawartości tłuszczu, curry.
Pokrój kurczaka na małe kawałki, przypraw solą, pieprzem i podsmaż na patelni na łyżce oleju. Drobno posiekaj seler i kapustę pekińską, a następnie wrzuć je do miski. Przecedź kukurydzę przez sitko, a ananas pokrój w kostki. Przygotuj sos na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego oraz curry. Wymieszaj wszystkie składniki i ciesz się doskonałym smakiem i dobroczynnymi właściwościami selera naciowego.
Koktajl z selera naciowego – przepis
Koktajl z selera naciowego to jeden z najbardziej skutecznych koktajli odchudzających. Przygotowanie tego dobroczynnego napoju jest łatwe i nie wymaga dużo czasu. Aby zrobić koktajl dla dwóch osób, potrzebne będą następujące składniki:
2 jabłka (małe),
4 łodygi selera naciowego,
kawałek imbiru,
1 cytryna,
1 kiwi,
szklanka jarmużu,
2 łyżeczki siemienia lnianego,
500 ml wody.
Siemię lniane namocz w ciepłej wodzie i poczekaj, aż napęcznieje. Obierz kiwi i jabłko, pokrój je razem z łodygami selera i imbirem, a następnie wrzuć wszystkie składniki do blendera. Upewnij się, że liście jarmużu nie mają twardych części i dodaj do reszty składników. Na koniec dodaj cytrynę, siemię lniane i zblenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jest to idealny koktajl na śniadanie, który zapewni uczucie sytości przez dłuższy czas i rozkręci metabolizm. Wiele osób poleca sok z selera naciowego na czczo – jest to rozwiązanie często stosowane w dietach redukcyjnych, ponieważ pomaga regulować uczucie głodu w ciągu dnia.
Przepis na zupę z selera naciowego
Jeśli chcesz skorzystać z prozdrowotnych właściwości selera naciowego, wypróbuj prosty przepis na zupę krem z wykorzystaniem tego warzywa. Jest to zupa lekkostrawna i bardzo smaczna.
Składniki:
1 pęczek selera naciowego,
5 ziemniaków,
2 średnie cebule,
olej rzepakowy do podsmażenia,
pół pęczka koperku,
1 szklanka mleka migdałowego (może być dowolne mleko roślinne),
2 ząbki czosnku,
przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kuminu mielonego, 1 łyżeczka lubczyku, sól i pieprz do smaku.
W dużym garnku podsmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i seler naciowy. Zalej całość tak, aby woda przykryła warzywa. Dodaj przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku, a całość gotuj przez mniej więcej 20 minut. Pod koniec dodaj pokrojony koperek oraz szklankę mleka. Zblenduj składniki na gładką masę i ciesz się doskonałym smakiem zupy z selera naciowego.
- A. William, Sok z selera naciowego, Sekret boskiego lekarza, Wydawnictwo Studio Astropsychologii, 2019.
- A. William, Uzdrawiające oczyszczanie organizmu według boskiego lekarza, Wydawnictwo Vital, 2021.
- A. Juncewicz i in., Surowe zdrowie, Wydawnictwo Alicante, 2017.
- B. Cieślowska i in., Dna moczanowa. Dieta i jadłospisy dla smakoszy, Wydawnictwo EscapeMagazine.pl, 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.
Najchętniej czytane



