sibo-dieta-co-mozna-jesc
pexels

Dieta eliminacyjna w SIBO

Dieta eliminacyjna w leczeniu SIBO polega na wykluczeniu produktów bogatych w FODMAP, czyli w węglowodany: fruktozę, laktozę, oligosacharydy, poliole. Substancje te podlegają procesom fermentacji przez bakterie okrężnicy. W przypadku nadmiaru bakterii (które biorą udział w procesach rozkładu produktów zawierających FODMAP) są one przyczyną bólu brzucha, gazów i bolesnych wzdęć. Dieta eliminacyjna FODMAP polega więc na zamianie produktów bogatych w węglowodany w produkty o niskiej zawartości tychże substancji. Proces eliminacji zajmuje od 4 do 8 tygodni. Następnie ponownie wprowadza się produkty zawierające wysoki FODMAP przy jednoczesnym monitorowaniu pojawiających się objawów. Produkty powinny być wprowadzane i testowane pojedynczo. W przypadku wystąpienia dolegliwości dany produkty należy całkowicie wykluczyć z diety. Ostatnim etapem diety eliminacyjnej jest jej personalizacja według potrzeb pacjenta. 

Dieta FODMAP jest nie tylko z sukcesem stosowana jako element terapii SIBO, ale też w przebiegu leczenia nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, zespołu jelita drażliwego, zapalnych chorób jelit, przewlekłych zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, a nawet w przebiegu leczenia cukrzycy, w której SIBO jest jednym z czynników ryzyka rozwoju ze względu na przerost flory bakteryjnej patogenami typu E. coli.

Dieta FODMAP powinna być prowadzona pod nadzorem dietetyka. Jej powodzenie zależy od zaangażowania pacjenta i przestrzegania wszystkich wytycznych. 

Produkty dozwolone w SIBO

Produkty z niską zawartością FODMAP to:

  • oleje roślinne (z wyjątkiem oleju czosnkowego lub oliwy z dodatkiem czosnku);

  • tłuszcze (masło zwykłe i masło klarowane);

  • mięso i ryby poddane minimalnej i prostej obróbce termicznej;

  • mleko i produkty mleczne bez laktozy, również twarde sery, np. typu parmezan;

  • mleko roślinne: migdałowe, ryżowe, kokosowe;

  • warzywa: marchew, pomidory, sałata, dynia, szczypior, papryka, kabaczek, ogórki, bataty, bakłażany;

  • owoce: pomarańcze, kiwi, truskawki, maliny, jagody, borówki, grejpfruty, pomarańcze, ananasy;

  • orzechy i nasiona: orzechy włoskie, migdały, orzechy piniowe, makadamia, nasiona słonecznika i dyni;

  • inne: cukier kryształ, syrop klonowy, stewia. 

Produkty zakazane w SIBO

Proces leczenia SIBO opiera się na stosowaniu diety FODMAP (fermentable, oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols). Zakłada ona eliminację grup, takich jak:

  • produkty bogate w laktozę – mleko i przetwory mleczne (maślanka, jogurt, mleko w proszku, twaróg, ser mascarpone, ser ricotta, bita śmietana, lody, śmietana);

  • produkty bogate we fruktozę – jabłka, gruszki, arbuzy, brzoskwinie, morele, nektarynki, mango, miód, słodycze, owoce suszone, owoce z puszki, soki owocowe;

  • produkty bogate w oligosacharydy – warzywa wzdymające (czosnek, cebula, szparagi, buraki, brokuły, groszek, fasola, kalafior, por, koper włoski, kapusta), zboża (pszenica, kasze gruboziarniste, wyroby z mąki, np. makarony), rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica, fasola), orzechy i nasiona (orzechy nerkowca, pistacje);

  • produkty bogate w poliole – owoce (jabłka, morele, wiśnie, liczi, śliwki, arbuzy), warzywa (awokado), grzyby, słodziki, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, słodycze (również miętowa guma do żucia).

Rodzaje diet w leczeniu SIBO

Najpopularniejszą dietą eliminacyjną w leczeniu SIBO jest low FODMAP. Znane są również inne rodzaje diet:

  • dieta SCD (specyfic carbohydrate diet) – tzw. dieta specyficznych węglowodanów. Stosowana jest przy chorobie Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Zakłada eliminację tylko niektórych węglowodanów (skrobi, sacharozy i laktozy). Nie wyklucza białka i tłuszczów. Dieta SCD podzielona jest na 6 etapów, polegających na stopniowym nabywaniu tolerancji na zakazany produkt. Tempo zmian w diecie jest wolne, dlatego z powodzeniem ten sposób leczenia może być stosowany w przebiegu ciężkim SIBO i u pacjentów z dużymi nietolerancjami;

  • dieta GAPS (gut and psychology syndrome) – to specyficzny sposób żywienia, którego podstawą są: wywar mięsny, jajka i duże ilości gotowanych warzyw. Dieta wyklucza zboża, surowe warzywa skrobiowe. Stosowana jest przy leczeniu wszelkich chorób jelit, którym towarzyszą problemy neurologiczne i psychiczne. Minusem diety GAPS jest niedobór błonnika pokarmowego i witaminy B;

  • protokół dr Siebecker – dieta skierowana do chorych na SIBO. Opiera się na połączeniu SCD i FODMAP, przy czym dieta SCD stosowana jest w pierwszym okresie eliminacyjnym, a następnie przechodzi się na zasady diety FODMAP. 

Źródła
  1. R. Okuniewicz, Ł. Moos, Z. Brzoza, Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, Klinika Chorób Wewn., Instytut Nauk Medycznych, Uniwersytet Opolski, 2021.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.