account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Syrop z pigwowca – jakie są jego właściwości zdrowotne?

Agata Oleszkiewicz

19.05.2021

Aktualizacja: 07.10.2022

Przetwory z pigwowca, w tym syrop, cenione są nie tylko za walory smakowe, ale też za właściwości zdrowotne. Wysoka zawartość witamin i mikroelementów korzystnie wpływa na odporność i pracę układu trawiennego. Poznaj wszystkie zalety tych owoców i sprawdź, jak przygotować sok pigwowy.


Sok z owoców pigwowca możesz dodawać do herbaty zamiast cytryny bądź do sałatek, zastępując zakwaszający ocet. Sprawdzi się on również w ciastach i kremach oraz w napojach orzeźwiających i domowych syropach na przeziębienie. Owoce możesz kupić od sadownika lub samemu hodować je w ogrodzie.

syrop-z-pigwowca-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
pexels.com

Polecane

sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
platki-jaglane-jak-je-ugotowac-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Płatki jaglane - jak je ugotować? Co warto wiedzieć?
27.07.2021
Spis treści
  1. Właściwości syropu z pigwowca
  2. Syrop z pigwowca na przeziębienie i nie tylko
  3. Jak zrobić sok z pigwowca?

Właściwości syropu z pigwowca

Pigwowiec to rodzaj rośliny z rodziny różowatych. Charakteryzuje się pokrojem dużego krzewu lub niewielkiego drzewka o różnobarwnym ubarwieniu liści i aromatycznych żółtych owocach kształtem przypominających malutkie gruszki lub jabłka. Mają one twardy, kwaśny i cierpki miąższ, nie nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Ze względu na walory estetyczne roślina uprawiana jest zwłaszcza w celach ozdobnych, jednak jej owoce, pomimo pozornie nieprzyjemnych właściwości smakowych, nadają się do przygotowania różnorodnych przetworów, w tym konfitur, galaretek i kompotów. Pigwowiec w syropie możesz dodawać do herbaty zamiast cytryny bądź do sałatek w miejsce zakwaszającego octu. Sprawdzi się również w ciastach i kremach oraz w napojach orzeźwiających i domowych syropach na przeziębienie. Owoce pigwowca możesz komponować z innymi produktami spożywczymi i dowolnie przerabiać. Ich kwaskowatość z nutą goryczki urozmaicą każde danie i dostarczą ciekawych doznań smakowych. Owoce pigwowca cenione są jednak nie tylko za walory smakowe i wszechstronne zastosowanie gastronomiczne, ale również za właściwości zdrowotne i dobroczynne działanie na organizm, ponieważ stanowią bogate źródło witamin C, A i PP oraz z grupy B. Zawierają ponadto węglowodany, białka i mikroelementy takie jak magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź i siarkę. W owocach pigwowca znajdziesz także kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, karotenoidy oraz pektynę.

Syrop z pigwowca na przeziębienie i nie tylko

Wysoka zawartość makro- i mikroskładników korzystnie wpływa przede wszystkim na wzmocnienie układu odpornościowego, dlatego, jeśli szukasz sprawdzonego i domowego sposobu na walkę z przeziębieniem lub chcesz uniknąć problemów zdrowotnych tego typu w okresie jesienno-zimowym, zdecyduj się na sok pigwowy. Jak nie przypadły ci do gustu jego walory smakowe, możesz sięgnąć po syrop z dzikiej róży. Owoce pigwowca wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego syrop przygotowany z małych, cierpkich jabłuszek może być stosowany także podczas infekcji górnych dróg oddechowych czy na objawy przewiania. Sprawdzi się także w usprawnieniu funkcjonowania układu trawiennego. Syrop z pigwowca podawany do herbaty lub spożywany bezpośrednio sprzyja regeneracji wątroby, przez co dochodzi do usprawnienia procesów detoksykacyjnych i polepszenia ogólnej wydolności narządu. Owoce pigwowca wspierają też wytwarzanie soków trawiennych, dzięki czemu pozwalają złagodzić niestrawność, a także pozbyć się zgagi. Pomagają ponadto obniżyć ciśnienie krwi, regulują poziom glukozy we krwi i zmniejszają ilość złego cholesterolu, pobudzają apetyt, wspierają przemianę materii oraz działają lekko przeczyszczająco. Z uwagi na zawartość polifenoli charakteryzujących się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, pigwowiec stanowi cenne narzędzie do zwalczania wolnych rodników, czyli cząsteczek przyczyniających się do degeneracji DNA, które odpowiadają m.in. za procesy starzenia się. Syrop pigwowy, podobnie jak syrop z lawendy, działa też kojąco i regenerująco, dlatego, dodając go do kąpieli, stosując w formie miejscowych kompresów lub przyrządzając z niego płukankę, możesz wykorzystywać go do łagodzenia podrażnień i stanów zapalnych skóry, jamy ustnej czy spojówek.

Jak zrobić sok z pigwowca?

Przepis na syrop z pigwowca jest bardzo łatwy. W zależności od twoich preferencji smakowych możesz dodać do podstawowej wersji wiele różnych składników uzupełniających, np. imbir, cynamon, cytrynę czy czosnek, które urozmaicą smak syropu oraz wzbogacą jego właściwości lecznicze. Jednak jeśli wolisz klasyczne rozwiązania, konieczne będą tylko owoce pigwowca, oraz cukier bądź miód do smaku. Przed przystąpieniem do przerabiania surowca, umyj wszystkie owoce i przekrój je na 4 części (nie obieraj ze skórki). Wydrąż pestki i pokrój ćwiartki w plasterki. Układaj je warstwami w dużym słoiku lub szklanym pojemniku z wieczkiem, przy czym każdą warstwę posyp cukrem lub zalej lekko miodem. Jeśli wolisz naturalny smak owoców, nie używaj słodzików. Po wypełnieniu naczynia owocami zamknij wieczko i odstaw w ciepłe miejsce na 4–5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Powstały syrop z pigwowca odcedź z owoców, przelej do mniejszych słoiczków lub szklanych butelek i zapasteryzuj zawartość.

Źródła
  1. M. Mieszczakowska-Frąc, Skład polifenolowy owoców pigwy, „Przemysł Spożywczy”, 2017, t. 71, nr 12.
  2. A. i J. Szweykowscy, Słownik botaniczny, Warszawa 2003.
Author Agata Oleszkiewicz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
jak-dziala-woda-z-octem-jablkowym-pita-na-czczo
Zdrowie
2 min.
Jak działa woda z octem jabłkowym pita na czczo?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.