Darmowe e-booki o zdrowiu od Welbi
  • Poradniki
  • Plany żywieniowe (diety)
  • Kompendia wiedzy
Sprawdź za darmo

Zaloguj się

Umów teleporadę
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Szyszki chmielu – właściwości, działanie, zastosowanie

Marta Drzazga

28.10.2021

Aktualizacja: 02.07.2023

Chmiel jest wykorzystywany głównie do produkcji piwa. Jak się jednak okazuje, zastosowanie szyszek chmielu jest znacznie szersze. Są one składnikiem naturalnych kosmetyków, ziół do picia i suplementów diety. Poznaj ich liczne właściwości i sprawdź, jak ta roślina może wpłynąć na twoje zdrowie.


szyszki-chmielu-jakie-maja-wlasciwosci-i-dzialanie
pexels.com

Polecane

ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
orzeszki-ziemne-co-zawieraja-jakie-maja-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Fistaszki - jakie mają właściwości i wartości odżywcze?
30.07.2021
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
Odżywianie
1 min.
Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
19.05.2021
Spis treści
  1. Szyszki chmielu – co to takiego i jaka jest ich historia?
  2. Szyszki chmielu – właściwości
  3. Szyszki chmielu – jakie mają zastosowanie?
  4. Szyszki chmielu – przeciwwskazania

Szyszki chmielu – co to takiego i jaka jest ich historia?

Chmiel to roślina należąca do rodziny konopiowatych, uprawiana w Azji i Europie, a czasem spotykana w naturalnym środowisku – w lesie czy w zaroślach. Osiąga ona wysokość nawet 8 m, ale wszystkie właściwości zawdzięcza małej szyszce, czyli swojemu dojrzałemu owocowi. To właśnie ona – szyszka chmielu – jest cennym surowcem zielarskim, dzięki któremu powstaje piwo, a także wiele ziołowych leków i kosmetyków.
Walory kulinarne szyszek chmielu odkryto już w starożytności, a roślina ta była używana przez starożytnych Babilończyków i Egipcjan jako dodatek do napojów. Pierwsze wzmianki o uprawie chmielu pochodzą ze średniowiecza – około 730 roku n.e. powstała pierwsza plantacja na terenie dzisiejszych Niemiec, a około 820 roku n.e. za pomocą tego surowca warzono już piwo. Natomiast w średniowiecznych klasztorach, w których praktykowano i rozwijano ziołolecznictwo, zaczęto wykorzystywać lecznicze właściwości tej rośliny. Dziś jest ona stosowana na szeroką skalę nie tylko w piwowarstwie, ale również w przemyśle farmaceutycznym.

Szyszki chmielu – właściwości

Chmiel znają niemal wszyscy, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie może on przynieść dla zdrowia. W szyszkach chmielu znajdują się olejki eteryczne, białka, lipidy i kwasy tłuszczowe, celuloza, sole, pektyny, polifenole i fitoestrogeny. Jednak najważniejszym składnikiem, któremu roślina ta zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości, jest lupulina, zwana inaczej gruczołem chmielowym. To właśnie ta substancja sprawia, że chmiel działa przeciwlękowo, uspokajająco i pomaga radzić sobie z bezsennością. A to dopiero początek listy zalet, jakie mają szyszki chmielowe. Oto najważniejsze z nich:

  • Szyszki chmielu działają niczym eliksir młodości, ponieważ jest to źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które zwalczają wolne rodniki powstałe w organizmie na skutek między innymi długotrwałego stresu i przyspieszające starzenie się.

  • Gorzkie substancje zawarte w tej roślinie poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na wątrobę i jelita i zapobiegają wrzodom żołądka. Dzięki dużej zawartości polifenoli chmiel działa oczyszczająco, nic więc dziwnego, że często stosuje się go na odchudzanie.

  • Spożywanie ekstraktu z chmielu może uchronić przed nowotworem śluzówki macicy, sutka, okrężnicy czy rakiem piersi.

  • Dzięki zawartości fitoestrogenów chmiel łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Co ważne, wyciąg z szyszek chmielu można stosować zamiast zastępczej terapii hormonalnej i tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej.

  • Wyciąg z szyszek chmielu jest naturalnym diuretykiem – działa moczopędnie i w konsekwencji obniża ciśnienie krwi.

  • Roślina ta to naturalny sposób, aby obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

  • Chmiel ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, więc będzie cennym wsparciem w walce z wieloma infekcjami.

Szyszki chmielu – jakie mają zastosowanie?

Warzenie piwa to tylko jedno z możliwych zastosowań szyszek chmielu. Na szeroką skalę wykorzystuje je także przemysł farmaceutyczny – w aptece bez problemu znajdziesz suplementy diety, które zawierają wyciąg z chmielu. Są to przede wszystkim preparaty witaminowe przeznaczone między innymi dla kobiet w okresie menopauzy i naturalne tabletki na sen. Oprócz kapsułek znajdziesz także napar z szyszek chmielu, który możesz stosować jako ziołową herbatkę na uspokojenie, wyciszenie i lepszy sen. Oprócz tego oczyszcza ona organizm z toksyn.

Szyszki chmielu są równie chętnie używane w przemyśle kosmetycznym. Na bazie tej rośliny przygotowuje się na przykład: maseczki do twarzy o działaniu oczyszczająco-regenerującym, olejki roślinne, których zadaniem jest nawilżenie, odbudowa komórek skóry i zwalczanie stanów zapalnych, a także suplementy dla włosów ze skłonnością do łupieżu. Co więcej, chmiel znajduje się też w składzie płynów do kąpieli i wzmacnia ich odprężające właściwości.

Szyszki chmielu – przeciwwskazania

Chmiel jako naturalny środek leczniczy nie wywołuje gwałtownych działań niepożądanych czy efektów ubocznych. Jednak także i tutaj trzeba zachować umiar. Ze względu na zawartość estrogenów wyciąg z szyszek chmielu spożywany w nadmiarze może obniżyć popęd seksualny. „Przedawkowanie” powoduje także biegunkę, podrażnienie jelit lub zbyt dużą senność. Co ważne, szyszki chmielu nie powinny znajdować się w diecie kobiet w ciąży i mam karmiących piersią.

Źródła
  1. K. Fruwirth, Chmiel, jego uprawa i użycie, Wydawnictwo Volumina.pl 2015.
  2. M. Szymański, Polskie piwo, Biografia, historia lekko podchmielona, Wydawnictwo Fronda 2018.
  3. F. Couplan i in., Wielki zielnik roślin leczniczych, Wydawnictwo Jedność 2019.
  4. E. Lamer-Zarawska i in., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2014.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
ile-bialka-ma-jajko-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Czy jajka zawierają dużą ilość białka?
19.05.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
syrop-z-nawloci-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Syrop z nawłoci – właściwości i zastosowanie
19.05.2021
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.