account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Suszone śliwki - wartości odżywcze i wpływ na organizm

Katarzyna Grzyś-Kurka24.01.2022Aktualizacja: 28.09.2022

Jeśli jesteś świeżo upieczoną mamą i Twoje dziecko boryka się zaparciami - z pewnością nie raz już sięgałaś po suszone śliwki, by ulżyć mu w cierpieniu. Produkt ten ma jednak znacznie więcej do zaoferowania. Regularne spożywanie suszonych śliwek może wspomóc organizm w zwalczaniu wielu dolegliwości.


suszone-sliwki-jak-stosowac-na-co-sa-dobre
pexels.com

Polecane

bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
miod-z-kwiatow-czarnego-bzu-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Co leczy miód z kwiatów czarnego bzu i jak go zrobić samodzielnie?
14.05.2021
nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
Spis treści
  1. Śliwki suszone - jakie mają wartości odżywcze?
  2. Śliwki suszone - na co warto je stosować?
  3. Suszone śliwki na zaparcia dla niemowląt i dorosłych
  4. Suszone śliwki na odchudzanie
  5. Suszone śliwki na problemy sercowo-naczyniowe
  6. Śliwki suszone na problemy okresu menopauzy
  7. Suszone śliwki na stany zapalne
  8. Jak należy przechowywać suszone śliwki?

Śliwki suszone - jakie mają wartości odżywcze?

Suszone śliwki to cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i w wodzie:

  • A - bierze udział w wielu procesach biochemicznych, takich jak rozwój komórek rozrodczych,

  • E - dzięki przeciwutleniającym właściwościom opóźnia proces starzenia,

  • B1 (tiamina) - bierze udział w przewodnictwie nerwowym i budowaniu odporności organizmu,

  • B2 (ryboflawina) - uczestniczy w produkcji erytrocytów,

  • B3 (niacyna) - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego,

  • B6 (pirydoksyna) - wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,

  • B9 (kwas foliowy) - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego,

  • B12 (kobalamina) - odpowiada za tworzenie składników krwi, powłok nerwowych i wielu białek,

  • C (kwas askorbinowy) - chroni przed nowotworami i bierze udział w syntezie kolagenu.

W suszonych śliwkach nie brak mikro- i makroelementów: sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, jodu. Owoce są też cennym źródłem błonnika, sorbitolu i polifenoli.

A ile kalorii mają suszone śliwki? Okazuje się, że dostarczają więcej energii niż ich surowe odpowiedniki. Około 260-280 kcal, podczas gdy świeżo zerwane owoce zaledwie około 50 kcal.

Śliwki suszone - na co warto je stosować?

Suszone śliwki są znane przede wszystkim z przeczyszczających właściwości, ale nie tylko one świadczą o dobroczynnym wpływie na zdrowie omawianych owoców.

Suszone śliwki na zaparcia dla niemowląt i dorosłych

Zwalczaniu zaparć służy dieta bogata w błonnik. W 100 g suszonych śliwek znajdziesz około 9 g tego składnika. Owoce zawierają ponadto sorbitol i polifenole. Te trzy składniki powodują nie tylko sprawniejsze przesuwanie stolca wzdłuż ścian jelit, ale również go rozmiękczają. Dzięki temu wypróżnianie staje się bezbolesne.

Możesz jeść owoce w całości albo przygotować napar. W tym celu zalej wrzątkiem i odstaw suszone śliwki na noc. Wystarczy pięć lub sześć owoców. Rano wypij preparat, by szybko odczuć ulgę.

Przy nawracającym problemie zaprać, stosuj suszone śliwki również w ciąży. Poza tym jest to cenne źródło folianów, które są ważne dla rozwijającego się płodu.

Suszone śliwki na odchudzanie

Mimo że suszone śliwki są bardzo kaloryczne, to zawierają również dużo błonnika. Dzięki temu już po zjedzeniu kilku sztuk będziesz odczuwać sytość. Jeśli zależy Ci na redukcji wagi, a jednocześnie ciężko Ci się powstrzymać od jedzenia słodyczy - suszone śliwki rozwiążą ten problem.

Suszone śliwki na problemy sercowo-naczyniowe

Dzięki dużej zawartości polifenoli oraz błonnika włączenie suszonych śliwek do codziennej diety pozytywnie wpłynie na poziom lipidów we krwi. Konsekwencją tego jest obniżenie poziomu cholesterolu. Jeśli i Ciebie dotyczy ten problem, to prawdopodobnie borykasz się także z nadciśnieniem. Leczeniem naturalnym tej nieprawidłowości może być regularne spożywanie suszonych śliwek lub picie wykonanych z nich naparów.

Śliwki suszone na problemy okresu menopauzy

Okres menopauzy wiąże się z gwałtownym spadkiem estrogenów. Skutkiem tego jest zmniejszenie gęstości tkanki kostnej i rozwój osteoporozy. Największym zagrożeniem wynikającym z tej choroby jest podatność kości na złamania.

Aby temu zapobiec, regularnie jedz suszone śliwki. Dostarczają one organizmowi cennego wapnia, ale również spowalniają proces utraty przez nie gęstości, stymulując produkcję fosfatazy alkalicznej i insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (związków odbudowujących kości). Pamiętaj jednak, że ta naturalna metoda nie może zastąpić konsultacji ze specjalistą.

Suszone śliwki na stany zapalne

Polifenole zawarte w suszonych śliwkach mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, które odpowiadają za niszczenie komórek i tkanek. Konsekwencjami nadmiaru wolnych rodników są m.in. przyspieszony proces starzenia organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.

Jak należy przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki są podatne na rozwój pleśni. Aby temu zapobiec - przechowuj je w szczelnie zamkniętym, szklanym lub plastikowym pojemniku. Suche i chłodne warunki przedłużą przydatność owoców do spożycia nawet do 12 miesięcy. Zanim jednak przełożysz je do odpowiedniego pojemnika - sprawdź, czy żadna z suszonych śliwek nie ma skazy ani śladów już rozwiniętej pleśni. Jeśli takowe znajdziesz - wyrzuć całą partię, a nie tylko jedną sztukę.

Suszone śliwki możesz mrozić. Przechowywanie ich w temperaturze poniżej zera nie będzie miało wpływu na ich smak, konsystencję ani wartości odżywcze.

Źródła
  1. A. Borowska, Zmiany na rynku śliwek w Polsce w latach 2010-2016 ze szczególnym uwzględnieniem śliwek regionalnych z oznaczeniami geograficznymi ChOG, „Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej” 2018, nr 124, s. 61-78.
  2. K. Janda i in., Witamina C - budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, nr 61 (4), s. 419-425.
  3. Suszone śliwki mogą wzmacniać kości kobiet po menopauzie:<a href="https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C366638%2Csuszone-sliwki-moga-wzmacniac-kosci-kobiet-po-menopauzie.html">https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C366638%2Csuszone-sliwki-moga-wzmacniac-kosci-kobiet-po-menopauzie.html</a>, data dostępu: lipiec 2021 r.
Author Katarzyna Grzyś-Kurka picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.