Zupa kapuściana - sposób na odchudzanie | Welbi
Żaneta Michalak
27.07.2021
Aktualizacja: 07.10.2022
Odchudzanie się często kojarzone jest z długim i żmudnym procesem, którego monotonia odstrasza i zniechęca. Istnieją jednak plany żywieniowe, które zakładają błyskawiczne efekty i wysoką skuteczność. Dieta kapuściana to metoda żywienia stosowana przez osoby pragnące zredukować masę ciała. Słynie ona z wysokiej skuteczności i bezpieczeństwa, ponieważ wraz z kapustą do organizmu dostarczane są niezbędne składniki mineralne i witaminy.

Polecane




Zupa kapuściana na diecie
Podstawę omawianej diety stanowi odchudzająca zupa kapuściana. Niektórzy twierdzą, że kapuścianka to najlepsza zupa na odchudzanie, można ją jeść w dowolnej ilości i kiedy tylko się chce. Nie zawiera ona bowiem w ogóle tłuszczu ani soli, jest niebywale niskokaloryczna, w jej składzie nie ma także nabiału, ale za to można dodać do niej rozmaite przyprawy o działaniu prozdrowotnym. Dietetyczna zupa kapuściana jest jednym z najczęściej polecanych dań wszystkim osobom, które pragną schudnąć.
Zupa kapuściana - efekty
Odchudzająca zupa kapuściana powinna być w miarę możliwości przygotowywana z kapusty włoskiej zamiast z białej. Pierwsza z wymienionych roślin lepiej się trawi, dzięki czemu mniej obciąża przewód pokarmowy. Zalety tej zupy pochodzą przede wszystkim od warzywa stanowiącego jej bazę. Kapusta zalicza się bowiem jednocześnie do najmniej kalorycznych i najbardziej odżywczych warzyw. Dzięki temu szybko pokrywa zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, wspomaga odporność, nie dostarcza przy tym wielu kalorii. Jeśli cierpisz na nawracające infekcje albo borykasz się z problemami, takimi jak nadwaga czy otyłość, to koniecznie czytaj dalej i wypróbuj przepis na to danie.W składzie kapusty w zasadzie brakuje tłuszczu, znajduje się też mało węglowodanów i nieco protein. Warzywo głównie składa się z wody, a zamiast tych wymienionych powyżej makroskładników dostarcza organizmowi bardzo duże ilości błonnika, który usprawnia metabolizm, co przekłada się na szybsze chudnięcie. W kapuście znajduje się bardzo dużo witaminy C, będącej naturalnym antyoksydantem o ochronnym działaniu na komórki. Za zapewnienie organizmowi zrównoważonej gospodarki wodnej odpowiedzialny jest natomiast potas. Wzmacnia on ponadto serce i likwiduje opuchliznę.Zaletą kapusty jest bez wątpienia jej uniwersalność. Jako produkt wegański i bezglutenowy może ona być spożywana również przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. A ile kalorii ma zupa kapuściana? W 100 ml tego produktu znajduje się zaledwie 22 kcal! Do tego danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można ugotować dużą porcję i przechowywać w lodówce, odlewając za każdym razem tyle, ile akurat będzie się chciało zjeść. Można podawać ją bez żadnych dodatków i w takiej wersji zupa kapuściana na odchudzanie jest najskuteczniejsza oraz najzdrowsza. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać do niej źródło węglowodanów (kaszę, ziemniaki, ryż), mięso - kiełbasę albo wędzonkę - a także coś do zaostrzenia smaku, np. tabasco lub ostre papryczki.
Zupa kapuściana - przepis
Przygotowanie 6 litrów gęstej zupy kapuścianej zajmuje niespełna półtorej godziny: 30 minut potrzebne jest do przygotowania jej składników, a około 45 minut zajmuje samo gotowanie.Składniki:
1,5 kg kapusty (jedna główka), najlepiej włoskiej, może być biała, ewentualnie pekińska,
1,5 kg pomidorów malinowych - 6 dużych sztuk,
3 średnie cebule - 300 g,
300 g selera naciowego - niecały pęczek,
duży pęczek koperku,
2 małe czerwone papryki - 450 g,
8 ząbków czosnku,
8 łyżek koncentratu pomidorowego,
3 litry wody,
3 liście laurowe,
3 łyżki majeranku,
6 ziaren ziela angielskiego,
2 płaskie łyżeczki pieprzu,
3 płaskie łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:Poszatkuj kapustę (zupa kapuściana z młodej kapusty będzie smakowała pysznie, ale można użyć też starszego warzywa) i umieść ją w dużym garnku o pojemności przynajmniej 5 l. Obierz cienko pomidory ze skórki i wytnij twarde części przy ogonkach, a następnie pokrój je w ćwiartki. Bardzo ważne jest przypilnowanie, żeby nie wyciekł z nich sok. Przepłucz łodygi selera naciowego pod zimną wodą i pokrój je na małe kawałki. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i również pokrój na małe kawałki. Muszą one zostać całkowicie oczyszczone z nasion. Obierz i poszatkuj cebule i umieść wszystkie warzywa w garnku.Do garnka dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i posiekany koperek, a także przyprawy: liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, pieprz i sól. Na koniec zalej całość wodą. Przykryj zupę i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Wtedy zdejmij przykrywkę i dokładnie zamieszaj zupę, po czym zredukuj moc palnika - niech zupa tylko lekko się gotuje. Gotuj ją przez pół godziny, cały czas pod przykrywką.Po upływie wskazanego czasu dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj zupę i gotuj na małym ogniu przez następne 5 minut. Potem sprawdź jej smak i dopraw, jeśli będzie taka potrzeba. Łączny czas gotowania powinien wynieść 45 minut, by warzywa stały się miękkie. Taka zupa jest bardzo pożywna i niskokaloryczna, dzięki czemu zaspokaja apetyt i pozwala spalać tkankę tłuszczową bez głodzenia się.
- K. Sikorska-Zimny, Wybrane glukozylany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka, „Bromat. Chem. Toksykol.” 2016, t. XLIX, nr 1.
- J. Szwejda-Grzybowska, Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, „Bromat. Chem. Toksykol.” 2011, t. XLIV, nr 4.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.
Najchętniej czytane



