Zaloguj się

Umów teleporadę
OdżywianieOdchudzanie 1 min.

Zupa kapuściana - sposób na odchudzanie | Welbi

Żaneta Michalak

27.07.2021

Aktualizacja: 07.10.2022

Odchudzanie się często kojarzone jest z długim i żmudnym procesem, którego monotonia odstrasza i zniechęca. Istnieją jednak plany żywieniowe, które zakładają błyskawiczne efekty i wysoką skuteczność. Dieta kapuściana to metoda żywienia stosowana przez osoby pragnące zredukować masę ciała. Słynie ona z wysokiej skuteczności i bezpieczeństwa, ponieważ wraz z kapustą do organizmu dostarczane są niezbędne składniki mineralne i witaminy.


zupa-kapusciana-na-odchudzanie-jakie-daje-efekty
unsplash.com

Polecane

slodycze-bez-cukru-jak-wykorzystac-stewie-i-erytrol
Odżywianie
1 min.
Jak wykorzystać stewię i erytrol do zrobienia pysznych słodyczy bez cukru?
25.05.2022
jak-uzyskac-plaski-brzuch-co-jesc-a-czego-unikac
Odżywianie
1 min.
Płaski brzuch – co jeść i jak ćwiczyć, aby go uzyskać?
19.05.2021
koktajle-odchudzajace-jakie-sa-najlepsze-jakie-wybrac
Odżywianie
1 min.
Koktajle odchudzające – co powinno się znaleźć w ich składzie?
29.05.2022
otylosc-u-dzieci-jakie-sa-przyczyny-jak-z-nia-walczyc
Odżywianie
1 min.
Otyłość u dzieci – przyczyny, skutki, sposoby rozwiązania problemu
29.05.2022
Spis treści
  1. Zupa kapuściana na diecie
  2. Zupa kapuściana - efekty
  3. Zupa kapuściana - przepis

Zupa kapuściana na diecie

Podstawę omawianej diety stanowi odchudzająca zupa kapuściana. Niektórzy twierdzą, że kapuścianka to najlepsza zupa na odchudzanie, można ją jeść w dowolnej ilości i kiedy tylko się chce. Nie zawiera ona bowiem w ogóle tłuszczu ani soli, jest niebywale niskokaloryczna, w jej składzie nie ma także nabiału, ale za to można dodać do niej rozmaite przyprawy o działaniu prozdrowotnym. Dietetyczna zupa kapuściana jest jednym z najczęściej polecanych dań wszystkim osobom, które pragną schudnąć.

Zupa kapuściana - efekty

Odchudzająca zupa kapuściana powinna być w miarę możliwości przygotowywana z kapusty włoskiej zamiast z białej. Pierwsza z wymienionych roślin lepiej się trawi, dzięki czemu mniej obciąża przewód pokarmowy. Zalety tej zupy pochodzą przede wszystkim od warzywa stanowiącego jej bazę. Kapusta zalicza się bowiem jednocześnie do najmniej kalorycznych i najbardziej odżywczych warzyw. Dzięki temu szybko pokrywa zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, wspomaga odporność, nie dostarcza przy tym wielu kalorii. Jeśli cierpisz na nawracające infekcje albo borykasz się z problemami, takimi jak nadwaga czy otyłość, to koniecznie czytaj dalej i wypróbuj przepis na to danie.W składzie kapusty w zasadzie brakuje tłuszczu, znajduje się też mało węglowodanów i nieco protein. Warzywo głównie składa się z wody, a zamiast tych wymienionych powyżej makroskładników dostarcza organizmowi bardzo duże ilości błonnika, który usprawnia metabolizm, co przekłada się na szybsze chudnięcie. W kapuście znajduje się bardzo dużo witaminy C, będącej naturalnym antyoksydantem o ochronnym działaniu na komórki. Za zapewnienie organizmowi zrównoważonej gospodarki wodnej odpowiedzialny jest natomiast potas. Wzmacnia on ponadto serce i likwiduje opuchliznę.Zaletą kapusty jest bez wątpienia jej uniwersalność. Jako produkt wegański i bezglutenowy może ona być spożywana również przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. A ile kalorii ma zupa kapuściana? W 100 ml tego produktu znajduje się zaledwie 22 kcal! Do tego danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można ugotować dużą porcję i przechowywać w lodówce, odlewając za każdym razem tyle, ile akurat będzie się chciało zjeść. Można podawać ją bez żadnych dodatków i w takiej wersji zupa kapuściana na odchudzanie jest najskuteczniejsza oraz najzdrowsza. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać do niej źródło węglowodanów (kaszę, ziemniaki, ryż), mięso - kiełbasę albo wędzonkę - a także coś do zaostrzenia smaku, np. tabasco lub ostre papryczki.

Zupa kapuściana - przepis

Przygotowanie 6 litrów gęstej zupy kapuścianej zajmuje niespełna półtorej godziny: 30 minut potrzebne jest do przygotowania jej składników, a około 45 minut zajmuje samo gotowanie.Składniki:

  • 1,5 kg kapusty (jedna główka), najlepiej włoskiej, może być biała, ewentualnie pekińska,

  • 1,5 kg pomidorów malinowych - 6 dużych sztuk,

  • 3 średnie cebule - 300 g,

  • 300 g selera naciowego - niecały pęczek,

  • duży pęczek koperku,

  • 2 małe czerwone papryki - 450 g,

  • 8 ząbków czosnku,

  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego,

  • 3 litry wody,

  • 3 liście laurowe,

  • 3 łyżki majeranku,

  • 6 ziaren ziela angielskiego,

  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu,

  • 3 płaskie łyżeczki soli.
    Sposób przygotowania:Poszatkuj kapustę (zupa kapuściana z młodej kapusty będzie smakowała pysznie, ale można użyć też starszego warzywa) i umieść ją w dużym garnku o pojemności przynajmniej 5 l. Obierz cienko pomidory ze skórki i wytnij twarde części przy ogonkach, a następnie pokrój je w ćwiartki. Bardzo ważne jest przypilnowanie, żeby nie wyciekł z nich sok. Przepłucz łodygi selera naciowego pod zimną wodą i pokrój je na małe kawałki. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i również pokrój na małe kawałki. Muszą one zostać całkowicie oczyszczone z nasion. Obierz i poszatkuj cebule i umieść wszystkie warzywa w garnku.Do garnka dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i posiekany koperek, a także przyprawy: liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, pieprz i sól. Na koniec zalej całość wodą. Przykryj zupę i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Wtedy zdejmij przykrywkę i dokładnie zamieszaj zupę, po czym zredukuj moc palnika - niech zupa tylko lekko się gotuje. Gotuj ją przez pół godziny, cały czas pod przykrywką.Po upływie wskazanego czasu dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj zupę i gotuj na małym ogniu przez następne 5 minut. Potem sprawdź jej smak i dopraw, jeśli będzie taka potrzeba. Łączny czas gotowania powinien wynieść 45 minut, by warzywa stały się miękkie. Taka zupa jest bardzo pożywna i niskokaloryczna, dzięki czemu zaspokaja apetyt i pozwala spalać tkankę tłuszczową bez głodzenia się.

Źródła
  1. K. Sikorska-Zimny, Wybrane glukozylany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka, „Bromat. Chem. Toksykol.” 2016, t. XLIX, nr 1.
  2. J. Szwejda-Grzybowska, Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, „Bromat. Chem. Toksykol.” 2011, t. XLIV, nr 4.
Author Żaneta Michalak picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

elektrolity-domowej-roboty-jak-i-z-czego-je-zrobic
Odżywianie
1 min.
Elektrolity domowej roboty - jak i z czego je zrobić?
29.10.2021
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
detoks-cukrowy-co-jesc-jak-go-przeprowadzic
Odżywianie
1 min.
Detoks cukrowy - co jeść? Jak go przeprowadzić?
29.10.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.