Żurawina w ciąży – co warto o niej wiedzieć?
Kobiety w ciąży zwracają większą uwagę na to, co jedzą i piją. Żurawina wspiera odporność, pomaga w zakażeniach układu moczowego oraz likwiduje zaparcia. Dzięki temu, że występuje w wielu formach, każdy może dobrać najwygodniejszą dla siebie. Poznaj jej właściwości i to, jak wpływa na zdrowie.
Właściwości żurawiny
Żurawina to naturalny składnik, który jest bezpieczny w ciąży. Jest bogata w witaminy C i E oraz żelazo, dlatego powinna znaleźć się w jadłospisie przyszłej mamy. W jej owocach można również znaleźć magnez, fosfor i potas. Żurawina jest antyoksydantem, dzięki czemu opóźnia procesy starzenie się organizmu i chroni przed działaniem wolnych rodników.
Spożywanie żurawiny w ciąży kojarzy się ze wspomaganiem leczenia dróg moczowych, ale nie jest to jedyne wskazanie do włączenia jej do diety. Obecność błonnika w niej poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu przyszłe mamy rzadziej cierpią na zaparcia. Zawartość żelaza i cennej witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie, to ważne minerały dla kobiet zmagających się z anemią.
Owoce żurawiny są również ważne w zapobieganiu wielu chorób bakteryjnych, w szczególności dróg moczowych i pęcherza. Warto również po nie sięgać profilaktycznie, aby zapobiec pojawieniu się nieprzyjemnych dolegliwości. Do leczenia problemów z pęcherzem również pomocne mogą być inne zioła. W sytuacji, kiedy domowe sposoby zawodzą, konieczne jest skontaktowanie się z lekarzem.
Czy żurawina w ciąży jest bezpieczna?
W ciąży kobiety zwracają uwagę na leki, jakie może stosować. Wiele z nich nie jest przeznaczonych dla przyszłych mam, dlatego rozwiązaniem może być stosowanie naturalnych sposobów. Owoce żurawiny są bezpieczne dla kobiet w ciąży, a także dla ich dzieci. Mogą być spożywane przez cały okres ciąży, jednak należy pamiętać, że jeśli objawy są poważniejsze, konieczne może być włączenie leczenia farmakologicznego.
Żurawina jest uważana za naturalny antybiotyk, głównie za sprawą swoich właściwości antybakteryjnych. Często jest zalecana jako pomocny środek przy zapaleniu pęcherza. Żurawina bardzo dobrze znosi wysokie temperatury i nie traci w ten sposób swoich właściwości, dlatego może być gotowana czy podgrzewana. Dawkowanie powinno być uzależnione od jej formy, a także od tego, czy jest ona zażywana profilaktycznie czy wspomagająco w leczeniu.
Wskazania do spożywania żurawiny
Żurawina, dzięki zawartości witaminy C, sprawdzi się wspomagająco w leczeniu przeziębienia czy infekcji. Często jest podstawą leczenia zakażenia dróg moczowych. Zaleca się, aby kobiety w ciąży cierpiące na anemię przyjmowały żurawinę lub preparaty z nią w składzie. Ułatwia ona wchłanianie żelaza, co jest ważne w leczeniu niedokrwistości. Sprawdzi się także w leczeniu chorób dziąseł oraz przy zaparciach, które również często pojawiają się u przyszłych mam. O tym, jakie dolegliwości pojawiają się w ciąży, warto przeczytać w tym artykule.
Wiele kobiet w ciąży miewa problemy z żylakami, głównie na łydkach. Żurawina ma pozytywny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Inne wskazania do jej stosowania:
podniesienie odporności organizmu,
odkażanie gardła oraz jamy ustnej,
zapobieganie tworzeniu się płytki nazębnej,
zapobieganie anemii,
poprawa funkcjonowania układu pokarmowego.
Wniosek jest prosty: przyszłe mamy, chcąc zadbać o swoje zdrowie, powinny włączyć żurawinę do swojej diety.
Żurawina w ciąży – po co sięgnąć? Sok, owoce, herbata czy kapsułki?
Żurawinę można spożywać na kilka sposobów. Najpopularniejsza jest forma suszonych owoców. Warto jednak sprawdzać, czy nie jest dodawany do nich cukier, co często się zdarza. Suszona żurawina w ciąży sprawdzi się jako dodatek do herbaty, ciast, a nawet pieczywa. Poznaj również jej inne zastosowania i właściwości.
Równie wygodną formą jest picie soku żurawinowego. Jest on dostępny w wielu sklepach bądź aptekach. Często do soku są dodawane witaminy, słodziki lub cukier, dlatego przed zakupem należy czytać etykiety. Można go natomiast spożywać w formie rozcieńczonej w wodzie lub jako dodatek do herbaty. Ma on wiele właściwości, o których dowiesz się z artykułu: https://www.welbi.pl/sok-zurawinowy-jakie-ma-wlasciwosci-efekty/.
Istnieje również wiele suplementów diety z dodatkiem żurawiny. Najczęściej są one przeznaczone do wspomagania leczenia zapalenia dróg moczowych lub usuwania nadmiaru wody z organizmu. Są one zamknięte w wygodnych kapsułkach.
Jak przygotować samodzielnie sok z żurawiny?
Bardzo łatwo jest przygotować własny sok z żurawiny, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że nie zawiera on żadnych konserwantów czy niechcianych składników. Na kilogram żurawiny potrzeba około ½ kg cukru lub innego słodzika (może użyć erytrolu czy ksylitolu) oraz 3 szklanki wody. Owoce z wodą należy ze sobą połączyć w garnku i gotować aż do miękkości. Powstały napój należy przelać przez sito i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie trzeba dodać cukier lub inny słodzik i ponownie zagotować. Całość można rozlać do butelek i trzymać w lodówce.
Sok żurawinowy w ciąży można spożywać kilka razy dziennie. Najlepiej dodawać go do herbaty lub wody. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać łyżkę miodu.
- D. Szostak-Węgierek, Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.
- G. Iwanowicz-Paluch, A. Bień, Edukacja przedporodowa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
- K. Gupta i in., Cranberry products inhibit adherence of p-fimbriated Escherichia coli to primary cultured bladder and vaginal epithelial cells, „Journal of Urology” 2007, nr 177, str. 2357–2360.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.