Czy dieta zupowa jest bezpieczna?

Żaneta Michalak

27.07.2021

Aktualizacja: 09.08.2021

Codzienne spożywanie zup może przynieść zdumiewające efekty w postaci efektywnego zrzucenia zbędnych kilogramów. Dieta zupowa zyskuje coraz większą popularność, chociaż istnieje już od dziesięcioleci. Na czym polega, dla kogo jest przeznaczona i na jakie jej efekty można liczyć?


dieta-zupowa-na-czym-polega-jakie-daje-efekty
pexels.com

Dieta zupowa - zasady

Dieta zupowa polega przede wszystkim na tym, żeby spożywać jak najwięcej zup. Dozwolone są w związku z tym zarówno warzywne kremy, jak i potrawy robione na bazie bulionów. Najbardziej zalecane są jednak dania roślinne oraz mięsne. Najzdrowsze są, rzecz jasna, posiłki przygotowywane samemu, a nie gotowe ze sklepu, które się tylko podgrzewa. Niektóre bardziej restrykcyjne diety zupowe obejmują konkretne przepisy, na podstawie których trzeba gotować.Zgodnie z zasadami diety zupowej przez 7 dni należy jeść wyłącznie zupy. Najbardziej wskazane są posiłki, których podstawę stanowią warzywa, ale dodawać do nich można także ryby albo chude mięso. Mimo że przez tydzień je się wyłącznie zupy, nie musisz się obawiać o głodowanie. Bardzo szybko traci się na wadze, ponieważ 250 g zupy to najczęściej około 150 kcal, więc zjedzenie nawet siedmiu takich porcji w ciągu dnia będzie się wiązało z podażą niewiele ponad 1000 kcal, co jest prostą drogą do redukcji. Oczywiście nie zalecamy diety odchudzającej zawierającej tylko 1000 kcal, ale zakładając, że do zupy w ciągu dnia dodamy jeszcze inny posiłek, to nadal będziemy w deficycie kalorycznym.Dieta zupowa, która jest odpowiednio skomponowana, nie zakłada głodówek i wiąże się z dostarczaniem wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Jedyne przeciwwskazania, jakie występują w stosunku do tego modelu żywienia, to nietolerancje pokarmowe, problemy z tarczycą oraz ciąża. Możesz się zdecydować jednak również na mniej restrykcyjny wariant tego planu, w którym jeden konkretny posiłek lub dwa w ciągu dnia (np. drugie śniadanie i kolację) zamienisz właśnie na zupy, a pozostała część jadłospisu pozostanie taka jak zawsze.Koniecznie trzeba pamiętać o wyeliminowaniu z zup makaronu oraz ryżu, czyli źródeł dodatkowych kalorii, pochodzących z węglowodanów. Już jednodniowa zmiana diety na zupową wystarczy do detoksu organizmu. W tym celu można ugotować garnek zupy i podzielić jego zawartość na wszystkie posiłki w ciągu dnia. W zupach umieszczać trzeba jak najwięcej cebuli, rzepy, selera i szczypiorku, ponieważ są one gwarancją odpowiedniej zawartości witaminy C oraz błonnika. Doskonałym źródłem witaminy C jest też zupa z pieczonej papryki.

Dieta zupowa - efekty

Zasady diety zupowej są łatwe do przestrzegania, a warto się ich trzymać, ponieważ zapewniają pozytywne efekty. Jadłospis oparty wyłącznie o zupy polecany jest szczególnie osobom cierpiącym z powodu takich dolegliwości zdrowotnych, jak ból gardła skutkujący problemami z przełykaniem albo zatrucie pokarmowe i okres po nim, kiedy układ pokarmowy jest drażliwy i potrzebuje delikatniejszych posiłków.Menu bazujące na zupach zaleca się w przypadku problemów stomatologicznych, zwłaszcza osobom po zabiegach dentystycznych albo noszącym aparaty zębowe. Z kolei, jeśli zalecona została dieta po kolonoskopii lub innej operacji układu pokarmowego, to również można z powodzeniem jeść zupy. Wystarczy tylko wybierać te, które powstają na bazie delikatnych warzyw i ewentualnie chudego mięsa oraz nie zawierają w składzie wiele tłuszczu. Lekkostrawna zupa z pewnością nie podrażni delikatnego układu pokarmowego, który wymaga regeneracji.

Dieta zupowa - przepisy

Dieta zupowa może się opierać, chociażby, na rosole. W takim wariancie przez siedem dni należy spożywać go codziennie na wszystkie posiłki poza śniadaniem. Rano warto wybrać pełnoziarniste płatki zbożowe, owoce, jogurt bez zawartości tłuszczu bądź beztłuszczowy ser. Spożywanie małych porcji rosołu przez cały dzień skutkuje zmniejszeniem apetytu i powoduje uczucie sytości. Zupa ta ma mało kalorii i węglowodanów, ponieważ przyrządza się ją na bazie kurczaka, bulionu, cebuli i warzyw o niskiej zawartości skrobi, takich jak marchew lub rzepa.Zupa marchewkowa to kolejna bardzo ciekawa alternatywa w ramach omawianego modelu żywienia.Składniki:

  • 4 marchewki,

  • ½ cebuli,

  • 1½ szklanki warzywnego bulionu,

  • ½ pęczka kolendry,

  • 2 łyżeczki oliwy.
    Sposób przygotowania:Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i marchewkę, a następnie dodaj do nich bulion i kolendrę. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj tak długo, aż marchewka zmięknie. Kiedy to się stanie, zaczekaj na ostygnięcie zupy i zmiksuj ją na jednolitą konsystencję. Jeśli dodasz do tego przepisu kawałki dyni, to wyjdzie Ci przepyszna, sycąca i aromatyczna zupa dyniowa.Zastanawiasz się, czy zasmakuje Ci dieta zupowa? Jakie zupy jeszcze można z powodzeniem w jej ramach przygotować? Krem z brokułów to kolejna możliwa baza jadłospisu podczas detoksu tego rodzaju.Składniki:

  • 400 g brokułów,

  • marchewka,

  • kilka łyżeczek pestek dyni,

  • 2 szalotki,

  • 2 łyżeczki oliwy,

  • imbir, sól i pieprz.
    Sposób przygotowania:Brokuły wraz z marchewką ugotuj, szalotkę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Wszystko dokładnie zmiksuj i przypraw wedle uznania, a po podaniu na talerz posyp pestkami dyni. Zamiast brokułów w tym przepisie możesz wykorzystać kapustę, jeśli zupa kapuściana wydaje Ci się smaczniejszym rozwiązaniem od brokułowej.Przejście na dietę zupową może się wiązać z problemami z odpowiednią podażą protein, które są niezbędne do utrzymania dobrej kondycji mięśni. Zupy należy w związku z tym gotować wraz z mięsną wkładką, za którą może posłużyć pierś z kurczaka, chuda wołowina czy mięso z królika. Wegetarianie w roli źródła białka mogą wykorzystać rośliny strączkowe, np. groch, soczewicę i fasolę.

Źródła
  1. Slavin J.L. i in., Health Benefits of Fruits and Vegetables. Adv. Nutr. 2021. 3: 506-516.

  2. Dias J., Nutritional Quality and Health Benefits of Vegetables: A Review. Food and Nutrition Sciences. 2012. 3: 1354-1374.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Najchętniej czytane

igly-sosny-jakie-maja-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Igły sosny - jakie mają właściwości i zastosowanie?
30.07.2021
czystek-na-co-pomaga-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
Odżywianie
2 min.
Czystek - na co pomaga? Jakie ma właściwości i działanie?
27.07.2021
awocado-jakie-ma-witaminy-i-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
2 min.
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma awokado?
27.07.2021
imbir-w-ciazy-jakie-ma-dzialanie-jak-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak stosować imbir w ciąży? Jakie jest jego działanie?
17.09.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.