Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

Tofu - jak jeść na różne posiłki? Przykładowe przepisy

Marta Wielgosz

31.10.2021

Aktualizacja: 31.10.2021

Tofu to uniwersalny produkt spożywczy o szerokim zastosowaniu. Możesz przyrządzić je na wiele różnych sposobów, w zależności od własnych preferencji. Na jego bazie przygotujesz bowiem zarówno wytrawne, jak i słodkie dania na każdą porę dnia. Jak jeść tofu i urozmaicić dzięki niemu swoją dietę?


Co to jest tofu? Mianem tym nazywa się ser zrobiony z soi. Stanowi on świetny dodatek do wielu dań. Jest chętnie wykorzystywany głównie przez wegetarian i wegan. Ze względu na wartości odżywcze tofu stanowi bowiem świetny zamiennik mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Jeśli chcesz odkryć jego potencjał, warto, abyś wiedział, jak jeść tofu. Sprawdzone przepisy pomogą Ci włączyć ten zdrowy ser sojowy do swojej diety.

jak-jesc-tofu-jak-mozna-je-przyrzadzic
pixabay.com

Jak jeść tofu naturalne na śniadanie?

Tofu zawiera pełnowartościowe, roślinne białko wegańskie, dlatego warto podawać je na śniadanie. Doda Ci energii do działania, a także doskonale zaspokoi Twój apetyt z rana. Najlepiej, jeśli wykorzystasz tofu naturalne. Za jego pomocą możesz przygotować np. wegański zamiennik jajecznicy, czyli tzw. tofucznicę. To jeden z najpopularniejszych pomysłów na przyrządzenie sojowego sera w wersji śniadaniowej. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą:

  • opakowanie tofu naturalnego,

  • 1 cebula,

  • 1-2 pomidory,

  • ¼ szklanki wody,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • ½ łyżeczki czarnej soli kala namak,

  • szczypta pieprzu i kurkumy,

  • pęczek świeżego szczypiorku.

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę lub w pióra i zeszklij na rozgrzanej na patelni oliwie.

  2. Pokrusz palcami tofu i dodaj je na patelnię wraz z obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami.

  3. Dodaj przyprawy, wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Duś tofu do momentu, aż cała woda odparuje.

  4. Usmażoną tofucznicę przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Taki przepis to sprawdzony sposób na to, jak jeść tofu naturalne na śniadanie. Co ciekawe, dzięki soli kala namak będzie ono przypominało smakiem prawdziwe jajka. Jeśli jednak nie masz pod ręką tej przyprawy, możesz zastąpić ją zwykłą solą. Danie będzie równie smaczne.

Jeśli nie masz rano czasu na gotowanie, możesz przygotować potrawę bez stosowania obróbki termicznej. Jak jeść tofu na surowo? Standardowym pomysłem są po prostu kanapki. Pokrój sojowy ser w plastry, ułóż na chlebie lub bułce i przypraw ulubionymi ziołami (samo tofu może być bowiem zbyt mdłe). Dodaj do niego np. kilka plastrów awokado, pomidora, rzodkiewki i ogórka, a na koniec posyp kiełkami, i gotowe. Takie danie sprawdzi się również na kolację. Alternatywnie możesz dodać surowe tofu do sałatki, np. z rukolą, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulą, oliwkami i prażonymi ziarnami słonecznika.

Tofu wędzone - jak jeść je na obiad?

Tofu wędzone ma bardziej wyrazisty smak od naturalnego serka, dlatego świetnie sprawdzi się w przepisach kuchni azjatyckiej. Możesz na przykład przyrządzić je w woku lub na patelni wraz ze smażonymi warzywami. Przygotuj:

  • opakowanie tofu wędzonego,

  • 1 paprykę czerwoną,

  • 1 cukinię,

  • 2 cebule,

  • 2 ząbki czosnku,

  • mały kawałek imbiru,

  • 4-5 łyżek sosu sojowego,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól i pieprz lub przyprawę pięciu smaków.

Wykonanie:

  1. Pokrój tofu i warzywa. Czosnek przepuść przez praskę, a imbir obierz i drobno posiekaj.

  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodaj tofu i poczekaj, aż dobrze się zarumieni.

  3. Dodaj na patelnię warzywa. Gdy zmiękną, wlej sos sojowy i wsyp przyprawy, a następnie wszystko wymieszaj. Duś jeszcze przez chwilę, a następnie wyłóż na talerz.

Tak przygotowane tofu wędzone podawaj z ryżem lub z azjatyckim makaronem. Na koniec możesz posypać potrawę kolendrą.

Pamiętaj, że to jedynie przykładowy sposób na to, jak jeść tofu w wersji obiadowej. Ser możesz dodawać do wielu innych dań. Świetnie sprawdzi się też jako zamiennik mięsa mielonego w spaghetti bolognese.

Tofu - jak można je jeść na słodko?

Jeśli lubisz desery, na pewno zainteresuje Cię kwestia tego, jak jeść tofu na słodko. Najłatwiejszy do wykonania jest wegański twarożek, który możesz dodać np. do kanapek lub naleśników. Wystarczy, że zmiksujesz opakowanie naturalnego tofu z bananem, łyżką cukru i cynamonem, a na koniec dodasz do niego garść rodzynek lub innych suszonych owoców.

Równie prostym rozwiązaniem jest przygotowanie musu czekoladowego z tofu. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się jedwabista odmiana serka (tzw. silken tofu). Do zrobienia deseru potrzebne są:

  • opakowanie tofu jedwabistego,

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,

  • ½ szklanki cukru lub innego słodzika (np. ksylitolu),

  • ½ szklanki wody,

  • odrobina ekstraktu z wanilii,

  • szczypta cynamonu.

Wykonanie:

  1. Wlej wodę do garnka, wsyp do niej cukier, a następnie gotuj całość do chwili, aż powstanie gęsty syrop.

  2. Do oddzielnego rondelka wsyp kawałki połamanej czekolady i podgrzewaj, aż się rozpuszczą.

  3. Do czekolady dodaj pokruszone tofu, waniliowy ekstrakt i cynamon oraz cukrowy syrop, a następnie zblenduj wszystko na gładką masę.

  4. Przelej mus czekoladowy do pucharków i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Deser możesz dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub świeżymi malinami albo borówkami. Takie słodkie co nieco na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie!

Pamiętaj, że powyższe przepisy to oczywiście jedynie przykłady tego, jak jeść tofu. Wykorzystaj je jako inspirację do dalszych, kuchennych eksperymentów. Sojowy serek to bardzo wdzięczny produkt, z którego możesz przygotować mnóstwo zdrowych i smacznych dań.

Źródła

    Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

    Popularne w kategorii Odżywianie
    Ad

    Polecane

    czy-kawa-podnosi-cisnienie-co-warto-wiedziec
    Odżywianie
    1 min.
    Czy kawa podnosi ciśnienie? Co warto wiedzieć?
    30.07.2021
    nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
    Odżywianie
    1 min.
    Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
    21.01.2022
    sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
    Odżywianie
    2 min.
    Przepis na fit gofry – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
    19.05.2021
    platki-jaglane-jak-je-ugotowac-co-warto-wiedziec
    Odżywianie
    1 min.
    Płatki jaglane - jak je ugotować? Co warto wiedzieć?
    27.07.2021

    Najchętniej czytane

    ziola-na-stawy-na-bole-na-odbudowe-chrzastki
    ZdrowieOdżywianie
    1 min.
    Zioła na stawy - na bóle, na odbudowę chrząstki
    24.01.2022
    cwiczenia-na-drugi-podbrodek-jak-sie-go-pozbyc
    FitnessOdżywianie
    1 min.
    Ćwiczenia na drugi podbródek - jak się go pozbyć?
    29.10.2021
    ile-krokow-dziennie-robic-zeby-schudnac
    FitnessOdżywianie
    1 min.
    Ile kroków dziennie robić, żeby schudnąć?
    29.10.2021
    jak-wyszczuplic-lydki-jakie-sa-skuteczne-sposoby
    FitnessOdżywianie
    1 min.
    Jak wyszczuplić łydki? Jakie są skuteczne sposoby?
    29.10.2021

    © 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.