Jak się wprowadzić w stan ketozy? Dieta oparta na tłuszczu
Ewa Żuchowska
19.05.2021
Aktualizacja: 03.07.2023
Ketoza to stan, w którym dochodzi do zmiany źródła zapasów energii. Można ją uzyskać na diecie ketogenicznej, opartej na zwiększonej podaży tłuszczów. Wyjaśniamy, jak działa ketoza i komu poleca się ją szczególnie.

Polecane




Co to jest ketoza?
Ketoza to bardzo nietypowy stan ludzkiego ciała. Wprowadzamy się w nią, gdy organizm zaczyna czerpać energię z zapasów nagromadzonego tłuszczu, a nie z glikogenu obecnego w mięśniach. Ten ostatni gromadzi się, gdy spożywamy posiłki węglowodanowe. Fachowo ketozę określa się mianem nieco wymuszonej syntezy ciał ketonowych. Powstają one w wyniku obniżenia się poziomu insuliny i rozpadu komórek tłuszczowych. Stan ketozy powoduje, że organizm zmienia źródło paliwa energetycznego, ponieważ zapasy glikogenu, z których do tej pory korzystał, zostają wypłukane.
Ketoza to nieodłączna część diety ketogenicznej (inaczej określanej ketogenną), która polega na drastycznej eliminacji produktów węglowodanowych z codziennego menu. Ten specyficzny styl żywienia zakłada także wzmożoną podaż białka w diecie oraz picie większych ilości wody. Jedyne źródła węglowodanów to warzywa i wybiórcze owoce, ponieważ tylko w ten sposób osiągniemy stan, jakim jest ketoza. Biegunka tłuszczowa i ból brzucha to efekty uboczne diety ketogenicznej, ale nie da się ukryć, że w wielu aspektach wpływa ona pozytywnie na nasze samopoczucie i zdrowie.
Ketoza – co jeść, żeby poprawić swój stan zdrowia?
Wiele osób uważa opisywany styl żywienia za kontrowersyjny. Co jeść na diecie ketogenicznej, aby nie zrujnować swojego zdrowia, a wręcz go poprawić?
Wielbiciele produktów mącznych i innych węglowodanów będą zawiedzeni, ponieważ w tej diecie nie ma mowy o jedzeniu pieczywa, makaronów czy ciast. Oczywiście możemy je przyrządzić zgodnie z zasadami stanu ketozy, diety i ogólnymi zaleceniami, lecz na pewno nie będą smakować tak samo. Motywem przewodnim diety ketogenicznej jest tłuszcz, a zatem jego samego i takich produktów powinniśmy spożywać jak najwięcej. Prym w codziennym menu wiodą tłuste wędliny, zwłaszcza boczki, golonki, karkówki i podroby. Warto też sięgnąć po mięso drobiowe, ponieważ zapewnia ono niezbędne białko.W diecie ketogenicznej przeważają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, ale to nie znaczy, że powinniśmy bazować wyłącznie na nich. Równie ważny jest tłuszcz roślinny
Co warto jeść na ketozie, aby uzupełnić poziom błonnika i być wege?
Brak błonnika w codziennym menu to ogromny minus diety ketogenicznej. Zazwyczaj dostarczamy go razem z posiłkami węglowodanowymi i mało kto wie, czym jeszcze można uzupełniać ten składnik. Dla organizmu człowieka jest on bardzo ważny, ponieważ reguluje pracę całego przewodu pokarmowego. Co ciekawe, możliwa jest także wegeketoza. Mięso można zastąpić soją, a błonnik nasionami i pestkami. Są one zdrowe i dozwolone przy tym stylu odżywiania. Wegetariańska dieta ketogeniczna zakłada także spożywanie jaj i nabiału, o ile nie ma ku temu przeciwwskazań. Nie poleca się jej jednak sportowcom, ponieważ mają oni bardzo duże zapotrzebowanie energetyczne.
Komu posłuży ketoza, a kto powinien jej unikać?
Stan ketozy nie zawsze jest obojętny dla organizmu, choć dieta tłuszczowa wspomaga terapię szeregu chorób. Kiedyś stosowano ją w leczeniu padaczki, zwłaszcza tej, która była wyjątkowo oporna na leczenie. W ten sposób wspomagano nawet terapię dzieci. O diecie ketogennej było głośno także w zakresie chorób metabolicznych i niektórych schorzeń genetycznych. Poprawiała ona stan zdrowia chorych.Obecnie w ketozę wprowadzają się głównie sportowcy oraz osoby ciężko pracujące fizycznie. Jest ona zbawieniem dla zbolałych mięśni i ogólnego samopoczucia. Po ketozę sięgają również ci, którzy zmagają się z nadwagą. O dziwo, jest ona bardzo skuteczna w redukcji masy ciała. Wolne chudnięcie, które zakłada utratę jednego kilograma na miesiąc, ogranicza ryzyko wystąpienia efektu jojo. Dietą keto wspomaga się tez cukrzycę, insulinooporność oraz pracę nerek u diabetyków. Jest ona pomocna w wyregulowaniu poziomu glukozy oraz złego cholesterolu we krwi. Niektóre osoby powinny jej jednak unikać. Stanu ketozy nie poleca się osobom z poważnymi schorzeniami nerek, ponieważ długotrwała i nadmierna podaż tłuszczu może predysponować do powstawania kamieni w nerkach. Jako że kamica jest bardzo uporczywą chorobą, warto przed rozpoczęciem diety zapytać o nią lekarza prowadzącego. Adaptacja do stanu ketozy trwa około 2 tygodni od chwili rozpoczęcia nowego stylu żywienia.
- J. Moore i in., Dieta keto pod lupą. Niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa dieta w teorii i praktyce, tłum. K. Kmieć-Krzewniak, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2018.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.
Najchętniej czytane



