Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

Olej z opuncji figowej - zastosowanie i efekty

Marta Drzazga

24.01.2022

Aktualizacja: 24.01.2022

Kosmetyki naturalne są coraz bardziej doceniane, a za ich skutecznością stoją znane od wieków rośliny. Tak jest w przypadku opuncji figowej - pięknego kaktusa, z którego pozyskuje się dobroczynny olejek. Substancja ta redukuje zmarszczki, głęboko nawilża skórę i widocznie zmniejsza objawy jej zmęczenia. Tych dobroczynnych właściwości jest zdecydowanie więcej. Poznaj je i wypróbuj olejek z opuncji figowej w codziennej pielęgnacji.


olej-z-opuncji-figowej-jak-go-stosowac-efekty
pexels.com

Olej z opuncji figowej - skąd pochodzi?

Opuncja figowa to roślina z rodziny kaktusowatych. Pochodzi z Meksyku, ale występuje też w wielu krajach południowej Europy, gdzie sprzyja jej ciepły klimat. Z łatwością przystosowuje się do warunków i wydaje owoce, inaczej zwane figami indyjskimi czy berberyjskimi. Z ich nasion tłoczony jest olej, który wyróżnia się licznymi właściwościami prozdrowotnymi i od dawna znajduje zastosowanie w celach leczniczych i kulinarnych.

Opuncja figowa to roślina wszechstronna. Na przestrzeni wieków była używana m.in. do leczenia oparzeń, opatrywania ropni czy sporządzania leczniczych syropów na astmę i krztusiec. Jednak żeby wytworzyć dobroczynny olej, trzeba się nieco natrudzić. Najpierw konieczna jest staranna selekcja owoców, a następnie wydobycie z nich nasion i wysuszenie ich. Potem są one tłoczone na zimno, dzięki czemu zachowują dobroczynne właściwości. Finalny produkt to ciecz o zielonej lub żółtej barwie. Aby uzyskać 1 litr olejku potrzeba aż 30 kg nasion. Każda kropla jest zatem niezwykle cenna.

Olejek z opuncji figowej - jakie ma właściwości?

Olej z opuncji figowej jest bogaty w kwasy tłuszczowe oraz składniki odżywcze. Jako składnik wielu kosmetyków naturalnych wykazuje silne właściwości przeciwutleniające - spowalnia procesy starzenia się skóry, przyspiesza regenerację komórek i zmniejsza przebarwienia i zaczerwienienia. Dzięki temu skóra staje się promienna i wygląda młodo.

Co więcej, olejek z opuncji figowej doskonale nawilża - pomaga zwalczyć problem suchej skóry na twarzy, pozostawia ją rozświetloną i wygładzoną. Regularne stosowanie kosmetyków z dodatkiem opuncji figowej zwęża pory i reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego jest to świetny sposób na zaskórniki.

Intensywny tryb życia i długotrwała praca przy komputerze powoduje zmęczenie i źle wpływa na urodę. Przemęczone osoby często zmagają się z problemem opuchniętych oczu, worków i cieni pod oczami. W tej sytuacji przychodzi z pomocą olejek z opuncji figowej, który można zaaplikować podobnie jak krem. Wystarczy delikatnie wmasować 1 kroplę olejku - jest on całkowicie bezpieczny dla delikatnej skóry pod oczami i błyskawicznie się wchłania.

Olejek z opuncji poprawia kondycję włosów i paznokci. Jest idealny do włosów szybko przetłuszczających się - reguluje poziom sebum, wygładza i kompleksowo regeneruje. Co więcej, wzmacnia płytkę paznokciową i likwiduje problem łamliwości paznokci.

Jak stosować olejek z opuncji figowej?

Owoce z opuncji figowej mogą być spożywane na surowo. Są słodkie, soczyste i bogate w składniki odżywcze, takie jak fosfor, wapń i witamina C. Wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym do produkcji soków i przetworów. Natomiast olejek z opuncji figowej stosowany jest przede wszystkim w branży kosmetycznej:

  • do produkcji naturalnych kosmetyków, takich jak: kremy nawilżające, maseczki do twarzy, balsamy do ciała, żele pod prysznic, szampony do włosów i serum do paznokci. Jeśli wciąż zastanawiasz się, jak nawilżyć skórę, przekonaj się o dobroczynnych właściwościach figi indyjskiej;

  • jako składnik kosmetyków dla skóry wrażliwej, podrażnionej zabiegami kosmetycznymi lub opalaniem;

  • do ekskluzywnych zabiegów w gabinetach SPA - olej z opuncji nie bez powodu nazywany jest „naturalnym botoksem” i wykorzystuje się go do luksusowych zabiegów odmładzających;

  • do produkcji autorskich kosmetyków - olejek z opuncji figowej możesz połączyć z innym olejem, dodać kilka kropel do ulubionego kremu do twarzy, balsamu do ciała lub stworzyć własny kosmetyk od podstaw;

  • do bezpośredniego stosowania na skórę - olejek możesz delikatnie wmasować np. w skórę pod oczami.

Olejek z figi indyjskiej ma zastosowanie lecznicze. W tradycyjnej medycynie meksykańskiej za jego pomocą leczyło się cukrzycę i regulowało poziom cholesterolu. Okłady z tej substancji przyspieszają gojenie ran i łagodzą stany zapalne.

Efekty stosowania olejku z opuncji figowej

Regularne stosowanie oleju z opuncji figowej przynosi zdumiewające efekty. Skóra - na twarzy i całym ciele - staje się nie tylko kompleksowo nawilżona, ale także odporna na podrażnienia oraz szkodliwy wpływ zanieczyszczeń środowiska (np. smogu).

Jeśli Twoja skóra nie toleruje oleju z opuncji figowej, sięgnij po jego zamienniki. Olej kokosowy i olej arganowy mają podobne właściwości.

Źródła
  1. A. Gumkowska, Damskie laboratorium. Przepisy na domowe kosmetyki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.

  2. W. Mucha, Kosmetyki naturalne dla Ciebie. Mydła, hydrolaty, olejki, peelingi, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2020.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

jak-rozpoznac-aloes-leczniczy-jak-wyglada
Odżywianie
1 min.
Jak rozpoznać aloes leczniczy? Jak wygląda?
30.07.2021
syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
syrop-z-kwiatow-lipy-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić syrop z kwiatów lipy? Przepis i właściwości
17.09.2021
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.