account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu

Marta Wielgosz19.05.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Płatki kukurydziane to popularny pomysł na proste i szybkie śniadanie. Mogą stanowić dobry element zbilansowanej diety. Jeśli kupujesz płatki kukurydziane, powinieneś jednak zwrócić uwagę na ich skład. Niektóre z nich zawierają bowiem zbędne dodatki, które są niekorzystne dla Twojego organizmu.


platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Czym są płatki kukurydziane i jak powstają?
  2. Płatki kukurydziane – skład produktu. Na co zwrócić uwagę?
  3. Czy płatki kukurydziane są zdrowe?
  4. Do czego warto wykorzystać płatki kukurydziane?

Czym są płatki kukurydziane i jak powstają?

Płatki kukurydziane to produkt spożywczy, który został wynaleziony pod koniec XIX wieku przez dwóch Amerykanów: lekarza Johna Harveya Kellogga i jego brata, biznesmena Willa Keitha Kellogga. Od tamtej pory zyskały ogromną popularność praktycznie na całym świecie. Stanowią dobry pomysł na śniadanie lekkostrawne czy szybką przekąskę. Można je podawać samodzielnie, jednak najlepiej jeść je z mlekiem lub z jogurtem.

Płatki kukurydziane powstają na skutek procesu ekstruzji ziaren kukurydzy. Na początku gotuje się je, a następnie mieli na drobną papkę. Po tym zabiegu przesiewa się je przez sito, które pozwala nadać im odpowiedni kształt. Na koniec płatki kukurydziane są wypiekane w piecu. Pod wpływem wysokiej temperatury kurczą się, twardnieją i stają się niezwykle chrupiące.

Co ciekawe, w procesie produkcji płatki kukurydziane są często wzbogacane o dodatkowe składniki. O ile część z nich (np. witaminy z grupy B) pozytywnie wpływa na profil odżywczy, o tyle niektóre mogą być niekorzystne dla Twojego zdrowia. Jeśli więc chcesz zadbać o swój organizm i kupować odpowiedzialnie, powinieneś zwrócić uwagę na skład produktu.

Polecamy

dlaczego-sniadanie-jest-wazne-i-nie-powinno-sie-go-pomijac
Odżywianie

Dlaczego śniadanie jest ważne i nie powinno się go pomijać?

Od dziecka słyszymy, że śniadanie to kluczowy posiłek w ciągu dnia, którego nie powinno się pomijać. To jedna z zasad zdrowego odżywiania, o której najczęściej mówią nasze mamy i babcie, dietetycy i lekarze. Jednak czy zastanawiałeś się, dlaczego właściwie tak jest? Jeśli nie, przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, dlaczego śniadanie jest aż tak ważne.

Redakcja30.08.2021

Płatki kukurydziane – skład produktu. Na co zwrócić uwagę?

Choć tradycyjne płatki kukurydziane produkuje się z ziaren, duża część popularnych produktów dostępnych w sklepach powstaje na bazie grysu lub mąki kukurydzianej. Oprócz tego dodaje się do nich wzmacniacze smaku oraz barwniki, emulgatory i konserwanty. Dzięki temu mają dłuższy termin przydatności do spożycia, jednak stają się mniej wartościowe. W ich składzie często możesz znaleźć m.in. substancje słodzące, np. cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Czasami ich zawartość sięga nawet ponad 20% całej masy! Tego typu produkty nie są najlepsze ani dla Ciebie, ani dla Twoich dzieci. Jeśli więc kupujesz płatki kukurydziane, stawiaj na te, które mają jak najkrótszy skład i nie zawierają dodatkowych ulepszaczy. Co prawda, nie będą aż tak słodkie i chrupiące, jednak na pewno o wiele zdrowsze. Najlepiej wybieraj płatki kukurydziane bio – dostaniesz je przez internet lub w sklepach z żywnością ekologiczną.

Pamiętaj, że skład artykułu spożywczego ma wpływ na jego wartość energetyczną. Ile kalorii mają płatki kukurydziane? Dobry produkt powinien zawierać nie więcej niż 300–350 kcal w 100 g. Wyższa zawartość wynika bowiem z obecności nadmiernej ilości cukrów prostych, które nie są dobre dla organizmu. A ile kalorii mają płatki kukurydziane z mlekiem? Wszystko zależy od tego, czy użyjesz mleka krowiego czy napoju roślinnego, a także czy dodasz do śniadania owoce. Posiłek może więc mieć między 200 a 400 kcal.

kalorycznosc-platkow

Czy płatki kukurydziane są zdrowe?

Jeśli wybierzesz płatki kukurydziane bio o dobrym składzie, mogą być one zdrowe. Zawierają bowiem szereg cennych substancji. Są m.in. stosunkowo bogatym źródłem błonnika. Substancja ta pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy, m.in. poprawia perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom oraz daje duże uczucie sytości. Oprócz tego może wpłynąć na obniżenie „złego” cholesterolu oraz wzmocnić odporność organizmu.

Kukurydziane płatki zawierają wiele witamin i minerałów. Wśród nich znajdują się przede wszystkim witaminy D, E, K i C oraz dużo witamin z grupy B. Oprócz tego produkt ma w sobie magnez, fosfor, selen, żelazo, mangan, niacynę i ryboflawinę. Taki skład sprawia, że naturalne płatki kukurydziane, o ile nie zawierają zbędnych dodatków, stanowią dobre uzupełnienie jadłospisu. Co ważne, są produktem bezglutenowym, dlatego sprawdzą się wtedy, gdy masz nietolerancję tego białka lub chorujesz na celiakię. Takie dolegliwości możesz u siebie stwierdzić, robiąc testy na alergie pokarmowe.

Choć płatki kukurydziane bio o dobrym składzie mogą być ciekawym urozmaiceniem diety, nie są one odpowiednie dla każdego. Jest to produkt o wysokim indeksie glikemicznym – jego wartość wynosi 85. Z tego względu powinieneś się go wystrzegać, gdy jesteś diabetykiem lub masz insulinooporność. Jeśli więc nie chcesz jeść posiłków, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, jednak szukasz pomysłu na szybkie śniadania do pracy lub smaczną przekąskę, wybierz inne dania. Dobrą alternatywą będą np. owsianka lub płatki jaglane na mleku.

Do czego warto wykorzystać płatki kukurydziane?

Dobre płatki kukurydziane z mlekiem lub jogurtem mogą być smacznym i pożywnym śniadaniem. Najważniejsze, abyś jadł je w rozsądnych ilościach i unikał dosładzanych produktów. Ten artykuł spożywczy możesz także wykorzystać jako element innych potraw. Świetnie sprawdzi się w roli panierki do kotletów lub ryb. Możesz także dodać odrobinę płatków kukurydzianych do deserów, np. muffinek lub ciasta. Jeśli nie stosujesz ich w kuchni w nadmiernych ilościach, nie powinny mieć negatywnego wpływu na Twoje zdrowie.

Źródła
  1. A. Orkusz, A. Garaszczuk, Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia, „Nauki Inżynierskie i Technologie” 2018, nr 4 (31).
Author Marta Wielgosz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.