account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Jakie są ciekawe przepisy na potrawy z kalafiora?

Paulina Bulek27.05.2022Aktualizacja: 08.06.2023

Kalafior był znany już w 600 r. p.n.e. w Azji. Potem przywędrował do Europy, a następnie został zawieziony do Ameryki. Ma wspaniały smak i cenne właściwości odżywcze. Można go przygotować na wiele sposobów.


przepisy-na-kalafior-co-można-z-niego-zrobic
pexels

Polecane

jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
sok-z-buraka-jak-go-zrobic-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Sok z buraka - jak go zrobić? Sprawdzony przepis
28.10.2021
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
warzywa-na-parze-jak-gotowac-sprawdzone-przepisy
Odżywianie
2 min.
Jak gotować warzywa na parze. Sprawdź niezawodne przepisy
19.05.2021
Spis treści
  1. Jakie właściwości ma kalafior?
  2. Jak przygotować zupę kalafiorową z ziemniakami? Prosty, tradycyjny przepis
  3. Jak przygotować pieczony kalafior? Przepis
  4. Kiszony kalafior – jak go przygotować? Prosty przepis
  5. Jak zrobić placki z kalafiora na obiad? Ciekawy przepis
  6. Jak przyrządzić surówkę z kalafiora? Przepis

Jakie właściwości ma kalafior?

Kalafior jest bardzo zdrowym warzywem, chociaż nie każdy o tym wie. Ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie, dlatego warto uwzględnić go w swojej diecie.

Kalafior:

  • działa przeciwnowotworowo, m.in. zapobiega rakowi prostaty i pęcherza

  • pomaga wyleczyć wrzody żołądka

  • wspiera leczenie reumatyzmu

  • zmniejsza stany zapalne organizmu

  • wzmacnia odporność

  • chroni organizm przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Jak przygotować zupę kalafiorową z ziemniakami? Prosty, tradycyjny przepis

Jedną z najbardziej popularnych zup w polskich domach jest zupa kalafiorowa z ziemniakami. Jest smaczna, pożywna i z łatwością możesz przygotować ją w swojej kuchni.

Składniki:

  • kalafior, obrany z liści, umyty i pokrojony na różyczki

  • 6 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 marchewki, obrane i starte na tarce

  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce

  • 1 plasterek selera, obrany i starty na tarce

  • gałązka lubczyku

  • kawałek zielonej części pora

  • listek selera

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • kawałek mięsa lub 3 łyżki oliwy dla wegetarian

  • opcjonalnie śmietana

Do garnka nalej wody i dodaj oliwę z oliwek lub wrzuć kawałek mięsa. Doprowadź wodę do wrzenia. Wrzuć ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i kalafior do garnka. Dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy i zieleninę. Poczekaj, aż zupa zacznie się gotować. Zmniejsz siłę palnika i na wolnym ogniu gotuj zupę przez mniej więcej 40 minut. Na koniec, jeśli lubisz, możesz zatrzepać zupę śmietaną.

Jak przygotować pieczony kalafior? Przepis

Można ugotować kalafiora na parze, ale ciekawszym sposobem na przyrządzenie go jest upieczenie w piekarniku. Będziesz potrzebować do tego: 1 kalafiora obranego z liści i pokrojonego na różyczki, 2 ząbków czosnku, kilku łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki słodkiej papryki, szczypty ostrej papryki, szczypty kurkumy, ½ łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki pieprzu.

Wymieszaj przyprawy z oliwą z oliwek, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy marynata osiągnie jednolitą konsystencję, polej nią kalafior i dokładnie wymieszaj, tak by warzywo było w niej dobrze obtoczone. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż kalafior na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Powinieneś piec kalafior przez mniej więcej pół godziny. Nie musisz odwracać go na drugą stronę. Jeśli masz ochotę i lubisz, możesz kilka minut przed zakończeniem pieczenia posypać kalafior startym, żółtym serem. Upieczony kalafior bardzo dobrze smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego.

Kiszony kalafior – jak go przygotować? Prosty przepis

Warto robić kiszonki. Wiele warzyw można zakisić, nie tylko ogórki i kapustę, ale też marchewkę, rzodkiewkę, cukinię, kalafior czy brukselkę. Przepisy są bardzo podobne. Różnią się tylko niewielkimi szczegółami.

Aby ukisić kalafior, będziesz potrzebować: kalafiora obranego, opłukanego i pokrojonego na różyczki; korzenia chrzanu, pociętego na kawałki; kopru razem z kwiatem; ząbków czosnku; zalewy w proporcji 1,5 łyżki soli na 1 litr wody.

Kalafior i przyprawy włóż do wyparzonych słoików. Zagotuj zalewę i jeszcze gorącą nalej do słoików. Zakręć szczelnie. Odstaw w ciepłe miejsce, np. w kuchni, na tydzień, aby kalafior dobrze się ukisił. Po tygodniu możesz przenieść słoje z kiszonym kalafiorem do spiżarni lub piwnicy.

Jak zrobić placki z kalafiora na obiad? Ciekawy przepis

Kalafior jest warzywem uniwersalnym. Można przygotować z niego wiele ciekawych potraw, w tym placki. Przepis jest bardzo prosty, podobny do tego na placki ziemniaczane. Będziesz potrzebować: kalafiora startego na grubej tarce, drobno pokrojonej cebuli, 3 jajek, opcjonalnie ząbku czosnku, mąki pszennej, oleju, soli i pieprzu.

Wymieszaj w misce starty kalafior z jajkami i mąką, dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Gdy ciasto osiągnie konsystencję przypominającą tę na placki ziemniaczane, możesz przystąpić do smażenia placków. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką ciasto i formuj placuszki. Musisz opiec je z każdej strony, tak by miały ładny, brązowo-złoty kolor.

Jak przyrządzić surówkę z kalafiora? Przepis

Z kalafiora możesz przygotować pyszną surówkę do obiadu. Wystarczy, że będziesz mieć: kalafior, pęczek koperku, jogurt naturalny, majonez, ząbek czosnku, sól i pieprz.

Kalafior obierz z liści, umyj i zetrzyj na tarce. Posiekaj koperek i posyp nim kalafior. Połącz ze sobą 3 łyżki jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu. Dodaj do tego przeciśnięty ząbek czosnku. Posól i popieprz. Zalej sosem kalafior i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę, aby smak surówki się ustabilizował.

Źródła
  1. A. Gawłowska, 500 owoców i warzyw, SBM Renata Gmitrzak, 2019.
  2. B. Krochmal-Marczak i in., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism, 2017.
Author Paulina Bulek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
Odżywianie
1 min.
Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
31.05.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.