Umów teleporadę
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

Sałata karbowana - nie tylko zdrowy składnik kolorowych sałatek

Katarzyna Grzyś-Kurka

24.01.2022

Aktualizacja: 12.10.2022

Jeśli do tej pory sałata karbowana nie zajmowała w Twoim koszyku zakupowym szczególnego miejsca - zmień to! To nie tylko ładny dodatek do kanapek i sałatek, ale przede wszystkim cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów oraz wielu substancji odżywczych. Jej delikatny, orzechowy smak sprawia, że smakuje doskonale solo, choć równie dobrze czuje się w duecie z drobiem, rybami i serami. Zadbaj o swoje zdrowie i włącz sałatę karbowaną do codziennych posiłków.


salata-karbowana-czerwona-zielona-przepisy
pixabay.com

Polecane

sok-z-ziemniaka-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
2 min.
Sok z ziemniaka - na co pomaga? Jak zrobić?
28.10.2021
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
zdrowe-ciasteczka-owsiane-jak-je-zrobic
Odżywianie
2 min.
Zdrowe ciasteczka owsiane - jak je zrobić?
27.07.2021
sniadania-do-pracy-zdrowe-lekkie-co-przygotowac
Odżywianie
2 min.
Śniadania do pracy - zdrowe, lekkie. Co przygotować?
27.07.2021
Spis treści
  1. Sałata karbowana - jak wygląda?
  2. Wartości odżywcze i właściwości sałaty karbowanej
  3. Sałata karbowana - przepisy na sałatki
  4. Sałata karbowana z sokiem żurawinowym
  5. Sałata karbowana z serem pleśniowym
  6. Sałata karbowana z kurczakiem

Sałata karbowana - jak wygląda?

Sałata karbowana to jedna z odmian jednorocznych sałat siewnych. Charakteryzuje się postrzępionymi liśćmi w kolorze zielonym lub czerwonym. Od momentu jej zasiania do zbioru zwykle upływa około 18 tygodni. Najszybciej plony zbierzesz na glebie gliniano-piaszczystej, żyznej i próchniczej o odczynie obojętnym.

Sałata karbowana ma delikatny, orzechowy smak i jest stosunkowo trwała - może być przechowywana w lodówce nawet przez tydzień.

Wartości odżywcze i właściwości sałaty karbowanej

Sałata karbowana, zarówno czerwona, jak i zielona, jest produktem niskokalorycznym - 100 g zawiera zaledwie 25 kcal. Taką ilość energii spalisz podczas półgodzinnego czytania.

Wśród cennych składników w 100 g sałaty karbowana zielonej i czerwonej znajdziesz:

  • wapń (160 mg - 20% dziennego zapotrzebowania),

  • żelazo (1,46 mg - 10% dziennego zapotrzebowania),

  • potas (369 mg - 18% dziennego zapotrzebowania),

  • foliany (97 μg - 49% dziennego zapotrzebowania),

  • witaminę A (119 μg - 15% dziennego zapotrzebowania),

  • witaminę K (108,6 μg - 145% dziennego zapotrzebowania),

  • witaminę C (15 mg - 19% dziennego zapotrzebowania).

W sałacie karbowanej znajduje się błonnik. Usprawnia on trawienie pokarmu oraz wchłanianie substancji odżywczych. Pozytywnie wpływa na metabolizm i zapobiega zakwaszeniu żołądka. Dieta bogata w błonnik wydłuża okresy uczucia sytości. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy - włącz sałatę karbowaną do swoich codziennych posiłków.

Sałata karbowana jest cennym źródłem żelaza. Sprzyja ono produkcji erytrocytów i tym samym zapobiega rozwojowi anemii. Potas natomiast zapewnia prawidłowe przewodnictwo nerwowe, a także utrzymuje właściwe ciśnienie krwi. Dzięki dużej zawartości wapnia wzmocnisz kości i zmniejszysz ryzyko rozwoju osteoporozy.

Sałata karbowana pomoże Ci zadbać o wzrok i odporność. Wszystko to zasługa witamin A i C. Natomiast dzięki witaminie K poprawisz kondycję układu sercowo-naczyniowego i spowolnisz rozwój chorób nowotworowych. Dzięki folianom (witaminie B9) zadbasz o prawidłowy metabolizm oraz rozwój organizmu. W sałacie karbowanej znajdują się również przeciwbakteryjny i przeciwzapalny chlorofil, antyoksydacyjne flawonoidy, a nawet luteina, która ma działanie m.in. antynowotworowe.

Sałata karbowana - przepisy na sałatki

Sałata karbowana czerwona i zielona zachowują wszystkie cenne składniki odżywcze wyłącznie w postaci nieprzetworzonej termicznie i świeżo po zerwaniu. Warto więc przygotowywać z niej smaczne i aromatyczne sałatki dietetyczne. Mogą być to zarówno sałatka z kurczakiem fit lub serem, jak i potrawy wyłącznie na bazie warzyw i owoców.

Sałata karbowana z sokiem żurawinowym

Składniki:

  • główka sałaty karbowanej,

  • 250 g żurawiny,

  • 4-5 ząbków czosnku,

  • 3 łyżki oleju sałatkowego,

  • cukier, sól, pieprz,

  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania: Zmiksuj 150 g żurawiny z olejem, czosnkiem, pieprzem, solą i cukrem. Dressing wstaw do lodówki, by delikatnie się schłodził. Sałatę karbowaną podrzyj na drobne kawałki i ułóż na półmisku. Całość polej dressingiem i posyp pozostałymi 100 g żurawiny i drobno posiekanym jajkiem na twardo.

Sałata karbowana z serem pleśniowym

Składniki:

  • główka sałaty karbowanej,

  • 100 g łuskanych orzechów włoskich,

  • 150 g sera pleśniowego,

  • 2 jabłka,

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,

  • 4-5 łyżek oleju kukurydzianego,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Jabłka obierz i pokrój w drobne słupki i polej sokiem z cytryny. Następnie dodaj je do sałaty karbowanej porwanej na drobne kawałki. Całość połącz z posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Wymieszaj sałatkę i dopraw ją do smaku. Na koniec całość posyp szczypiorkiem.

Sałata karbowana z kurczakiem

Składniki:

  • główka sałaty karbowanej,

  • 200 g pieczarek,

  • 2 jajka ugotowane na twardo,

  • 1 filet z kurczaka,

  • 4 łyżki posiekanej rzeżuchy,

  • 1 łyżka miodu,

  • 1 łyżka octu winnego,

  • 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina,

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Pieczarki pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Następnie posyp je pieprzem i odstaw na kilka minut. W tym czasie usmaż filet z kurczaka na patelni grillowej. Następnie na tej samej patelni wymieszaj miód, ocet winny, wino, sól i pieprz. Sałatę umyj, osusz, połącz z pieczarkami, pokrojonym w kostkę filetem z kurczaka i dressingiem. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jajko na twardo pokrojone w ćwiartki i rzeżuchę.

Źródła
  1. R. Janas, M. Grzesik M, Instrukcja uprawy sałaty (Lactuca sativa L.) na nasiona metodami ekologicznymi, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2017.
  2. E. Bienkiewicz i in., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, nr 96 (1), s. 57-63.
  3. H. Szymanderska, Kuchnia polska, Wydawnictwo REA, Warszawa 2012.
Author Katarzyna Grzyś-Kurka picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
detoks-cukrowy-co-jesc-jak-go-przeprowadzic
Odżywianie
1 min.
Detoks cukrowy - co jeść? Jak go przeprowadzić?
29.10.2021
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.