Sok z marchwi ‒ właściwości zdrowotne i sprawdzone przepisy
Sok marchwiowy to eliksir młodości i bomba witaminowa w jednym. Już jedna szklanka dziennie sprawi, że poprawi się kondycja Twojej skóry i przemiana materii. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma ten napój i przekonaj się, jak szybkie i łatwe jest jego przygotowanie.
Sok z marchwi ‒ kalorie i wartości odżywcze
Marchew ma bardzo długą tradycję w kuchni europejskiej ‒ warzywo to znane było już w starożytności, a średniowieczne kroniki potwierdzają, że najchętniej jadano jego białe, żółte i fioletowe odmiany. Najpopularniejsza, pomarańczowa marchew została stworzona przez Holendrów w XVII w., a jej kolor nawiązuje do ówczesnej flagi tego kraju. Dziś marchewka nie traci swojej popularności, a sok marchwiowy ‒ z dodatkami lub bez ‒ jest napojem uwielbianym przez dzieci i dorosłych.
Sok z marchwi jest niskokaloryczny. 100 ml napoju ma tylko 40 kcal, a zawarte w nim witaminy i minerały trudno policzyć. Ten smaczny napój jest jednym z cennych źródeł wapnia i witaminy C, która podnosi naturalną odporność organizmu. Ponadto zawiera: witaminę E, beta-karoten, kwas foliowy, tiaminę, magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas i sód.
Sok marchwiowy ‒ jakie ma właściwości zdrowotne?
Sok z marchwi właściwości zdrowotne zawdzięcza wysokiej zawartości witamin i minerałów. Zobacz, na jakie korzyści możesz liczyć, pijąc szklankę tego napoju dziennie:
Twój wzrok będzie lepszy. Zawarty w marchewce beta-karoten zapobiega takim chorobom oczu jak np. kurza ślepota.
Poprawią się parametry Twojej krwi, a ryzyko niedokrwistości (anemii) zmniejszy się.
Będziesz rzadziej chorować, ponieważ wzrośnie Twoja odporność.
Poziom cholesterolu w krwi spadnie, dzięki czemu unikniesz takich przypadłości jak np. miażdżyca.
Przedłużysz swoje życie ‒ naukowcy dowiedli, że marchew ma właściwości antynowotworowe i może uchronić np. przed rakiem przełyku.
Aktywność fizyczna będzie dla Ciebie przyjemniejsza. Zawarty w marchwi potas eliminuje takie dolegliwości jak skurcze łydek.
Unikniesz zaburzeń trawiennych i kłopotliwych dolegliwości układu pokarmowego. Co więcej, sok z marchwi ma także właściwości przeciwpasożytnicze i może być stosowany jako naturalny środek na owsiki. Lekkostrawna marchew nadaje się także do jedzenia przez niemowlęta na początku rozszerzania diety i pomaga eliminować zaburzenia trawienne.
Sok z marchwi ‒ korzyści dla urody
Jeśli chcesz pięknie wyglądać i czuć się lekko, sok z marchwi będzie dla Ciebie idealny. Ten pomarańczowy napój jest źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które zwalczają wolne rodniki powstałe w organizmie na skutek długotrwałego stresu i przemęczenia. Dzięki temu proces starzenia znacząco zwalnia. Co ważne, sok z marchwi działa na skórę niczym naturalny kosmetyk ‒ łagodzi stany zapalne, pomaga w leczeniu trądziku, a także przyspiesza opalanie i pomaga utrzymać jego efekty.
Jeśli chcesz zrzucić parę zbędnych kilogramów, sok z marchwi będzie doskonałym wyborem. Napój ten jest nie tylko niskokaloryczny, ale także poprawia trawienie i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Aby kuracja odchudzająca przyniosła oczekiwane efekty, sok marchwiowy powinien być uzupełnieniem zdrowej i zbilansowanej diety.
Jak zrobić sok marchwiowy? Przepis
Na sklepowych półkach bez problemu znajdziesz sok marchwiowy, jednak zdrowsze (sok własnej roboty nie jest dodatkowo dosładzany) i tańsze (za kilogram marchwi zapłacisz kilka złotych) będzie przygotowanie go w domu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sok z marchwi, wypróbuj sprawdzone przepisy. Do zrobienia napoju bez dodatków potrzebne będą:
marchew (ilość według uznania),
wyciskarka wolnoobrotowa/sokowirówka.
Marchew umyj, obierz i pokrój na drobne kawałki. Tak przygotowane warzywo wrzuć do wyciskarki i otrzymany sok przelej do osobnego naczynia. Możesz także przygotować sok z marchwi w blenderze ‒ kawałki warzywa zblenduj, a otrzymane purée przecedź przez sitko lub wyciśnij przez gazę, aż wyciśniesz cały sok. Napój jest gotowy do spożycia i nie należy zbyt długo przechowywać go w lodówce.
Sok z marchwi doskonale smakuje również w towarzystwie innych warzyw i owoców, takich jak: banan, jabłko, seler, pomarańcza, buraki etc.
Sok z marchwi ‒ przeciwwskazania
Sok z marchwi, mimo swoich licznych właściwości prozdrowotnych, nie może być spożywany bez ograniczeń. Powinny unikać go osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy czy zapalenie jelit. Zalecane jest spożywanie nie więcej niż 1‒2 szklanki soku dziennie. Nadmierne spożycie może prowadzić do mdłości, zawrotów głowy i wzdęć.
Świeża marchew niestety nie przyniesie korzyści palaczom, ponieważ beta-karoten w połączeniu z nikotyną zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
- S. Cabot, Świeże soki z warzyw i owoców, Wydawnictwo Mada, Warszawa 2007.
- P. Crocker, Wielka księga soków, Wydawnictwo Laurum, Warszawa 2019.
- D. Omar, Zdrowe soki, Wydawnictwo Mada, Warszawa 2015.
- A. Stradecka, Marchew, buraki, kapusta - warzywa doskonałe, Wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa 2005.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.