Welbi
OdżywianieOdchudzanieZdrowe przepisy 1 min.

Sok z marchwi ‒ właściwości zdrowotne i sprawdzone przepisy

Marta Drzazga27.05.2022Aktualizacja: 07.02.2023

Sok marchwiowy to eliksir młodości i bomba witaminowa w jednym. Już jedna szklanka dziennie sprawi, że poprawi się kondycja Twojej skóry i przemiana materii. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma ten napój i przekonaj się, jak szybkie i łatwe jest jego przygotowanie.


sok-z-marchwi-jakie-ma-właściwości-jak-zrobic
pixabay

Polecane

zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac
Odżywianie
2 min.
Zupa dyniowa - z jakimi dodatkami ją podawać?
27.07.2021
przepis-na-siemie-lniane-jak-je-przygotowac
Odżywianie
1 min.
Jak spożywać siemię lniane? Przepisy na koktajle i potrawy
03.06.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
zupa-kapusciana-na-odchudzanie-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Zupa kapuściana na odchudzanie. Jakie daje efekty?
27.07.2021
Spis treści
  1. Sok z marchwi ‒ kalorie i wartości odżywcze
  2. Sok marchwiowy ‒ jakie ma właściwości zdrowotne?
  3. Sok z marchwi ‒ korzyści dla urody
  4. Jak zrobić sok marchwiowy? Przepis
  5. Sok z marchwi ‒ przeciwwskazania 

Sok z marchwi ‒ kalorie i wartości odżywcze

Marchew ma bardzo długą tradycję w kuchni europejskiej ‒ warzywo to znane było już w starożytności, a średniowieczne kroniki potwierdzają, że najchętniej jadano jego białe, żółte i fioletowe odmiany. Najpopularniejsza, pomarańczowa marchew została stworzona przez Holendrów w XVII w., a jej kolor nawiązuje do ówczesnej flagi tego kraju. Dziś marchewka nie traci swojej popularności, a sok marchwiowy ‒ z dodatkami lub bez ‒ jest napojem uwielbianym przez dzieci i dorosłych. 

Sok z marchwi jest niskokaloryczny. 100 ml napoju ma tylko 40 kcal, a zawarte w nim witaminy i minerały trudno policzyć. Ten smaczny napój jest jednym z cennych źródeł wapnia i witaminy C, która podnosi naturalną odporność organizmu. Ponadto zawiera: witaminę E, beta-karoten, kwas foliowy, tiaminę, magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas i sód.

Sok marchwiowy ‒ jakie ma właściwości zdrowotne?

Sok z marchwi właściwości zdrowotne zawdzięcza wysokiej zawartości witamin i minerałów. Zobacz, na jakie korzyści możesz liczyć, pijąc szklankę tego napoju dziennie:

  • Twój wzrok będzie lepszy. Zawarty w marchewce beta-karoten zapobiega takim chorobom oczu jak np. kurza ślepota.

  • Poprawią się parametry Twojej krwi, a ryzyko niedokrwistości (anemii) zmniejszy się. 

  • Będziesz rzadziej chorować, ponieważ wzrośnie Twoja odporność. 

  • Poziom cholesterolu w krwi spadnie, dzięki czemu unikniesz takich przypadłości jak np. miażdżyca. 

  • Przedłużysz swoje życie ‒ naukowcy dowiedli, że marchew ma właściwości antynowotworowe i może uchronić np. przed rakiem przełyku.

  • Aktywność fizyczna będzie dla Ciebie przyjemniejsza. Zawarty w marchwi potas eliminuje takie dolegliwości jak skurcze łydek

  • Unikniesz zaburzeń trawiennych i kłopotliwych dolegliwości układu pokarmowego. Co więcej, sok z marchwi ma także właściwości przeciwpasożytnicze i może być stosowany jako naturalny środek na owsiki. Lekkostrawna marchew nadaje się także do jedzenia przez niemowlęta na początku rozszerzania diety i pomaga eliminować zaburzenia trawienne.

Sok z marchwi ‒ korzyści dla urody

Jeśli chcesz pięknie wyglądać i czuć się lekko, sok z marchwi będzie dla Ciebie idealny. Ten pomarańczowy napój jest źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które zwalczają wolne rodniki powstałe w organizmie na skutek długotrwałego stresu i przemęczenia. Dzięki temu proces starzenia znacząco zwalnia. Co ważne, sok z marchwi działa na skórę niczym naturalny kosmetyk ‒ łagodzi stany zapalne, pomaga w leczeniu trądziku, a także przyspiesza opalanie i pomaga utrzymać jego efekty.

Jeśli chcesz zrzucić parę zbędnych kilogramów, sok z marchwi będzie doskonałym wyborem. Napój ten jest nie tylko niskokaloryczny, ale także poprawia trawienie i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Aby kuracja odchudzająca przyniosła oczekiwane efekty, sok marchwiowy powinien być uzupełnieniem zdrowej i zbilansowanej diety. 

Jak zrobić sok marchwiowy? Przepis

Na sklepowych półkach bez problemu znajdziesz sok marchwiowy, jednak zdrowsze (sok własnej roboty nie jest dodatkowo dosładzany) i tańsze (za kilogram marchwi zapłacisz kilka złotych) będzie przygotowanie go w domu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sok z marchwi, wypróbuj sprawdzone przepisy. Do zrobienia napoju bez dodatków potrzebne będą:

  • marchew (ilość według uznania),

  • wyciskarka wolnoobrotowa/sokowirówka. 

Marchew umyj, obierz i pokrój na drobne kawałki. Tak przygotowane warzywo wrzuć do wyciskarki i otrzymany sok przelej do osobnego naczynia. Możesz także przygotować sok z marchwi w blenderze ‒ kawałki warzywa zblenduj, a otrzymane purée przecedź przez sitko lub wyciśnij przez gazę, aż wyciśniesz cały sok. Napój jest gotowy do spożycia i nie należy zbyt długo przechowywać go w lodówce.

Sok z marchwi doskonale smakuje również w towarzystwie innych warzyw i owoców, takich jak: banan, jabłko, seler, pomarańcza, buraki etc. 

Sok z marchwi ‒ przeciwwskazania 

Sok z marchwi, mimo swoich licznych właściwości prozdrowotnych, nie może być spożywany bez ograniczeń. Powinny unikać go osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy czy zapalenie jelit. Zalecane jest spożywanie nie więcej niż 1‒2 szklanki soku dziennie. Nadmierne spożycie może prowadzić do mdłości, zawrotów głowy i wzdęć. 

Świeża marchew niestety nie przyniesie korzyści palaczom, ponieważ beta-karoten w połączeniu z nikotyną zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Źródła
  1. S. Cabot, Świeże soki z warzyw i owoców, Wydawnictwo Mada, Warszawa 2007.
  2. P. Crocker, Wielka księga soków, Wydawnictwo Laurum, Warszawa 2019.
  3. D. Omar, Zdrowe soki, Wydawnictwo Mada, Warszawa 2015.
  4. A. Stradecka, Marchew, buraki, kapusta - warzywa doskonałe, Wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa 2005.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
pestka-awokado-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
Odżywianie
1 min.
Czy można jeść pestkę z awokado?
19.05.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Kalkulatory
Kalkulatory
Kalkulator BMIKalkulator ciąży i terminu poroduKalkulator dni płodnychKalkulator kaloriiKalkulator promiliKalkulator snuPrzelicznik kuchenny

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2025 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.