Sok z wiśni – dlaczego warto go pić?

Paulina Kłos-Wojtczak

29.10.2021

Aktualizacja: 30.10.2021

Sok z wiśni to skarbnica witamin i substancji mineralnych. Może być wykorzystywany na wiele sposobów, w tym jako dodatek do lodów, herbat oraz zimnych lemoniad. Sprawdź, dlaczego warto go pić.


sok-z-wisni-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
pexels.com

Sok z wiśni – znany od starożytności

Wiśnie to owoc kojarzony przede wszystkim z upalnymi letnimi dniami. Początkowo drzewa wiśniowe były uprawiane wyłącznie w Europie i południowo-zachodniej Azji. Pierwsze doniesienia o hodowli i spożywaniu tych owoców pochodzą z 300 r. p.n.e. Jędrne i czerwone wiśnie były szczególnie popularne w starożytnym Rzymie i Persji. Obecnie są znane w każdym zakątku świata, a w Polsce najchętniej uprawia się jej odmianę Prunus cerasus.

Sok z wiśni jest produkowany na skalę przemysłową i charakteryzuje się wysoką czystością biologiczną i najwyższą jakością. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu nowoczesnych metod kontroli jakości i bezpieczeństwa.

Jak pozyskuje się sok z wiśni?

Świeże i bogate w sok wiśnie zbiera się w sezonie letnim. Owoce są następnie myte, pozbawiane pestek (ze względu na obecność w ich składzie szkodliwych związków cyjanku) i rozdrabniane w specjalnych maszynach. W produkcji przemysłowej w kolejnym etapie dochodzi do dezaktywacji enzymów – na drodze ługowania i chłodzenia. Następne kroki to klarowanie i filtracja. Aby zapobiec rozwojowi chorobotwórczych bakterii i innych patogenów, konieczna jest także pasteryzacja soku.

Wybierając sok z wiśni w sklepie, zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Najlepszej jakości napoje mają krótki okres żywotności – maksymalnie do roku. Ten najzdrowszy nie powinien zawierać konserwantów, cukru (czy innych substancji słodzących) ani sztucznych barwników i dodatkowych aromatów.

Co ma w składzie sok z wiśni?

Sok z wiśni jest pozbawiony błonnika, a także tłuszczu i białka. Jednak w jego składzie znajdziemy przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, wykazujące zdolność do walki z wolnymi rodnikami powodującymi uszkodzenia komórek. Ponadto w soku z wiśni są:

  • witamina C,

  • potas,

  • żelazo,

  • miedź,

  • kwasy fenolowe (elagowy, kawowy, chlorogenowy),

  • flawonoidy (katechina, antocyjaniny, kwercetyna, kemferol).

Ciemny kolor wiśnie zawdzięczają antocyjanom, które występują również w jagodach i jeżynach. Szacuje się, że w jednej szklance soku z wiśni znajduje się ok. 550 mg polifenoli i 60 mg antocyjanów.

Właściwości soku z wiśni

Sok z wiśni wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Pity systematycznie:

  • chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się komórek,

  • pomaga na bezsenność – w składzie wiśni znajduje się bowiem melatonina, czyli hormon regulujący wewnętrzny zegar dobowy,

  • reguluje prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, w tym uelastycznia naczynia krwionośne i włosowate, a także zmniejsza ryzyko poważnych chorób przewlekłych (np. miażdżycy),

  • obniża cholesterol, głównie frakcję LDL,

  • działa przeciwzapalnie,

  • obniża poziom kwasu moczowego we krwi,

  • jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń układu moczowego (zapalenia pęcherza moczowego lub kamicy nerkowej),

  • obniża gorączkę,

  • poprawia apetyt poprzez pobudzenie pracy ślinianek i enzymów trawiennych.

Z czym pić sok z wiśni?

Sok z wiśni można pić samodzielnie lub po rozcieńczeniu z wodą. Skoncentrowany nadaje się również jako dodatek do herbat pitych na ciepło i zimno. Po zagęszczeniu można nim polać lody śmietankowe lub inne desery.

W sezonie letnim sok z wiśni można często spotkać w zimnych lemoniadach z dodatkami kostek lodu.

Jak zrobić sok z wiśni w warunkach domowych?

Na sok z wiśni najlepiej nadaje się kilka jej odmian. Muszą być one dojrzałe, najlepiej w kolorze czerwonego wina. W Polsce najczęściej korzysta się z wiśni nadwiślańskiej, inaczej słupianki. Lekko kwaskowaty smak daje z kolei wiśnia North Star czy Sabina. Jeżeli zależy ci na uzyskaniu słodko-kwaśnego smaku, rozejrzyj się za odmianą Wczesna Ludwika.

Sok z wiśni jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o konieczności wydrylowania owoców, gdy używamy sokowirówki. Wyjątkiem jest sokownik. Do przygotowania tradycyjnego soku z wiśni będziesz potrzebować:

  • kilograma wiśni,

  • soku z cytryny,

  • kilograma cukru (można go zastąpić zdrowszą alternatywą – erytrolem lub stewią).

Owoce dokładnie umyj, wsyp do odpowiednio dużego naczynia, po czym zasyp cukrem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce – najlepiej na 5–6 godzin. Warto wstawić je do lodówki. W tym czasie wiśnie zaczną puszczać aromatyczny sok. Przygotuj średniej wielkości garnek i wsyp do niego schłodzone owoce wraz z sokiem. Podgrzewaj go przez około 20–30 minut na małym gazie/małej mocy. Ważne, aby nie doprowadzić do przypalenia owoców i przywarcia ich do dna garnka.

Pamiętaj, aby owoce cały czas mieszać. Kiedy sok będzie gotowy, to jeszcze gorący przelej do wyparzonych wcześniej butelek lub słoiczków i dobrze zakręć nakrętki. Jeśli planujesz wykorzystać sok w sezonie zimowym, konieczna będzie dodatkowo jego pasteryzacja. W tym celu na dnie garnka umieść ręcznik, wstaw do niego słoiki lub butelki z sokiem wiśniowym i zalej wodą do wysokości około ¾ naczynia. Umieść na gazie lub kuchni indukcyjnej na średniej mocy. Kiedy zauważysz na wodzie charakterystyczne bąbelki (świadczące o zagotowaniu się wody), odczekaj 20 minut i wyłącz gaz.

Źródła
  1. K. Stachurska. M. Zegan i E. Michota-Katulska, Sok z buraka i sok z kwaśnych wiśni w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2019, t. 1, s. 24–30.

  2. A. Banaś i A. Korus, Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, „Medycyna Rodzinna” 2016, t. 19, nr 3, s. 158–162.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Polecane

kora-wierzby-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
Odżywianie
2 min.
Kora wierzby – właściwości i działanie. Jak stosować korę wierzby?
14.05.2021
sprawdzony-przepis-na-zdrowe-sniadanie
Odżywianie
2 min.
Sprawdzony przepis na zdrowe śniadanie
27.07.2021
dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
OdżywianieZdrowie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
nadwaga-jakie-sa-rodzaje-jak-z-nia-walczyc
ZdrowieOdżywianie
2 min.
Co to jest nadwaga i jak ją ocenić? Jak walczyć z nadmierną masą ciała?
19.05.2021

Najchętniej czytane

dlaczego-sniadanie-jest-wazne-i-nie-powinno-sie-go-pomijac
OdżywianieZdrowie
1 min.
Dlaczego śniadanie jest ważne i nie powinno się go pomijać?
30.08.2021
niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
niedozywienie-co-to-jest-jakie-sa-rodzaje-i-skutki
Odżywianie
2 min.
Niedożywienie - co to jest? Jakie są rodzaje i skutki?
30.07.2021
sok-z-jezyn-wlasciwosci-oraz-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Sok z jeżyn - właściwości oraz sprawdzony przepis
29.10.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.