Sok z wiśni – dlaczego warto go pić?
Sok z wiśni to skarbnica witamin i substancji mineralnych. Może być wykorzystywany na wiele sposobów, w tym jako dodatek do lodów, herbat oraz zimnych lemoniad. Sprawdź, dlaczego warto go pić.
![sok-z-wisni-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/5mUU1lbPsTGAgU2AJl5hHJ/556bb1ef9e23f72328ba267cb6f9f32e/sok-z-wisni-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze.jpg?w=1920&h=1271&fl=progressive&q=90&fm=jpg)
Sok z wiśni – znany od starożytności
Wiśnie to owoc kojarzony przede wszystkim z upalnymi letnimi dniami. Początkowo drzewa wiśniowe były uprawiane wyłącznie w Europie i południowo-zachodniej Azji. Pierwsze doniesienia o hodowli i spożywaniu tych owoców pochodzą z 300 r. p.n.e. Jędrne i czerwone wiśnie były szczególnie popularne w starożytnym Rzymie i Persji. Obecnie są znane w każdym zakątku świata, a w Polsce najchętniej uprawia się jej odmianę Prunus cerasus.
Sok z wiśni jest produkowany na skalę przemysłową i charakteryzuje się wysoką czystością biologiczną i najwyższą jakością. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu nowoczesnych metod kontroli jakości i bezpieczeństwa.
Jak pozyskuje się sok z wiśni?
Świeże i bogate w sok wiśnie zbiera się w sezonie letnim. Owoce są następnie myte, pozbawiane pestek (ze względu na obecność w ich składzie szkodliwych związków cyjanku) i rozdrabniane w specjalnych maszynach. W produkcji przemysłowej w kolejnym etapie dochodzi do dezaktywacji enzymów – na drodze ługowania i chłodzenia. Następne kroki to klarowanie i filtracja. Aby zapobiec rozwojowi chorobotwórczych bakterii i innych patogenów, konieczna jest także pasteryzacja soku.
Wybierając sok z wiśni w sklepie, zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Najlepszej jakości napoje mają krótki okres żywotności – maksymalnie do roku. Ten najzdrowszy nie powinien zawierać konserwantów, cukru (czy innych substancji słodzących) ani sztucznych barwników i dodatkowych aromatów.
Co ma w składzie sok z wiśni?
Sok z wiśni jest pozbawiony błonnika, a także tłuszczu i białka. Jednak w jego składzie znajdziemy przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, wykazujące zdolność do walki z wolnymi rodnikami powodującymi uszkodzenia komórek. Ponadto w soku z wiśni są:
witamina C,
potas,
żelazo,
miedź,
kwasy fenolowe (elagowy, kawowy, chlorogenowy),
flawonoidy (katechina, antocyjaniny, kwercetyna, kemferol).
Ciemny kolor wiśnie zawdzięczają antocyjanom, które występują również w jagodach i jeżynach. Szacuje się, że w jednej szklance soku z wiśni znajduje się ok. 550 mg polifenoli i 60 mg antocyjanów.
Właściwości soku z wiśni
Sok z wiśni wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Pity systematycznie:
chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się komórek,
pomaga na bezsenność – w składzie wiśni znajduje się bowiem melatonina, czyli hormon regulujący wewnętrzny zegar dobowy,
reguluje prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, w tym uelastycznia naczynia krwionośne i włosowate, a także zmniejsza ryzyko poważnych chorób przewlekłych (np. miażdżycy),
działa przeciwzapalnie,
obniża poziom kwasu moczowego we krwi,
jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń układu moczowego (zapalenia pęcherza moczowego lub kamicy nerkowej),
obniża gorączkę,
poprawia apetyt poprzez pobudzenie pracy ślinianek i enzymów trawiennych.
Z czym pić sok z wiśni?
Sok z wiśni można pić samodzielnie lub po rozcieńczeniu z wodą. Skoncentrowany nadaje się również jako dodatek do herbat pitych na ciepło i zimno. Po zagęszczeniu można nim polać lody śmietankowe lub inne desery.
W sezonie letnim sok z wiśni można często spotkać w zimnych lemoniadach z dodatkami kostek lodu.
Jak zrobić sok z wiśni w warunkach domowych?
Na sok z wiśni najlepiej nadaje się kilka jej odmian. Muszą być one dojrzałe, najlepiej w kolorze czerwonego wina. W Polsce najczęściej korzysta się z wiśni nadwiślańskiej, inaczej słupianki. Lekko kwaskowaty smak daje z kolei wiśnia North Star czy Sabina. Jeżeli zależy ci na uzyskaniu słodko-kwaśnego smaku, rozejrzyj się za odmianą Wczesna Ludwika.
Sok z wiśni jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o konieczności wydrylowania owoców, gdy używamy sokowirówki. Wyjątkiem jest sokownik. Do przygotowania tradycyjnego soku z wiśni będziesz potrzebować:
kilograma wiśni,
soku z cytryny,
kilograma cukru (można go zastąpić zdrowszą alternatywą – erytrolem lub stewią).
Owoce dokładnie umyj, wsyp do odpowiednio dużego naczynia, po czym zasyp cukrem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce – najlepiej na 5–6 godzin. Warto wstawić je do lodówki. W tym czasie wiśnie zaczną puszczać aromatyczny sok. Przygotuj średniej wielkości garnek i wsyp do niego schłodzone owoce wraz z sokiem. Podgrzewaj go przez około 20–30 minut na małym gazie/małej mocy. Ważne, aby nie doprowadzić do przypalenia owoców i przywarcia ich do dna garnka.
Pamiętaj, aby owoce cały czas mieszać. Kiedy sok będzie gotowy, to jeszcze gorący przelej do wyparzonych wcześniej butelek lub słoiczków i dobrze zakręć nakrętki. Jeśli planujesz wykorzystać sok w sezonie zimowym, konieczna będzie dodatkowo jego pasteryzacja. W tym celu na dnie garnka umieść ręcznik, wstaw do niego słoiki lub butelki z sokiem wiśniowym i zalej wodą do wysokości około ¾ naczynia. Umieść na gazie lub kuchni indukcyjnej na średniej mocy. Kiedy zauważysz na wodzie charakterystyczne bąbelki (świadczące o zagotowaniu się wody), odczekaj 20 minut i wyłącz gaz.
- K. Stachurska. M. Zegan i E. Michota-Katulska, Sok z buraka i sok z kwaśnych wiśni w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2019, t. 1, s. 24–30.
- A. Banaś i A. Korus, Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, „Medycyna Rodzinna” 2016, t. 19, nr 3, s. 158–162.
![Author Paulina Kłos-Wojtczak picture](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/3Z9lnp6lbzpdFHx9vJCZyC/45819187779c5d44dcdc102f2ea2f12a/Paulina_Klos-Wojtczak.jpg?w=100&h=100&fl=progressive&q=90&fm=jpg&fit=thumb)
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.
Najchętniej czytane
![dieta-na-jelita-co-jesc-jadlospis-i-przepisy](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/7jTTkLNYGC54FnUdc11Som/79703e45e885f8e9da4044453502aa8a/dieta-na-jelita-co-jesc-jadlospis-i-przepisy.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb&f=face)
![sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/24oko06Y6fAALzBZhUo0ZK/78b1dd87f1530388becfb9b6b36bc450/sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb&f=face)
![ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/XHqRNwcjTZW6RjbuiRmf9/4fd67ea83ba7ae2a81912dce8d36e4dd/ziola-na-obnizenie-potasu-jakie.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb&f=face)
![zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/4kVK3eyODNCyKg4As1anLM/05ca7cb19457089b4159f8b30668af9a/zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb&f=face)