account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Niedoczynność tarczycy – co jeść? Czy w jadłospisie powinny się znaleźć banany?

Olga Dąbska21.03.2023Aktualizacja: 07.10.2023

Choroby tarczycy stanowią istotny problem zdrowotny XXI wieku. Najbardziej rozpowszechnione zaburzenie funkcji tego gruczołu to niedoczynność. Ważnym elementem jej leczenia jest prawidłowe żywienie. Sprawdź, na czym powinna opierać się dieta w niedoczynności tarczycy i dlaczego jej ważnym elementem są banany.


przelicznik-kuchenny
pixabay.com

Polecane

dieta-na-stawy-co-jesc-aby-je-wzmocnic
Odżywianie
2 min.
Dieta na stawy - co jeść, aby je wzmocnić?
24.01.2022
cholesterol-jak-go-obnizyc-jaka-diete-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak obniżyć cholesterol? Wskazane i zakazane produkty, zasady zdrowego odżywiania
14.05.2021
dieta-na-wrzody-zoladkowe-co-mozna-jesc
Odżywianie
1 min.
Poznaj zasady diety na wrzody żołądka. Co można jeść, a czego należy unikać?
10.05.2022
dieta-bez-weglowodanow-co-jesc-jakie-sa-zasady
Odżywianie
1 min.
Dieta bez węglowodanów - co jeść? Jakie są zasady?
29.10.2021
Spis treści
  1. Dieta jako element leczenia niedoczynności tarczycy
  2. Ogólne zasady diety w niedoczynności tarczycy
  3. Banany a niedoczynność tarczycy
  4. Składniki ważne w diecie przy niedoczynności tarczycy

Dieta jako element leczenia niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy to jedno z bardziej rozpowszechnionych zaburzeń hormonalnych. Choroba charakteryzuje się zbyt niskim poziomem hormonów tarczycy, co potwierdzone zostaje w badaniach laboratoryjnych, a później w obrazowych – w USG. U osoby z podejrzeniem niedoczynności tarczycy po wywiadzie i po badaniu przedmiotowym wykonywane są badania oceniające poziom hormonu tyreotropowego (TSH), który wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Wysokie stężenie nasuwa podejrzenie niedoczynności tarczycy.

Nieprawidłowe wyniki są podstawą do oznaczenia stężenia wolnej frakcji trijodotyroniny (badania fT3) i tyroksyny (fT4), czyli głównych hormonów tarczycowych. Niskie ich stężenie może wskazywać na niedoczynność gruczołu. Dla pewności diagnostycznej pacjent skierowany zostaje na badanie przeciwciał. Wykonywane są badania anty-TPO i anty-TG. Na ich podstawie możliwa jest dokładna diagnoza niedoczynności tarczycy i wdrożenie leczenia. Opiera się ono głównie na farmakoterapii. Istotnym elementem jest odpowiednio zbilansowana dieta, opracowana najlepiej we współpracy ze specjalistą w zakresie żywienia. W skrajnych przypadkach konieczne okazuje się usunięcie tarczycy. Niżej przedstawione zostały zalecenia dietetyczne dla osób z niedoczynnością tarczycy.

Polecamy

hashimoto-dieta-co-jesc
Odżywianie

Co jeść, a czego unikać przy hashimoto? Która dieta jest najlepsza?

Na niedoczynność tarczycy choruje dużo osób. Choroba często przez wiele lat nie daje żadnych objawów. Jedną z przyczyn niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto. Jej leczenie polega na otrzymywaniu leków poprawiających pracę tarczycy, a także na regularnym uprawianiu aktywności fizycznej i stosowaniu zbilansowanej diety. Połączenie tych działań może znacząco poprawić samopoczucie.

Sylwia Brodniewska 14.03.2022

Ogólne zasady diety w niedoczynności tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy ma duże znaczenie. Sprzyja ograniczeniu ryzyka powstawania schorzeń dietozależnych, do których predysponuje zaburzona praca tarczycy. Dieta przyczynia się również do redukcji nasilenia stanu zapalnego i wzrostu efektywności podjętej farmakoterapii. Postępowanie dietetyczne w przebiegu niedoczynności gruczołu tarczycowego opiera się na zasadach racjonalnego żywienia.

  1. Jadłospis powinien obfitować w pełnowartościowe białko (10–15% całodziennego zapotrzebowania energetycznego – CZE), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (do 30% CZE, w tym maksymalnie 10% CZE z tłuszczów nasyconych), węglowodany złożone (55–75% CZE). Udział błonnika pokarmowego w ilości 25–40 g/dobę.

  2. Żywność powinna pokrywać zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, w tym przede wszystkim na: jod, cynk, żelazo, selen, witaminy B12, E, β-karoten, D, C.

  3. Jadłospis powinien mieć ograniczony udział substancji wolotwórczych, do których należą głównie tioglikozydy obecne zwłaszcza w: warzywach kapustnych, soi, rzepie, brukwi, orzechach ziemnych.

  4. Dieta powinna być dostosowana do dotychczasowych nawyków z uwzględnieniem korekcji błędów.

  5. Posiłki powinny być regularnie jedzone – 4–5 w ciągu dnia co 3–4 godziny, a ostatni 2–3 godziny przed snem.

  6. Wartość energetyczną diety należy dostosować indywidualnie do budowy ciała. W przypadku osób z nadmierną masą ciała do rozważenia jest dieta redukcyjna. Niewskazane są diety restrykcyjne, nasilające zaburzenia aktywności gruczołu tarczycowego.

Banany a niedoczynność tarczycy

Banany a niedoczynność tarczycy to dość często poruszana przez chorych i specjalistów zależność dietetyczna. Postarajmy się odpowiedzieć na pytanie, czy owoce te powinny się znaleźć w diecie osoby z niedoczynnością gruczołu tarczycowego. Banany są wskazane przy tej chorobie tarczycy. Stanowią bowiem istotne źródło witamin i minerałów, o których prawidłowy poziom w niedoczynności tarczycy należy zadbać. Banany zawierają dużo potasu, magnezu, wapnia, jodu i fosforu oraz witaminy C, B6, A, E i K. Poza tym dostarczają tyrozyny, która wspiera pracę tarczycy.

Tyrozyna to aminokwas, który uczestniczy w procesie syntezy hormonów tarczycowych. Stymuluje produkcję i wydzielanie trójjodotyroniny i tyroksyny. Dodatkowo pełni funkcję przekaźnika wewnątrzkomórkowego. Stanowi też związek wyjściowy w syntezie dopaminy, która przekształcona może zostać do adrenaliny i noradrenaliny. Stąd niski poziom tyrozyny może zaburzać pracę tarczycy i nasilać towarzyszące niedoczynności tego gruczołu osłabienie, zmęczenie, stany depresyjne. Tak więc obecna w bananach tyrozyna odgrywa istotną rolę w działaniu tarczycy.

Składniki ważne w diecie przy niedoczynności tarczycy

Składniki żywieniowe, w sposób szczególny ważne w diecie przy niedoczynności tarczycy, które uczestniczą w przemianach enzymatycznych, koniecznych w produkcji hormonów tarczycowych, to:

  • jod – pierwiastek ten znajduje się w cząsteczce trójjodotyroniny i tyroksyny, może wpływać na pogłębianie deficytów selenu, żelaza czy retinolu, produktami bogatymi w jod są przede wszystkim ryby morskie i skorupiaki, takie jak: płastuga, tuńczyk, dorsz, mintaj, halibut, makrela, małże, ostrygi;

  • żelazo – pierwiastek ten znajduje się w cząsteczce tyreoperoksydazy (TPO), czyli enzymu biorącego udział w syntezie hormonów tarczycy; obniżone stężenie żelaza prowadzi do obniżenia stężenia fT3 i wzrostu TSH; dobre źródła żelaza w diecie to: mięso i podroby mięsne, żółtko kurze, ryby, otręby i zarodki pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe, koper ogrodowy, pietruszka, szczaw, porzeczki, poziomki, maliny, awokado, pestki dyni;

  • selen – pierwiastek ten znajduje się w cząsteczce enzymów, które odpowiadają za odjodowanie tyroksyny do trójjodotyroniny (czyli usuwanie jednej cząsteczki jodu), niedostateczna podaż zmniejsza wytwarzanie trójjodotyroniny, prowadzi do oksydatywnego uszkodzenia tarczycy, zmniejsza przyswajalność jodu; najlepszymi źródłami selenu są ryby i skorupiaki, takie jak: dorsz, łosoś, makrela, halibut, sardynki, a także orzechy brazylijskie, pełnoziarniste produkty zbożowe;

  • cynk – pierwiastek ten jest składnikiem białek receptorowych trójjodotyroniny, których niedostateczny poziom zaburza wiązanie tego hormonu; dobre źródła cynku to: mięso, jaja, kiełki i otręby pszenne, grzyby, ostrygi, nasiona słonecznika, nasiona lnu, nasiona dyni.

Źródła
  1. M. Jarosz, H. Stolińska, D. Wolańska, Żywienie w niedoczynności tarczycy, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2016.
  2. L.A. Palinkas, K.R. Reedy, M. Smith, Psychoneuroendocrine effects of combined thyroxine and triiodothyronine versus tyrosine during prolonged Antarctic residence, „International Journal of Circumpolar Health” 2007, t. 66, nr 5, s. 401–417.
  3. K. Pastusiak, J. Michałowska, P. Bogdański, Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2017, t. 8, nr 4, s. 155–160.
Author Olga Dąbska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
Odżywianie
1 min.
Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
31.05.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
hashimoto-na-czym-polega-ta-choroba-jak-ja-leczyc
Zdrowie
1 min.
Czym jest choroba Hashimoto? Jak ją leczyć?
14.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.