Co można zrobić z kalarepy? Kulinarne inspiracje

Marta Drzazga

10.08.2022

Aktualizacja: 10.08.2022

Kalarepa to warzywo, które ma szereg prozdrowotnych właściwości. Wystarczy wspomnieć, że wspomaga odchudzanie, poprawia trawienie, a zawarta w niej luteina pozytywnie wpływa na wzrok. Oprócz tego warzywo wykazuje właściwości detoksykujące i przeciwzapalne. Wiele osób zastanawia się jednak, co można zrobić z kalarepy. Warto jeść ją na surowo, dodawać do sałatek lub przygotować z niej smaczne danie obiadowe. Skorzystaj z kulinarnych inspiracji i sprawdź, jak smakuje zdrowie na talerzu.


co-zrobic-z-kalarepy-przepisy-zastosowanie/
pexels

Kalarepa – co to za warzywo i jak wpływa na zdrowie?

Kalarepa jest popularną odmianą kapusty warzywnej, jednak wyglądem wcale nie przypomina kapusty. Nad ziemią rozwija się duża, zielona bulwa, a tuż nad nią wyrastają owalne liście. W kuchni najczęściej wykorzystuje się ten pierwszy element, jednak młode liście również nadają się do jedzenia. Łodygi są przeważnie zielone lub fioletowe, a chrupiący miąższ ma lekko słodkawy smak.

To warzywo znano już w czasach starożytnych, jednak jego prozdrowotne właściwości nie zawsze były doceniane. Dzięki zawartości luteiny kalarepa pozytywnie wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.Oprócz tego działa bakteriobójczo i grzybobójczo, co w praktyce oznacza, że może stanowić naturalną ochronę np. przed wrzodami żołądka. Co więcej, wspiera odchudzanie, ponieważ zawiera mało kalorii oraz dużą ilość błonnika pokarmowego (3,6 g na 100 g), dzięki któremu uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas. To jednak nie wszystkie zalety, jakie ma kalarepa. Właściwości prozdrowotne liści tego warzywa także są niezwykle cenne – sprawiają one, że wątroba łatwiej usuwa toksyny, a organizm się oczyszcza.

Kalarepa – wartości odżywcze

Kalarepa doskonale sprawdza się w menu diety odchudzającej – 100 g tego surowego warzywa to tylko 27 kcal, a ugotowane zawiera zaledwie o 2 kcal więcej.Jest źródłem witamin C, A, E i K, a także z grupy B. Zawiera składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Spożywanie tego warzywa niesie same korzyści dla zdrowia. Jeśli chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów, możesz bez wyrzutów sumienia sięgać po plastry kalarepy i zastąpić nimi niezdrowe przekąski. To warzywo da się jednak wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów.

Co zrobić z kalarepy? Przepisy

Kalarepa jedzona na surowo dostarcza organizmowi więcej witamin i składników mineralnych niż ugotowana. Możesz mieć jednak pewność, że pod każdą postacią jest ona zdrowa i bardzo smaczna. Sprawdź, jak można przygotować sałatkę, zapiekankę czy placki z kalarepy.

Sałatka z kalarepą

Składniki:

  • 2 duże kalarepy;

  • 200 g piersi z kurczaka;

  • 1 sałata lodowa;

  • 1 pomarańcze;

  • 0,5 szklanki pestek z dyni;

  • oliwa z oliwek;

  • przyprawy do dressingu: zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, cukier.


Sposób przygotowania: Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, marynuj w ulubionych przyprawach przez mniej więcej pół godziny, a następnie usmaż na patelni. Odstaw mięso do ostudzenia. Następnie porwij lub pokrój liście sałaty lodowej, obierz pomarańczę i pokrój miąższ na kawałki, obierz i pokrój kalarepę w półplastry. Wymieszaj warzywa z pomarańczą i dodaj do nich kawałki kurczaka. Następnie połącz przyprawy do dressingu z oliwą z oliwek i wymieszaj całość. Posyp pestkami dyni i podawaj z bagietką lub grzankami. W takich sałatkach może pojawić się także pomidor. Przepisy nie są skomplikowane, a dodatkowy składnik wzbogaca danie o cenne witaminy i minerały.

Zapiekanka z kalarepy 

Składniki:

  • 1 kg kalarepy;

  • 3 duże pomidory;

  • 3 jajka;

  • 200 g słodkiej śmietany;

  • 150 g startego parmezanu;

  • masło;

  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, gałka muszkatołowa.


Sposób przygotowania: Obierz bulwę kalarepy, pokrój ją w kawałki, a następnie gotuj przez mniej więcej 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź warzywo. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i na jego dnie połóż kawałki ugotowanej kalarepy, a na nich warstwę pokrojonych, surowych pomidorów. Wymieszaj jajka, słodką śmietanę, połowę parmezanu, przyprawy i zalej warzywa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz 15 min. Po tym czasie posyp wierzch zapiekanki resztą startego sera i piecz jeszcze około 10 min. Wierzch zapiekanki posyp resztą parmezanu. 

Kalarepa gotowana

Składniki:

  • 1 kg kalarepy;

  • 2 łyżeczki cukru;

  • 2 łyżki mąki pszennej;

  • 200 g śmietany.


Sposób przygotowania: Umyj i obierz kalarepę, a następnie pokrój ją w słupki. Gotuj w osłodzonej wodzie do momentu, aż stanie się miękka. Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do garnka z ugotowaną kalarepą. Mieszaj całość do momentu, aż powstanie sos śmietanowy. Ugotowaną kalarepę możesz podawać jako jarzynę do dań mięsnych lub komponować ją z innymi warzywami, takimi jak np. brokuły. Przepisy na takie dania są łatwe, a efekt cieszy podniebienie.

Placki z kalarepy

Składniki:

  • 1 kg kalarepy;

  • 2 szklanki mąki;

  • 3 jajka;

  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany;

  • przyprawy: pieprz, sól;

  • 1 łyżka cukru;

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;

  • tłuszcz do smażenia (masło lub olej roślinny).


Sposób przygotowania: Umyj i obierz kalarepę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Do startego warzywa dodaj mąkę, jajka, cukier, przyprawy i sodę oczyszczoną. Wymieszaj składniki do uzyskania gęstej masy. Na patelni rozgrzej tłuszcz i kładź na niej placki z przygotowanej masy. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor i podawaj je z kwaśną śmietaną.

Co można zrobić z liści kalarepy?

Młode liście kalarepy także nadają się do spożycia. Mogą zastąpić szpinak lub jarmuż w sałatce warzywnej albo stać się składnikiem koktajlu warzywnego. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do zup albo oryginalny składnik pesto.

Źródła
  1. J. Bator, Przepis na zdrowie, Wydawnictwo Znak, Kraków 2019.

  2. A. Maciąg, Smak zdrowia, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2017.

  3. K. Świątkowska i in., Jedz mądrze. Fakty i mity o zdrowym odżywianiu, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2021.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

warzywa-na-parze-jak-gotowac-sprawdzone-przepisy
Odżywianie
2 min.
Jak gotować warzywa na parze. Sprawdź niezawodne przepisy
19.05.2021
sniadania-do-pracy-zdrowe-lekkie-co-przygotowac
Odżywianie
2 min.
Śniadania do pracy - zdrowe, lekkie. Co przygotować?
27.07.2021
ciasto-marchewkowe-fit-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Ciasto marchewkowe fit - sprawdzony przepis
27.07.2021
przepis-na-domowe-batony-energetyczne
Odżywianie
3 min.
Domowe batony energetyczne – poznaj ciekawe przepisy
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.