Jakie są zasady diety fleksitariańskiej?
Dieta fleksitariańska stanowi model żywienia, w którym podstawą są produkty roślinne, nie wyklucza jednak całkowicie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest ona więc dużo mniej restrykcyjna w porównaniu do diety wegetariańskiej i wegańskiej. Z tego artykułu dowiesz się, czym dokładnie jest dieta fleksitariańska, jakie są zasady jej stosowania, które z produktów są wskazane, a które należy ograniczy ć oraz czy warto zostać fleksitarianinem.
Czym jest dieta fleksitariańska?
Weganizm to popularny model odżywiania, w którym wyeliminowane jest całkowite spożycie mięsa. To trend, który dodatkowo przyczynia się do ochrony środowiska i poszanowania praw zwierząt. Nie każdy jednak jest w stanie zaakceptować takie wyrzeczenia i całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa, nawet jeśli skłania się w stronę diety wegańskiej. Dla takich osób doskonałym wyborem jest właśnie fleksitarianizm, czyli rodzaj odżywiania, w którym podstawą są owoce, warzywa i inne produkty pochodzenia roślinnego. Od czasu do czasu dopuszczalne jest jednak jedzenie mięsa, ryb oraz produktów odzwierzęcych.
Jakie są zalety stosowania diety fleksitariańskiej?
Zgodnie z najnowszymi doniesieniami naukowymi ograniczenie spożycia mięsa sprzyja zachowaniu prawidłowego stanu zdrowia i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania między innymi na choroby układu krążenia czy nowotwory. Dlaczego tak się dzieje? Otóż w mięsie znajdują się duże pokłady tłuszczu. Ograniczenie ich w codziennej diecie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Regularne jedzenie warzyw, owoców, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych pozwala ochronić się od coraz częściej występujących chorób cywilizacyjnych, wśród których wymienić można otyłość, cukrzycę typu II i nadciśnienie tętnicze. Wprowadzenie do diety roślin strączkowych wiąże się z dostarczeniem większej ilości błonnika pokarmowego w posiłkach. Odpowiednie spożycie błonnika wpływa zaś korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, ciśnienie tętnicze krwi, a także zapewnia dłużej trwające uczucie sytości po posiłku.
Mięso i ryby to także duży wydatek finansowy w porównaniu do produktów pochodzenia roślinnego, w szczególności jeśli wybierasz produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Wybór więc tych drugich jako podstawy diety przyczyni się do mniejszego obciążenia finansowego domowego budżetu.
Sporo osób przechodzi na dietę bezmięsną z powodów etycznych i ideologicznych, mając na względzie dobro zwierząt. Produkcja mięsa stanowi bardzo duże obciążenie dla środowiska. Ograniczenie więc jego spożycia wiąże się ze zmniejszeniem zapotrzebowania, a to przekłada się na mniejszą emisję dwutlenku węgla.
Jakie są wady stosowania diety fleksitariańskiej?
Fleksitarianizm jest dużo mniej restrykcyjny niż, chociażby, dieta peskatariańska, która wyklucza spożycie mięsa, w całości zastępując go innymi produktami, w tym również rybami. Ma on jednak swoje wady, o których warto wiedzieć. Jeśli masz problemy z układem pokarmowym, to do diety fleksitariańskiej musisz podejść ostrożnie, ponieważ popularne w tym modelu rośliny strączkowe nie będ ą Ci służyć. Dieta fleksitariańska nie jest też zalecana osobom, które cierpią z powodu chorób tarczycy.
Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są bogate w żelazo, kwasy omega-3, witaminy D i B12. Ograniczając ich spożycie, można narazić się na poważne niedobory pokarmowe. Objawiają się one ogólnym zmęczeniem, osłabieniem, sennością. Nieodpowiednia ilość żelaza w diecie może prowadzić do wystąpienia anemii. Warto więc odpowiednio wcześnie pomyśleć o suplementacji lub zamiennikach pokarmowych, wcześniej zaś skontaktować się z lekarzem.
Dieta fleksitariańska – jakie produkty wybierać?
Fleksitarianie jedzą wszystko. Ograniczają jednak spożycie mięsa do minimum. Dietę opierają na owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych, takich jak soja, soczewica, ciecierzyca. Nie wykluczają ze swojego jadłospisu produktów odzwierzęcych, takich jak jaja, nabiał czy przetwory mleczne. Uzupełniają posiłki dodatkiem pestek, nasion i kasz. Okazjonalnie włączają do jadłospisu mięso, ryby i owoce morza.
Podstawowym białkiem w diecie fleksitariańskiej jest białko wegańskie, które pochodzi przede wszystkim z roślin strączkowych. Zaleca się również korzystanie z produktów, takich jak tofu czy napoje roślinne. W diecie fleksitariańskiej należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry proste oraz nasycone kwasy tłuszczowe.
Czy dieta fleksitariańska jest zdrowa?
Dietę fleksitariańską przez to, że nie jest dietą eliminacyjną, uznaje się za zdrowy sposób odżywiania się. Jeśli jednak nie zadbasz o to, by była ona odpowiednio zbilansowana i dopasowana kalorycznie do Twoich potrzeb, to może okazać się, że masz niedobory niektórych witamin i mikroelementów. Przechodząc na fleksitarianizm, zasięgnij rady dietetyka, który dobierze poszczególne produkty do Twoich preferencji żywieniowych. Ograniczenie spożycia mięsa sprzyja zachowaniu prawidłowego stanu zdrowia i kondycji fizycznej.
Czy warto przejść na fleksitarianizm?
Dieta fleksitariańska to stosunkowo nowy trend żywieniowy. Wydaje się ona świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą odżywiać się świadomie w trosce o własne zdrowie. Nie jest to też dieta o mocno restrykcyjnych zasadach, co przemawia na jej korzyść. Osoby ją stosujące nie muszą rezygnować ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Przy odpowiedniej suplementacji oraz doborze zamienników pokarmowych ryzyko niedoborów mikroelementów i witamin jest minimalne.
Pamiętaj, że każdą dietę należy stosować z rozwagą, biorąc pod uwagę stan Twojego zdrowia. Nawet najzdrowsza dieta przy nieodpowiednim doborze składników może Ci zaszkodzić.
- E.J. Derbyshire. Flexitarian Diets and Health: A Review of the Evidence-Based Literature. Frontiers of Nutrition 2017 Jan 6; 3:55.
- K.A. Forestell. Flexitarian Diet and Weight Control: Healthy or Risky Eating Behavior? Frontiers of Nutrition 2018; 5: 59.
- H. Wozniak et al., Vegetarian, pescatarian and flexitarian diets: sociodemographic determinants and association with cardiovascular risk factors in a Swiss urban population. British Journal of Nutrition, 2020, 124, 844–852.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.