Co jeść zgodnie z grupą krwi B?
Grupa krwi B rozwinęła się w wyniku koczowniczego trybu życia naszych przodków. Jej założenia opierają się na spożyciu mięsa, nabiału i warzyw. Ustalenie jadłospisu z niewielkim deficytem kalorycznym dodatkowo pozwala na utratę zbędnych kilogramów. Sprawdź, jak skomponować jadłospis dopasowany do grupy krwi B.
Polecane
Grupa krwi a dieta
Dieta zgodna z grupą krwi jest propagowana przez lekarza Petera D'Adamo. Uważa on, że na odporność i samopoczucie wpływa nie tylko wiek czy styl życia, lecz także stosowana dieta. Stworzył on sposób żywienia opierający się na konkretnej grupie krwi. W zależności od niej zalecane są określone grupy produktowe.
Skuteczność diety zgodnej z grupą krwi nie została potwierdzona w badaniach klinicznych, ale mimo to wiele osób, stosując ją, odczuwa pozytywne efekty. Często s ą to subiektywne opinie, na których wpływ ma wiele zmiennych. Sposób jedzenia dopasowany do grupy krwi pozwala poprawić odporność, a także stracić zbędne kilogramy. Nowy sposób żywienia sprawia, że utrata wagi jest powolna, ale trwała. Rzadziej pojawia się efekt jojo, a parametry badań krwi są na stabilnym poziomie.
Osoby z grupą krwi B – charakterystyka
Osoby mające grupę krwi B są nazywane koczownikami. Ta grupa krwi powstała w wyniku przemieszczania się ludności i łączenia z innymi mieszkańcami. Są to osoby o silnym charakterze, które łatwo przystosowują się do nowych warunków. Lubią zmiany, bez problemu przychodzi im podejmowanie decyzji. Często się przemieszczają, lubią podróżować. Są mobilni i elastyczni. Z uwagi na to ich ciała bez problemu znoszą wszelkie zmiany, dobrze przyswajają różne produkty, dlatego dieta zgodna z krwią B pozwala na dużą różnorodność.
Życie w ciągłym biegu powoduje mniejsze ryzyko chorób serca czy krążenia. Osoby z grupą krwi B zachowują dobrą kondycję fizyczną oraz psychiczną. Często miewają natomiast problemy z układem odpornościowym i chorobami, takimi jak stwardnienie rozsiane czy toczeń. Odpowiedni sposób żywienia wpływa na jakość życia.
Zasady diety zgodnej z grupą krwi B
Dieta zgodna z grupą krwi B jest bardziej różnorodna niż ta dla osób z grupą 0 czy A. Pozwala na spożywanie większości produktów, w tym mięsa i nabiału oraz warzyw. Wszystkie te produkty są niezbędne, aby zachować zdrowie, ustabilizować poziom czerwonych i białych krwinek czy podnieść poziom żelaza. W dziennym jadłospisie powinno znaleźć się od 3 do 5 posiłków, które dostarczą energii i niezbędnych witamin i mikroelementów. Powstałe niedobory mogą doprowadzić do pojawienia się anemii, która wyklucza np. oddawanie krwi, powoduje zawroty głowy, wypadanie włosów i przewlekłe zmęczenie.
Stosowanie się do zasad diety i trzymanie odpowiedniego, niezbyt dużego deficytu kalorycznego może przyczynić się do utraty miesięcznie 1–1,5 kg. Dieta zgodna z grupą krwi nie jest dietą odchudzającą, jednak wprowadza pewne nawyki żywieniowe, które ułatwiają utratę zbędnych kilogramów. Jeśli chcesz schudnąć, możesz skorzystać z pomocy dietetyka, który przygotuje dla Ciebie odpowiedni jadłospis.
Co można jeść w diecie?
W diecie zgodnej z grupą krwi B można jeść niemal wszystkie produkty. Chcąc zgubić zbędne kilogramy, postaw na:
mięso (królik, jagnięcina, baranina, indyk),
nabiał i jaja,
ryby (dorsz, makrela, halibut, okoń),
zdrowe tłuszcze (oliwa, olej lniany),
warzywa (w szczególności zielone),
owoce,
napoje (zielona herbata, soki warzywne i owocowe, kawa, wino),
ryż i makaron.
W diecie mogą się znaleźć również przyprawy, takie jak: curry, imbir, oregano, papryka, ziele angielskie, mięta, chrzan czy pietruszka, które nadadzą potrawom smak. Dobrze skomponowany jadłospis jest kompleksowy, ponieważ zawiera wszystkie grupy produktowe. W przypadku chorób dietozależnych warto omówić zmianę sposobu odżywiania ze swoim lekarzem.
Co należy wyeliminować z diety?
Mimo że osoby z grupą krwi B mogę jeść większość rzeczy, to istnieją produkty, które należy wykluczyć z jadłospisu. Nie należy dodawać do posiłków pomidorów oraz mięsa z kurczaka. Pomidory i przetwory z nich są bogate w likopen, który nadaje im czerwoną barwę, a u osób z grupą krwi B może powodować odpowiedź układu odpornościowego. Osoby, które nie chcą przybrać na wadze, powinny także wykluczyć:
produkty gryczane,
kukurydzę,
rośliny strączkowe,
orzeszki ziemne,
sezam.
Należy ograniczyć ilość spożywanych orzechów, a także pszenicy, oliwek, rabarbaru i cynamonu. Należy wykluczyć słodzone napoje gazowane, piwo oraz nalewki i likiery. Posiadacze grupy krwi B mogą spożywać kawę, co u pozostałych osób nie jest wskazane.
Z uwagi na niewielkie spożycie produktów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe należy dodatkowo je suplementować. Dotyczy to w szczególności osób, które nie jedzą ryb lub spożywają je zbyt często. Ich zamiennikiem są orzechy, jednak osoby z grupą krwi B muszą je ograniczać. Wykluczenie pomidorów dla wielu osób nie jest łatwe, może też wymagać dodatkowej suplementacji potasem i magnezem.
Diety zgodnej z grupą krwi nie powinny stosować osoby o niskiej odporności, niedożywione, z licznymi niedoborami witamin i minerałów. Nie jest to odpowiedni sposób żywienia dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, seniorów i dzieci. Każda nowa dieta powinna być dopasowana, a jej stosowanie nie może nieść za sobą negatywnych konsekwencji.
- L. Cusack i in. Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2013 nr 98(1), s. 99–104.
- P. D’Adamo, C. Whitney, Eat right 4 your type, Random House, 2012.
- J. Wang i in., ABO genotype, 'blood-type’ diet and cardiometabolic risk factors, „PLoS One” 2014, nr 15.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.