account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieOdchudzanie 1 min.

Niezwykłe właściwości masła orzechowego. Co skrywa w sobie ta przekąska?

Katarzyna Grzyś-Kurka29.03.2023Aktualizacja: 02.05.2023

Do regularnego sięgania po masło orzechowe zachęcają trenerzy fitness i promotorzy zdrowego stylu życia. Czy rzeczywiście jest to produkt tak wartościowy? Do właściwości masła orzechowego zalicza się zdolność do redukowania ryzyka wielu chorób wywołanych nadaktywnością wolnych rodników (w tym nowotworów!). Do tego produkt ten pomimo dużej kaloryczności nie tuczy, a wręcz wspomaga odchudzanie, ponieważ na długo zapewnia uczucie sytości. Dbanie o zdrowie może być przyjemne i smaczne!


maslo-orzechowe-wlasciwosci-wartosci-odzywcze
pixabay.com

Polecane

czym-zastapic-slodycze-najlepsze-zamienniki
Odżywianie
1 min.
Czym można zastąpić słodycze? Praktyczne porady i wskazówki
19.05.2021
slodycze-bez-cukru-jak-wykorzystac-stewie-i-erytrol
Odżywianie
1 min.
Jak wykorzystać stewię i erytrol do zrobienia pysznych słodyczy bez cukru?
25.05.2022
laknienie-spaczone-co-to-jest-jak-je-leczyc
Odżywianie
2 min.
Łaknienie spaczone - co to jest? Jak je leczyć?
28.10.2021
detoks-organizmu-jak-go-zrobic-czy-warto
Odżywianie
2 min.
Detoks organizmu - jak go zrobić? Czy warto?
28.10.2021
Spis treści
  1. Z czego przygotowywane jest masło orzechowe?
  2. Kaloryczna bomba, która nie tuczy?
  3. Masło orzechowe – wartości odżywcze
  4. Masło orzechowe – właściwości

Z czego przygotowywane jest masło orzechowe?

Masło orzechowe niewiele ma wspólnego z popularnym słodkim smarowidłem do kanapek zwanym kremem czekoladowo-orzechowym, jakim często raczą się dzieci (choć i dorośli nierzadko ulegają pokusie). W tym wątpliwej jakości produkcje głównym składnikiem jest cukier, a orzechy stanowią zwykle niespełna 2% składu. Mało to zdrowa przekąska. 

A jak jest w przypadku masła orzechowego? Jeśli spojrzysz na etykietę takiego produktu, zauważysz w nim tylko dwie pozycje: prażone orzechy (najczęściej laskowe lub arachidowe). Nic ponadto. Ne zawiera cukrów i soli jak tylko te naturalnie występujące w orzechach. Do tego jest cennym źródłem błonnika i białka.

W maśle orzechowym nie ma dodatku mleka czy jaj ani innych składników pochodzenia odzwierzęcego. Dzięki temu jest odpowiednie także dla wegetarian i wegan. 

Kaloryczna bomba, która nie tuczy?

Krem czekoladowo-orzechowy zawiera ok. 500 kcal, podczas gdy masło orzechowe ok. 600 kcal. To trzykrotnie więcej niż w popularnym tuńczyku w zalewie z oleju! Wniosek z tego płynie prosty – jeśli się odchudzasz, lepiej jeść słodki krem niż masło. A jednak nie! Jedząc regularnie produkt przyrządzony wyłącznie z orzechów, nie tylko nie przytyjesz, ale wręcz schudniesz. Jak to możliwe? Sekret tkwi w rozróżnieniu wpływu tłuszczów nasyconych i nienasyconych na organizm. Do pierwszej grupy należą m.in. olej palmowy i olej kokosowy. Do drugiej wchodzi natomiast m.in. olej z orzechów. Po zjedzeniu produktu zawierającego tłuszcze nasycone na bardzo krótko zaspokoisz głód. Natomiast tłuszcze nienasycone zapewnią uczucie sytości na kilka godzin. Nic więc dziwnego, że masło orzechowe jest produktem, który często gości w diecie sportowców i osób, dla których zdrowe odżywianie się jest ważne.

Masło orzechowe – wartości odżywcze

Najpopularniejsze są masła orzechowe przyrządzane z prażonych orzechów laskowych lub arachidowych. Mniej popularne, ale niebywale aromatyczne i równie wartościowe, są masła z pistacji i migdałów. Wybierz taki produkt, który najbardziej odpowiada Twoim preferencjom smakowym.

Masło orzechowe możesz jeść jako dodatek do pieczywa, deserów, dressingów do sałatek czy składnik marynat do mięs. Możliwości jest naprawdę wiele. Warto włączyć ten składnik do swojej diety (jeśli nie masz alergii na orzechy), ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze masła orzechowego.

Jest to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich zawartość jest zmienna w zależności od gatunku orzechów. Najwięcej kwasu alfa-linolenowego (omega-3) znajduje się w orzechach włoskich. Natomiast kwas linolowy z grupy omega-6 znaleźć można poza orzechami włoskimi – w orzechach laskowych, arachidowych, a także w pistacjach i migdałach. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w maśle orzechowym znajdują się: tokoferole, fitosterole, polifenole, skwalan, a także witaminy (A, C, z grupy B i E) oraz minerały (wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód i potas). Zawartość tłuszczu w masłach orzechowych mieści się w przedziale 55–70%, białka – 15–20%, a błonnika – ok. 10%.

Masło orzechowe – właściwości

Właściwości masła orzechowego to zasługa obecnych w nim cennych składników bioaktywnych. Czynią one z niego przekąskę niebywale zdrową i wspierającą funkcjonowanie organizmu.

Tokoferole mają działa antyoksydacyjne. Ograniczają aktywność wolnych rodników, które powodują zbyt szybko postępujące procesy starzenia się organizmu, a dodatkowo mogą wywołać stres oksydacyjny. Jest to stan, gdy równowaga między liczebnością wolnych rodników i przeciwutleniaczy zostanie zaburzona, co doprowadza do wielu patologicznych zmian w organizmie, w tym do zmian nowotworowych.

Fitosterole redukują poziom cholesterolu całkowitego, a także jego frakcji LDL (ang. low-density lipoproteins), zwanej potocznie „złym cholesterolem”. Sterole roślinne mają też działanie antyoksydacyjne, co wspiera organizm w zwalczaniu nadaktywnych wolnych rodników.

Skwalan poza właściwościami antyoksydacyjnymi wspomaga transport tlenu do komórek organizmu i jednocześnie usuwanie ksenobiotyków (np. pestycydów czy zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska). Skwalan jest również istotny dla metabolizowania steroli, syntezowania hormonów płciowych, kwasów żółciowych oraz prowitaminy D.

Właściwości zdrowotne masła orzechowego to także wynik zawartych w nim polifenoli. Ich działanie antyoksydacyjne jest na tyle silne, że odgrywają istotną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciwcukrzycowej, dlatego tez podobne właściwości mają migdały obfitujące w tę grupę związków. Do tego sprzyjają obniżaniu poziomu cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL (podobne właściwości wykazują jagody) oraz zwiększaniu gęstości kości, co zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy.

Źródła
  1. M. Wroniak, J. Parzychowska i in., Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, „Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego” 2016, t. 71 nr 3, s. 44–58.
  2. J. Kulbacka, J. Saczko i in., Stres oksydacyjny w procesach uszkodzenia komórek, „Polski Merkuriusz Lekarski” 2009, t. 27, nr 157, 44–47.
  3. A. Koszowska, A. Dittfeld i in., Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, „Postępy Fitoterapii” 2013, nr 4, s. 263–266.
Author Katarzyna Grzyś-Kurka picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.