Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів
olej-rycynowy-na-zmarszczki-jak-dziala
pexels.com

Olej rycynowy na zmarszczki

Olejek rycynowy pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego i znany z dobroczynnego działania m.in. na układ pokarmowy. Przede wszystkim wyróżniają go właściwości pielęgnacyjno-lecznicze, wpływające na zdrowie i wygląd skóry. Olej rycynowy możesz stosować na zmarszczki pod oczami, na czole, szyję czy dekolt. Sprawdzi się zarówno w kuracjach odmładzających, jak i w walce z niektórymi niedoskonałościami i problemami dermatologicznymi.

Omawiany olejek to naturalne i bogate źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9. Dzięki zawartym w nim substancjom aktywnym bierze udział w stymulowaniu produkcji kolagenu. To za jego sprawą skóra może odzyskać sprężystość, miękkość i gładkość. Właściwości kolagenu sprawiają, że zmarszczki są mniej widoczne, płytsze, a cera wydaje się równiejsza i bardziej jednolita pod względem koloru. Olejek chroni również skórę przed wolnymi rodnikami i innymi szkodliwymi czynnikami utleniającymi, które sprzyjają niszczeniu komórek skóry i powodują utratę jej wiotkości.Emulsję rycynową możesz stosować w profilaktyce przeciwzmarszczkowej. Już po kilku zabiegach poczujesz, że skóra jest głęboko nawilżona, świeża i pełna naturalnego blasku. Poza tym z pomocą olejku zredukujesz blizny różnego pochodzenia, a zwłaszcza potrądzikowe. Stosuj go również po zagojeniu się ran na ciele. Zawarte w nim dobroczynne związki chemiczne przyspieszają regenerację i zapobiegają powstawaniu nieestetycznych przebarwień i śladów. Olejek rycynowy polecany jest na zmarszczki oraz do pielęgnacji niektórych problemów skórnych również ze względu na niski współczynnik komendogenny, co oznacza, że nie powoduje zatykania porów i nie wzmaga powstawania wyprysków czy nadprodukcji sebum.

Jak stosować olejek rycynowy na zmarszczki?

Stosowanie olejku rycynowego jest łatwe i bezpieczne. Możesz aplikować go bezpośrednio na skórę. Wystarczy, że nasączysz nim gazik, przyłożysz do twarzy i wetrzesz delikatnie kolistymi ruchami w wybrane obszary. Pamiętaj, żeby zabiegi wykonywać na oczyszczonej i suchej skórze. Najlepszą porą na nakładanie olejku rycynowego jest noc. Emulsja ma wówczas szansę pozostać dłużej na powierzchni skóry, dlatego jej działanie będzie pełniejsze, a penetracja substancji aktywnych głębsza. Rano odśwież tylko twarz z resztek olejku, zanim nałożysz makijaż czy rozpoczniesz golenie zarostu. Olejek rycynowy pomoże Ci również wygładzić zmarszczki palacza. W tym celu rozlej kilka kropli na twarz i wmasuj je, a następnie wklep pozostałości opuszkami palców. Płynny surowiec możesz dodać do kosmetyków, których używasz na co dzień, takich jak mydło, żel do kąpieli czy balsam do ciała. Z jego użyciem wykonasz też przyjemne i regeneracyjne masaże twarzy, dekoltu i ramion.

Olejek na problemy skóry dojrzałej

Olejek rycynowy jest cennym produktem na fotostarzenie się skóry. Mimo że to nieuniknione zjawisko, które nasilają czynniki środowiskowe, takie jak dym tytoniowy, zanieczyszczone kurzem i spalinami powietrze oraz zły stan zdrowia i niewłaściwy styl życia, możesz spowolnić jego postęp i poprawić wygląd skóry. Olejek rycynowy w zabiegach urodowych warto stosować na różne sposoby. Poza bezpośrednią aplikacją spróbuj też domowych maseczek, peelingów i toników na jego bazie. Aby zrobić odmładzający okład, zmieszaj 1 łyżkę oleju, 2 łyżki płatków owsianych i 50 ml mleka. Zagotuj składniki, aby powstała gęsta papka. Poczekaj, aż masa ostygnie i dodaj 1 łyżkę miodu. Wymieszaj całość do jednolitej konsystencji i nałóż na twarz. Pozostaw na mniej więcej 30 minut. Następnie zmyj maseczkę letnią wodą.

Olejek rycynowy możesz stosować na włosy, paznokcie, brwi i rzęsy. Pozwoli on wygładzić rozdwojone końcówki, przyciemnić i zagęścić oprawę oczu oraz wzmocnić płytkę paznokcia i zmiękczyć skórki. Wystarczy, że 2-3 razy w tygodniu wetrzesz w dłonie kilka kropel olejku lub pomoczysz w nim opuszki palców, rozprowadzisz niewielką jego ilość na powiekach i brwiach oraz wetrzesz w skórę głowy na kilka minut przed umyciem włosów.

Źródła
  1. S. Jurkowska, Surowce kosmetyczne, WSEiT, Poznań 2003.

  2. W.A. McGarey, Palma Christi. Olej, który leczy, Aquarius, Łódź 2014.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

skurcze-szyi-jakie-sa-przyczyny-co-robic
Fitness
2 min.
Skurcze szyi - jakie są przyczyny? Co robić?
24.01.2022
oklady-z-cebuli-na-co-pomagaja-jak-stosowac
Fitness
1 min.
Okłady z cebuli - na co pomagają? Jak stosować?
24.01.2022
maseczka-z-aspiryny-jakie-daje-efekty-jak-ja-zrobic
Fitness
1 min.
Maseczka z aspiryny - jakie daje efekty? Jak ją zrobić?
28.10.2021
wrzody-zoladka-na-czym-polega-leczenie-naturalne
FitnessZdrowie
2 min.
Wrzody żołądka - na czym polega leczenie naturalne?
30.07.2021
Popularne w kategorii Fitness

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.