account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

Co zrobić z gruszek? Pomysły na dania, przetwory i ciasta

Marta Skrzypek30.10.2021Aktualizacja: 02.07.2023

Gruszki to bardzo słodkie, aromatyczne i przepyszne owoce, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy z nich przygotować doskonałe dania obiadowe, sałatki, desery oraz przetwory. Odkryj pomysły na dania obiadowe, desery i przetwory z gruszek.


przepisy-na-gruszki-w-zalewie-w-occie-w-syropie
pexels.com

Polecane

otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
Odżywianie
1 min.
Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
31.05.2022
kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
Spis treści
  1. Właściwości gruszek
  2. Gruszki – pomysły na przetwory
  3. Gruszki w occie
  4. Dżem z gruszek
  5. Potrawy z gruszek
  6. Pulpety wieprzowe z gruszką
  7. Sałatka z kaczką i gruszką
  8. Grzanki z grillowaną gruszką
  9. Gruszki na słodko
  10. Tarta z gruszkami

Właściwości gruszek

Sezon na gruszki w Polsce trwa od początku lipca do końca września. Można też spożywać je dłużej w postaci przetworów. Gruszki idealnie pasują do dań wytrawnych oraz deserów. Istnieje kilka rodzajów tych owoców – różnią się smakiem, zapachem i wielkością. Warto smakować różne, aby dobrać smak do swoich preferencji.

Gruszki mają doskonałe wartości i właściwości odżywcze. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod (potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) oraz spore ilości boru – minerału poprawiającego funkcjonowanie mózgu. Wzmacniają kości i zapobiegają osteoporozie. Pieczone owoce wspomagają układ trawienny. Ponadto napar z gruszek łagodzi przeziębienia, gorączkę i silny kaszel.

Gruszki – pomysły na przetwory

Idealną przekąską, która wzmocni organizm podczas zimowych miesięcy, są gruszki w occie. Można je zjadać prosto ze słoika lub wykorzystać do przygotowania potraw, takich jak marokański gulasz (tadżin) lub zestaw mięs na gorąco.

Gruszki w occie

Składniki:

  • 1 kg gruszek,

  • 2 szklanki wody,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 szklanka octu,

  • goździki, cynamon.

Przygotowanie:

Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki lub w ósemki. Zalej wodą i dodaj sok z cytryny. W garnku zagotuj wodę z cukrem i octem, dodaj gruszki i chwilę gotuj. Tak przygotowane gruszki włóż do słoików, wypełnij goździkami i odrobiną cynamonu. Słoiki gotuj w gorącej wodzie w garnku przez 20 minut.

Kolejnymi pysznymi przetworami z gruszek są dżemy i konfitury. Idealnie nadają się do kanapek, naleśników, ciasteczek, deserów. Dżem jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

Dżem z gruszek

Składniki:

  • 2 kg miękkich i słodkich gruszek,

  • 10 łyżek cukru,

  • 1 laska wanilii,

  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Umyj gruszki, wydrąż gniazda i pokrój owoce w ćwiartki. Do wysokiego garnka dodaj pokruszoną laskę wanilii, sok z cytryny oraz cukier. Na końcu wsyp gruszki, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy dżem zgęstnieje, odstaw i przełóż do słoików.

Jeżeli chcesz zrobić dżem dietetyczny, zamiast cukru dodaj ksylitol lub erytrol.

Potrawy z gruszek

Gruszki przypadną do gustu fanom słodko-wytrawnych połączeń. Można łączyć je z mięsem, warzywami lub innymi owocami. Sprawdź poniższe pomysły na gruszki w kuchni!

Pulpety wieprzowe z gruszką

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego,

  • 5 łyżek komosy ryżowej,

  • 1 łyżeczka suszonej szałwii,

  • pół łyżeczki suszonego imbiru,

  • sól,

  • 3 łyżki startej na tarce gruszki.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mięso wieprzowe z komosą ryżową i bułką tartą. Dodaj szałwię oraz imbir. Przypraw solą i dołóż starte gruszki. Wymieszaj, uformuj pulpety i smaż na głębokim tłuszczu. Pulpeciki możesz podać z komosą ryżową oraz z sałatką ze świeżych warzyw.

Jeżeli lubisz od czasu do czasu zjeść lekki obiad, dobrym pomysłem na danie będzie sałatka z gruszką.

Sałatka z kaczką i gruszką

Składniki:

  • 1 upieczona wcześniej pierś z kaczki,

  • mieszanka ulubionych sałat,

  • mandarynka,

  • gruszka w syropie,

  • podpieczone orzechy ziemne lub słonecznik.

Przygotowanie:

Pierś z kaczki pokrój w kawałki. Sałatę opłucz i wysusz. Pokrój mandarynkę oraz gruszki. Wszystkie składniki umieść w salaterkach, posyp orzechami lub słonecznikiem. Możesz polać specjalnie przygotowanym winegretem (miód, sos truskawkowy, musztarda, oliwa z oliwek, 2 krople cytryny).

Grzanki z grillowaną gruszką

Składniki:

  • bagietka francuska,

  • 2 świeże gruszki,

  • łyżeczka przyprawy do grilla,

  • garść rukoli,

  • ser gorgonzola,

  • pestki słonecznika lub orzechy włoskie,

  • oliwa z oliwek,

  • ząbek czosnku,

  • łyżka sosu balsamicznego,

  • zielona pietruszka.

Przygotowanie:

Gruszki obierz, wydrąż gniazda, pokrój w ćwiartki. Wymieszaj oliwę z przyprawą do grilla, polej gruszki i odstaw na chwilę. W tym czasie upraż słonecznik na patelni. Wrzuć gruszki na grill (wystarczy 5–8 minut). Bagietkę pokrój na kromki. Pozostałą oliwę wymieszaj z czosnkiem i pietruszką, posmaruj pieczywo. Połóż rukolę, grillowaną gruszkę i pokruszony ser. Możesz od razu zacząć jeść lub wcześniej ponownie podpiecz grzanki przez 3 minuty.

Gruszki na słodko

W sezonie letnim skosztuj pysznego i orzeźwiającego koktajlu na śniadanie. Wystarczy do blendera wrzucić banana, gruszkę, kiwi i kilka listków mięty.

Z gruszek można oczywiście przyrządzić przepyszne desery. Do najpopularniejszych należy tarta.

Tarta z gruszkami

Składniki:

  • 250 g mąki,

  • 125 g masła,

  • 1 łyżka cukru pudru,

  • 3 gruszki,

  • 2 jajka,

  • 180 g jogurtu naturalnego,

  • szczypta soli i 40 g wody.

Przygotowanie:

Połącz ze sobą mąkę, cukier i masło. Dodaj wodę i żółtko, zacznij porządnie ugniatać. Gdy ciasto będzie już gotowe, włóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko je rozwałkuj. Po przeniesieniu ciasta do formy należy nakłuć je widelcem, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Pokrojone gruszki ułóż na spodzie. Zmiksuj jajka, cukier i jogurt. Wlej do formy i piecz jeszcze przez pół godziny.

Gruszki będą doskonałym składnikiem do porannej owsianki. Wystarczy je pokroić, wrzucić do płatków i zalać mlekiem. Smacznego!

Źródła
  1. M. Korkosz, Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2020.
  2. M. Tomaszewska-Bolałek, Deserownik. Kuchniokracja, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2019.
Author Marta Skrzypek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
sok-z-agrestu-na-goraczke-i-nie-tylko-jak-zrobic
Odżywianie
2 min.
Sok z agrestu - na gorączkę i nie tylko. Jak zrobić?
28.10.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.