Zaloguj się

Umów teleporadę
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Suszone maliny - wartości odżywcze i lecznicze przepisy

Marta Skrzypek

24.01.2022

Aktualizacja: 28.09.2022

Suszone maliny są znane w medycynie jako doskonały środek na przeziębienie i grypę. Suszone owoce są tak samo drogocenne jak świeże. Naturalne witaminy występujące w malinach doskonale zwalczają nie tylko przeziębienie. Sprawdź, dlaczego warto je spożywać.


suszone-maliny-jakie-maja-wlasciwosci
pixabay.com

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
durian-owoc-jak-wyglada-pachnie-i-smakuje
Odżywianie
1 min.
Durian owoc - jak wygląda, pachnie i smakuje?
24.01.2022
Spis treści
  1. Suszone maliny - właściwości
  2. Właściwości lecznicze suszonych malin
  3. Suszone maliny - pomysłowe przepisy

Suszone maliny - właściwości

Świeżymi malinami w Polsce możesz zajadać się głównie latem, ale na szczęście suszone owoce zachowują większość swoich drogocennych właściwości i możesz się nimi delektować przez cały rok. Są bogate w kwasy organiczne (salicylowy, jabłkowy, cytrynowy) oraz w witaminy z grupy B, C i E. Prócz tego mają mnóstwo potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Ponadto suszone maliny są źródłem błonnika, ponieważ 100 gramów owoców zawiera 32% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Dietetycy uważają, że suszone maliny są silniejszym przeciwutleniaczem niż jabłka ze względu na wysokie stężenie fenoli. W dodatku działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i doskonale zbijają gorączkę. Nie tylko suszone maliny są doskonałym produktem leczniczym. Silne działanie zdrowotne wykazują również liście tych owoców. Najczęściej spożywa się je w postaci naparu na grypę i w celach rozkurczowych. Pomagają kobietom zwalczać bóle menstruacyjne, wzmacniają mięśnie gładkie jelit i ścianę macicy. Herbatę z liści malin stosuje się również w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.Suszone maliny oraz ich liście spożywane w postaci naparu są bezpieczne podczas ciąży. Niektóre kobiety obawiają się, że ze względu na właściwości rozkurczowe napar może wywołać przedwczesne skurcze porodowe. Nic z tych rzeczy - picie herbaty z suszonych malin pomoże przygotować się przyszłym mamom do akcji porodowej i sprawniej ją przejść. To wszystko dzięki właściwościom wzmacniającym mięśnie macicy. Nie wolno jednak stosować naparu w przypadku ciąży zagrożonej, nadciśnienia, mięśniaków lub endometriozy! W razie wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem.

Właściwości lecznicze suszonych malin

Suszone maliny mają wielką moc. Warto je wdrożyć do diety, ponieważ wykazują silne działanie lecznicze. Te słodkie owoce pomagają przeciwdziałać wielu chorobom i schorzeniom, takim jak:

  • Grypa i przeziębienie - maliny są doskonałym środkiem napotnym ze względu na zawarty w nich kwas salicylowy, który pobudza gruczoły potowe. W dodatku malinowe olejki eteryczne rozgrzewają ciało.

  • Rany i otarcia - owoce zapobiegają rozwojowi bakterii, działają przeciwzapalnie i ściągająco na skórę. Wystarczy suszone maliny zawinąć w gazik, zaparzyć, a po wystygnięciu przykładać na ranę.

  • Miażdżyca - maliny działają przeciwmiażdżycowo ze względu na żelazo oraz miedź, które pomagają w redukowaniu anemii. Ponadto potas w nich zawarty reguluje gospodarkę wodną w organizmie, co działa zbawiennie na problemy z pęcherzem.

  • Nowotwory - podobnie jak inne owoce jagodowe, maliny wykazują działanie przeciwnowotworowe ze względu na zawarty w nich kwas elagowy. Kwas elagowy należy do grupy polifenoli, który w największym stopniu ingeruje w proces rozwoju choroby nowotworowej - zapobiega aktywacji substancji rakotwórczych w toksynach komórkowych i hamuje mutacje komórek nowotworowych.
    Napar z suszonych malin bardzo dobrze działa na biegunkę, hamując rozwój bakterii jelitowych. W dodatku jego picie działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, czym łagodzi bóle miesiączkowe.

Suszone maliny - pomysłowe przepisy

Skoro już wiesz, dlaczego warto jeść suszone owoce malin, pewnie zastanawiasz się, do czego ich użyć. Z tych pysznych owoców można zrobić śniadanie, deser lub napar. Oto przepis na ciepłe, malinowe śniadanie:Owsianka malinowa na śniadanieSkładniki:

  • 150 g suszonych lub świeżych malin,

  • 100 g płatków owsianych górskich,

  • 100 g mąki,

  • 100 g masła,

  • 2 łyżki miodu,

  • 50 g ksylitolu,

  • ½ łyżki proszku do pieczenia.
    Przygotowanie: Masło roztop z miodem, ciągle mieszając. Następnie połącz mąkę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi, dodaj masło z miodem. Połowę masy wylej do małej formy i posyp suszonymi malinami, drugą połowę ciasta wylej na wierzch. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.Takie śniadanie na słodko jest zdrowe i bardzo sycące. Z suszonych malin można zrobić również pyszny, lekki deser, idealny na letnie popołudnie.Deser z suszonymi malinamiSkładniki:

  • 100 g suszonych malin,

  • 0,5 litra mleka,

  • 2 łyżki ksylitolu,

  • 4 łyżki kaszy manny,

  • 4 herbatniki.
    Przygotowanie: Wlej do garnka mleko, dodaj ksylitol, podgrzej i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj kaszę, wymieszaj i poczekaj, aż wszystko ostygnie. Na dnie pucharka wsyp pokruszone herbatniki, dodaj połowę suszonych malin i kaszę mannę. Na górę dosyp resztę malin. Możesz posypać wiórkami kokosowymi.Z suszonych malin przygotujesz leczniczy napar: wystarczy zalać je wrzątkiem, dodać miodu i imbiru. Doskonale rozgrzeje i ukoi ból gardła. Dobrym pomysłem jest również pyszny miód malinowy: wystarczy zalać miodem 150 g suszonych malin, zakręcić wieczko i odczekać kilka dni.Jak widzisz, maliny mają wiele korzyści zdrowotnych, jednak występują również przeciwwskazania do ich stosowania.Owoce mogą wywołać szereg reakcji alergicznych, takich jak wysypka lub zawroty głowy. Z tego powodu warto nie przesadzać z ich spożywaniem i obserwować ciało po zjedzeniu. Osoby cierpiące na choroby nerek i układu moczowego również powinny skonsultować jedzenie tych owoców ze swoim lekarzem prowadzącym.

Źródła
  1. Z.T. Nowak, Księga owoców leśnych. Leki z polskich lasów, Wydawnictwo AA, Kraków 2017.
Author Marta Skrzypek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

syrop-z-dzikiej-rozy-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Kiedy warto stosować syrop z owoców dzikiej róży?
14.05.2021
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
detoks-cukrowy-co-jesc-jak-go-przeprowadzic
Odżywianie
1 min.
Detoks cukrowy - co jeść? Jak go przeprowadzić?
29.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.