Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

Częste gazy – jak powstają i jak sobie z nimi poradzić?

Bartosz Kulczyński

21.01.2022

Aktualizacja: 21.01.2022

Nadmierna produkcja gazów w połączeniu z innymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi może istotnie obniżyć komfort naszego życia. Aby zapobiec częstemu występowaniu gazów, należy przede wszystkim poznać ich przyczynę, a dopiero wówczas podjąć działania profilaktyczne. Sprawdź, co może powodować gazy i dowiedz się, jak im zaradzić.


czeste-gazy-jakie-sa-przyczyny-i-sposoby-leczenia
pixabay

Czym są gazy jelitowe?

Gazy, które powstają i występują w jelitach, są zjawiskiem naturalnym. Ich obecność wynika z dwóch podstawowych przyczyn. Po pierwsze źródłem gazów jest powietrze, które połykamy podczas jedzenia, mówienia, śpiewania. Po drugie powstają one na skutek fermentacji jelitowej za sprawą obecnej w jelicie grubym flory bakteryjnej. Gazy te są mieszaniną składników takich jak:

  • tlen,

  • azot,

  • wodór,

  • metan,

  • dwutlenek węgla,

  • siarkowodór.

Każdego dnia są one wydalane nawet kilkadziesiąt razy. Niestety u niektórych osób następuje nadmierna produkcja i usuwanie gazów. Do tego stopnia, że obniżają one jakość życia. Tym bardziej że często towarzyszą im odbijanie, wzdęcia, biegunka. Częste odbijanie i gazy u dorosłych i młodzieży zazwyczaj wynikają z niewłaściwie dopasowanej diety.

Polecamy

bol-brzucha-a-helicobacter-pylori-jakie-objawy-moga-wskazywac-na-zakazenie
Zdrowie
1 min.

Ból brzucha a Helicobacter Pylori: jakie objawy mogą wskazywać na zakażenie?

Helicobacter pylori to bakteria, która ma zdolność do bytowania w ludzkim żołądku. Bakteria może zobojętnić kwaśne środowisko tego narządu, które zwykle ma właściwości bakteriobójcze. Za tę zdolność odpowiedzialny jest wytwarzany przez Helicobacter pylori, enzym – ureaza. Wytwarzane przez bakterie toksyny są powodem zapaleń i wrzodów żołądka.

Redakcja30.11.2021

Zbyt częste gazy – przyczyna

Częste wzdęcia i gazy zwykle są spowodowane spożywaniem wysokich ilości produktów wzdymających. Wśród nich wymienić można przede wszystkim nasiona roślin strączkowych: bób, fasolę, soję, ciecierzycę, soczewicę, groch. Do nadmiernej produkcji gazów może dochodzić również na skutek stosowania warzyw cebulowych, w tym np. cebuli, czosnku, szczypiorku, pora. Dyskomfort w jamie brzusznej może być też wynikiem jedzenia warzyw kapustnych, np. brokuła, kalafiora kapusty, brukselki. Przy bogatej w te produkty diecie bywa, że pojawiają się częste gazy i wzdęty brzuch.

Częste gazy i bóle brzucha występują po zjedzeniu produktów zawierających wysokie ilości cukrów prostych (np. glukozy, fruktozy). Składniki te wzmagają fermentację jelitową. Źródłem tych związków są m.in.:

  • słodycze (np. cukierki, żelki, lizaki),

  • soki i napoje owocowe,

  • napoje gazowane (zawierają dodatkowo dwutlenek węgla, który może gromadzić się w jelitach),

  • miód,

  • niektóre owoce (np. jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki).

Uporczywe gazy i częste stolce mogą być też spowodowane alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Wspomniane problemy jelitowe idealnie wpisują się w objawy nietolerancji laktozy. Dodatkowo u osób zmagających się z tą dolegliwością pojawiają się bóle brzucha, a także uczucie przelewania. W pojedynczych przypadkach mogą pojawić się też inne objawy, np. pogorszenie stanu skóry, bóle głowy i mięśni, również nieżyt nosa. Przypadłość ta jest spowodowana niedoborem enzymu laktazy, którego zadaniem jest trawienie cukru mlecznego – laktozy. Problem ten dotyczy przede wszystkim osób starszych. Naukowcy dowiedli, że im jesteśmy starsi, tym bardziej jesteśmy narażeni na wystąpienie nietolerancji laktozy. Eksperci szacują, że niedobór laktazy dotyczy nawet 70% ludzi na świecie.

Częste biegunki i gazy mogą towarzyszyć różnym zaburzeniom układu pokarmowego. Niewłaściwa dieta w zespole jelita drażliwego (IBS), wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (WZJG) czy też w chorobie Leśniowskiego-Crohna może znacząco nasilać nieprzyjemne objawy.

Warto też wspomnieć, że bardzo częste gazy mogą wynikać z zaburzeń składu mikroflory jelitowej. Jak wiadomo, przewód pokarmowy człowieka (w tym głównie jelito grube) jest zamieszkiwany przez wiele gatunków drobnoustrojów. Jednakże w pewnych sytuacjach może dojść do przerostu flory bakteryjnej, głównie w obrębie jelita cienkiego, czyli takiego odcinka układu pokarmowego, w którym w warunkach naturalnych zawartość bakterii jest stosunkowo niewielka. Ten stan doczekał się nawet medycznego określenia: „przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego”.Badacze przypuszczają też, że przyczyną częstych i śmierdzących gazów może być stres. To właśnie sytuacjom stresowym bardzo często towarzyszą dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Prawdopodobnie wynika to z zaburzeń hormonalnych i nadreaktywności układu nerwowego.

Do oddawania zbyt częstych gazów może doprowadzić ponadto nadmierne połykanie powietrza, np. na skutek palenia papierosów, zbyt szybkiego jedzenia posiłków, a także żucia gumy.

Częste gazy – jak sobie z nimi poradzić?

Obecność częstych gazów wcale nie musi wskazywać na poważne problemy i w wielu przypadkach można im w prosty sposób zaradzić. Najważniejsza jest profilaktyka zdrowotna, czyli w tym przypadku unikanie czynników predysponujących do nadmiernej produkcji gazów. Rodzaj podjętej interwencji powinien być oczywiście uzależniony od przyczyny wystąpienia tej dolegliwości. Aby poradzić sobie z częstymi gazami, zwykle zaleca się:

  • regularne spożywanie posiłków (w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs);

  • włączenie do codziennej rutyny technik relaksacyjnych pozwalających na redukcję stresu;

  • zastosowanie odpowiedniej diety na jelita (np. ograniczenie spożywania roślin strączkowych, kapustnych, cebulowych; zmniejszenie spożycia cukrów prostych i polioli, np. ksylitolu, sorbitolu, maltitolu);

  • sięgnięcie po preparaty z enzymami trawiennymi (laktazą) w przypadku nietolerancji laktozy i chęci spożywania produktów zawierających ten dwucukier;

  • zastosowanie antybiotykoterapii (gdy cierpimy na przerost flory bakteryjnej jelit).

Źródła
  1. B. Lacy i in., Pathophysiology, evaluation, and treatment of bloating, „Gastroenterology & Hepatology” 2011, nr 7, s. 729–739.

  2. J. Sierra, Intestinal gas: has diet anything to do in the absence of a demonstrable malabsorption state?, „Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care” 2012, nr 15, s. 489–493.

  3. P. Portincasa i in., Irritable bowel syndrome and diet, „Gastroenterology Report” 2017, nr 5, str. 11-19.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Zdrowie
Ad

Polecane

regeneracja-watroby-ile-trwa-jak-ja-wspomoc
Zdrowie
1 min.
Co regeneruje wątrobę? Jak szybko ją odbudować?
19.05.2021
grupy-krwi-jakie-sa-rodzaje-jaka-jest-najrzadsza
Zdrowie
2 min.
Grupy krwi – jakie są ich rodzaje? Czym jest zgodność grup krwi?
19.05.2021
sucha-skora-twarzy-nawilzanie-domowymi-sposobami
Zdrowie
1 min.
Sucha skóra twarzy - nawilżanie domowymi sposobami
31.10.2021
jakie-sa-domowe-sposoby-na-swedzenie-skory
Zdrowie
2 min.
Poznaj domowe sposoby na swędzenie skóry
17.05.2021

Najchętniej czytane

goraczka-ile-moze-trwac-jak-ja-zbic
Zdrowie
2 min.
Gorączka - ile może trwać? Jak ją zbić?
31.10.2021
alergia-na-jajka-jakie-sa-objawy-uczulenia
Zdrowie
2 min.
Co uczula w jajku? Jakie są objawy alergii na jaja kurze?
19.05.2021
grzybica-paznokci-jakie-sa-domowe-sposoby
Zdrowie
2 min.
Grzybica paznokci - jakie są domowe sposoby?
31.10.2021
zielona-bakteria-na-paznokciu-leczenie-domowe
Zdrowie
1 min.
Zielona bakteria na paznokciu - leczenie domowe
31.10.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.