Czym jest glutation i jakie ma właściwości?
Glutation jest białkiem, które znajduje się we wszystkich komórkach ludzkiego organizmu. Ma dla nich działanie ochronne. Zabezpiecza je przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego. Chroni wątrobę przed toksynami zawartymi w alkoholu i lekach.
Co to jest glutation?
Glutation, dzięki swojej budowie chemicznej, działa silnie przeciwutleniająco i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym (kiedy jest za dużo wolnych rodników, a za mało przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów). To bardzo ważne białko dla naszego organizmu – dzięki niemu spada ryzyko zachorowania na wiele chorób, np. nowotwory czy choroby serca. Wolne rodniki w naszym ciele powstają na skutek wielu różnych rzeczy. Są to na przykład: promieniowanie UV, niezdrowy styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska. Glutation przeciwdziała szkodliwym zmianom i naprawia te, które już powstały w organizmie.
Do syntezy glutationu dochodzi w komórkach organizmu, głównie w wątrobie. Do tego procesu są konieczne półprodukty takie jak kwas glutaminowy, cysteina i glicyna. Znajdziesz je w wołowinie, rybach, drobiu, brokułach, kalafiorze, brukselce, gorczycy i jarmużu. Na prawidłową syntezę tego białka wpływa także dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości witaminy C, a także selenu. Ważne jest również prowadzenie zdrowego stylu życia, ćwiczenia fizyczne i sen. Dobrą praktyką jest też spożywanie produktów naturalnie zawierających glutation, takich jak: awokado, szparagi czy szpinak. Do lepszej produkcji tego białka przyczynia się spożywanie kurkumy i wyciągu z ostropestu.
Może zainteresuje Cię także artykuł: Dieta na potencję – co jeść, aby poprawić erekcję?
Badanie na poziom glutationu
Badanie na poziom glutationu powinien zlecić lekarz. Możesz poprosić o skierowanie lekarza rodzinnego albo specjalistę, który prowadzi Twoje leczenie. Najczęściej poleca się je osobom chorującym przewlekle, mającym schorzenia wielonarządowe czy odczuwającym ciągłe zmęczenie. W ludzkim organizmie glutation występuje w dwóch postaciach:
zredukowanej – około 99% to postać będąca aktywnie działającym antyoksydantem;
utlenionej – około 1% to postać, która nie oddziałuje antyoksydacyjnie.
Podczas badania określa się stosunek wzajemnego stężenia tych obu form glutationu. Jeśli w organizmie pojawia się zbyt duży stres oksydacyjny, to zredukowana forma glutationu ulega zmniejszeniu się, a forma utleniona zwiększeniu. Takie wyniki mogą świadczyć o pojawieniu się problemów zdrowotnych. Zaburzony poziom glutationu może świadczyć o cukrzycy czy problemach z układem odpornościowym, np. zakażenie wirusem HIV.
Może zainteresuje Cię, jakie objawy daje HIV?
Co zmniejsza poziom glutationu we krwi?
Poziom glutationu we krwi bywa zaburzony przez regularne palenie papierosów. Podczas palenia wprowadzasz do organizmu wiele szkodliwych substancji, które muszą ulec detoksykacji. Jeżeli palisz od dawna, to w Twojej krwi może być dużo niższe stężenie tego korzystnego białka.
Na zmniejszenie ilości glutationu w wątrobie wpływa regularne spożywanie alkoholu. Alkohol wprowadzany do organizmu jest metabolizowany przez wątrobę. Okazjonalne spożycie alkoholu nie zaburzy stężenia glutationu w długotrwałej perspektywie. Wątroba poradzi sobie z detoksem. Jeśli spożywasz alkohol regularnie, to twoja wątroba może sobie nie poradzić z jego ciągłym metabolizowaniem i zasoby glutationu wyczerpią się.
Jeżeli poziom stężenia glutationu we krwi gwałtownie wzrasta, może to świadczyć o stanie obniżenia odporności organizmu, a nawet o tym, że w twoim organizmie rozwija się proces nowotworowy. Dlatego warto badać poziom glutationu i rozmawiać o tym badaniu ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu.
Trzeba mieć na uwadze, że wraz z wiekiem naturalnie obniża się poziom glutationu we krwi. W wyniku czego spada odporność organizmu i jego zdolność do radzenia sobie z procesami zapalnymi.
Uprawianie sportu a poziom glutationu
Intensywny trening wytrzymałościowy i siłowy zużywa duże ilości glutationu. Dlatego jeśli uprawiasz aktywnie sport, to twoje zapotrzebowanie na to białko jest podwyższone. Twoja dieta powinna być wzbogacona o produkty ułatwiające jego syntezę. Dzięki temu dużo szybciej będziesz przechodzić przez proces regeneracji po treningu, a w Twoich mięśniach będzie odkładało się mniej kwasu mlekowego.
Pamiętaj o tym, że łagodny trening i regularna, umiarkowana aktywność fizyczna sprzyjają naturalnej produkcji tego cennego przeciwutleniacza przez organizm.
Przeczytaj także: Kit pszczeli na jelita – jakie ma działanie?
Właściwości glutationu
Glutation ma wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Należą do nich między innymi:
niszczenie komórek związanych ze stłuszczeniem wątroby (alkoholowe i niealkoholowe),
polepszenie stanu osób chorych na łuszczycę,
poprawa stanu pacjenta w chorobie tętnic obwodowych,
poprawa stanu osób, które cierpią w podeszłym wieku na insulinoodporność,
zapobiega rozwijaniu się nowotworów,
polepsza stan zdrowia w chorobach autoimmunologicznych.
Czy wiesz jak objawia się demencja?
- B. Bukowska, Glutation: Biosynteza, czynniki indukujące oraz stężenie w wybranych jednostkach chorobowych., Medycyna Pracy, nr 55 (6), 2004 .
- A. Wojarska, Glutation – najsilniejszy przeciwutleniacz w organizmie., Zeszyty Studenckiego Ruchu Naukowego Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach., tom 28, 2019.
- L. Włodek, Antyoksydacyjne i detoksykacyjne właściwości, biologiczna i farmakologiczna regulacja biosyntezy., Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2003.
- A. Bilska i in., Różne oblicza biologicznej roli glutationu., Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2007.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.