Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.
Zweryfikowane przez eksperta

Czym jest glutation i jakie ma właściwości?

Paulina Buleklek. Wiktor Trela13.12.2023Aktualizacja: 27.02.2024

Glutation jest białkiem, które znajduje się we wszystkich komórkach ludzkiego organizmu. Ma dla nich działanie ochronne. Zabezpiecza je przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego. Chroni wątrobę przed toksynami zawartymi w alkoholu i lekach.


glutation-na-co-pomaga-gdzie-wystepuje
Pixabay.com

Polecane

syrop-z-dzikiej-rozy-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Kiedy warto stosować syrop z owoców dzikiej róży?
14.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
Odżywianie
2 min.
Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
19.05.2021
allicyna-co-to-jest-gdzie-wystepuje-dzialanie
Odżywianie
1 min.
Allicyna - co to jest? Gdzie występuje? Działanie
30.10.2021
Spis treści
  1. Co to jest glutation?
  2. Badanie na poziom glutationu
  3. Co zmniejsza poziom glutationu we krwi?
  4. Uprawianie sportu a poziom glutationu
  5. Właściwości glutationu

Co to jest glutation?

Glutation, dzięki swojej budowie chemicznej, działa silnie przeciwutleniająco i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym (kiedy jest za dużo wolnych rodników, a za mało przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów). To bardzo ważne białko dla naszego organizmu – dzięki niemu spada ryzyko zachorowania na wiele chorób, np. nowotwory czy choroby serca. Wolne rodniki w naszym ciele powstają na skutek wielu różnych rzeczy. Są to na przykład: promieniowanie UV, niezdrowy styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska. Glutation przeciwdziała szkodliwym zmianom i naprawia te, które już powstały w organizmie.

Do syntezy glutationu dochodzi w komórkach organizmu, głównie w wątrobie. Do tego procesu są konieczne półprodukty takie jak kwas glutaminowy, cysteina i glicyna. Znajdziesz je w wołowinie, rybach, drobiu, brokułach, kalafiorze, brukselce, gorczycy i jarmużu. Na prawidłową syntezę tego białka wpływa także dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości witaminy C, a także selenu. Ważne jest również prowadzenie zdrowego stylu życia, ćwiczenia fizyczne i sen. Dobrą praktyką jest też spożywanie produktów naturalnie zawierających glutation, takich jak: awokado, szparagi czy szpinak. Do lepszej produkcji tego białka przyczynia się spożywanie kurkumy i wyciągu z ostropestu.

Badanie na poziom glutationu

Badanie na poziom glutationu powinien zlecić lekarz. Możesz poprosić o skierowanie lekarza rodzinnego albo specjalistę, który prowadzi Twoje leczenie. Najczęściej poleca się je osobom chorującym przewlekle, mającym schorzenia wielonarządowe czy odczuwającym ciągłe zmęczenie. W ludzkim organizmie glutation występuje w dwóch postaciach:

  • zredukowanej – około 99% to postać będąca aktywnie działającym antyoksydantem;

  • utlenionej – około 1% to postać, która nie oddziałuje antyoksydacyjnie.

Podczas badania określa się stosunek wzajemnego stężenia tych obu form glutationu. Jeśli w organizmie pojawia się zbyt duży stres oksydacyjny, to zredukowana forma glutationu ulega zmniejszeniu się, a forma utleniona zwiększeniu. Takie wyniki mogą świadczyć o pojawieniu się problemów zdrowotnych. Zaburzony poziom glutationu może świadczyć o cukrzycy czy problemach z układem odpornościowym, np. zakażenie wirusem HIV.

Co zmniejsza poziom glutationu we krwi?

Poziom glutationu we krwi bywa zaburzony przez regularne palenie papierosów. Podczas palenia wprowadzasz do organizmu wiele szkodliwych substancji, które muszą ulec detoksykacji. Jeżeli palisz od dawna, to w Twojej krwi może być dużo niższe stężenie tego korzystnego białka.

Na zmniejszenie ilości glutationu w wątrobie wpływa regularne spożywanie alkoholu. Alkohol wprowadzany do organizmu jest metabolizowany przez wątrobę. Okazjonalne spożycie alkoholu nie zaburzy stężenia glutationu w długotrwałej perspektywie. Wątroba poradzi sobie z detoksem. Jeśli spożywasz alkohol regularnie, to twoja wątroba może sobie nie poradzić z jego ciągłym metabolizowaniem i zasoby glutationu wyczerpią się.

Jeżeli poziom stężenia glutationu we krwi gwałtownie wzrasta, może to świadczyć o stanie obniżenia odporności organizmu, a nawet o tym, że w twoim organizmie rozwija się proces nowotworowy. Dlatego warto badać poziom glutationu i rozmawiać o tym badaniu ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu.

Trzeba mieć na uwadze, że wraz z wiekiem naturalnie obniża się poziom glutationu we krwi. W wyniku czego spada odporność organizmu i jego zdolność do radzenia sobie z procesami zapalnymi.

Uprawianie sportu a poziom glutationu

Intensywny trening wytrzymałościowy i siłowy zużywa duże ilości glutationu. Dlatego jeśli uprawiasz aktywnie sport, to twoje zapotrzebowanie na to białko jest podwyższone. Twoja dieta powinna być wzbogacona o produkty ułatwiające jego syntezę. Dzięki temu dużo szybciej będziesz przechodzić przez proces regeneracji po treningu, a w Twoich mięśniach będzie odkładało się mniej kwasu mlekowego.

Pamiętaj o tym, że łagodny trening i regularna, umiarkowana aktywność fizyczna sprzyjają naturalnej produkcji tego cennego przeciwutleniacza przez organizm.

Właściwości glutationu

Glutation ma wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Należą do nich między innymi:

  • niszczenie komórek związanych ze stłuszczeniem wątroby (alkoholowe i niealkoholowe),

  • polepszenie stanu osób chorych na łuszczycę,

  • poprawa stanu pacjenta w chorobie tętnic obwodowych,

  • poprawa stanu osób, które cierpią w podeszłym wieku na insulinoodporność,

  • zapobiega rozwijaniu się nowotworów,

  • polepsza stan zdrowia w chorobach autoimmunologicznych.

  • Czy wiesz jak objawia się demencja?

Źródła
  1. B. Bukowska, Glutation: Biosynteza, czynniki indukujące oraz stężenie w wybranych jednostkach chorobowych., Medycyna Pracy, nr 55 (6), 2004 .
  2. A. Wojarska, Glutation – najsilniejszy przeciwutleniacz w organizmie., Zeszyty Studenckiego Ruchu Naukowego Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach., tom 28, 2019.
  3. L. Włodek, Antyoksydacyjne i detoksykacyjne właściwości, biologiczna i farmakologiczna regulacja biosyntezy., Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2003.
  4. A. Bilska i in., Różne oblicza biologicznej roli glutationu., Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2007.
Author Paulina Bulek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac
Odżywianie
2 min.
Zupa dyniowa - z jakimi dodatkami ją podawać?
27.07.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.