account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.
Zweryfikowane przez eksperta

W jakim celu stosuje się laktoferynę?

Marta Szarawarskalek. Agnieszka Żędzian31.10.2023Aktualizacja: 31.10.2023

Laktoferyna to wielofunkcyjne białko wytwarzane przez komórki nabłonkowe błon śluzowych. Można ją znaleźć między innymi w mleku. Jej główną rolą jest regulacja procesu wchłaniania żelaza w jelicie. Ponadto laktoferyna wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także wzmacnia odporność organizmu. O tym, czym dokładnie jest laktoferyna i jakie jest jej działanie, dowiesz się z poniższego artykułu. Przeczytasz również, w jaki sposób należy ją dawkować i jak długo może być stosowana.


laktoferyna-dzialanie-skutki-uboczne.
Pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
Odżywianie
1 min.
Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
19.05.2021
Spis treści
  1. Czym jest laktoferyna?
  2. Jakie są przyczyny niedoboru żelaza w organizmie?
  3. W jaki sposób działa laktoferyna?
  4. Laktoferyna w czasie ciąży
  5. Laktoferyna a działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  6. Laktoferyna – jej wpływ na układ odpornościowy
  7. Laktoferyna – jej wpływ na układ pokarmowy
  8. Kiedy przyjmować laktoferynę?
  9. Jak dawkować laktoferynę?

Czym jest laktoferyna?

Laktoferyna (inaczej laktotransferryna) jest białkiem występującym w niektórych wydzielinach ssaków. Najwięcej jest jej w siarze, czyli pierwszych kroplach mleka matki. W niewielkim stężeniu obecna jest też we łzach, w nasieniu, żółci, płynie mózgowo-rdzeniowym i ślinie. Przypisuje się jej wszechstronne działanie.

Laktoferyna ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, a jej główną rolą jest regulacja procesu wchłaniania żelaza w jelitach. Dodatkowo działa przeciwzapalnie oraz korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego, pobudzając go do walki z drobnoustrojami. Cząsteczka laktoferyny związana z żelazem nazywana jest holo-laktoferyną, a niezwiązana to apo-laktoferyna.

Jakie są przyczyny niedoboru żelaza w organizmie?

Przyczyną niedoboru żelaza w organizmie jest najczęściej nieprawidłowa dieta uboga w produkty zawierające żelazo. Drugą z przyczyn niedoboru tego mikroelementu jest picie kawy i czarnej herbaty w trakcie spożywania posiłków oraz nadużywanie alkoholu. Napoje te powodują wypłukiwanie związków żelaza z organizmu.

Pierwiastek ten może być również tracony wskutek sporej utraty krwi, np. krwawienia z przewodu pokarmowego, dróg moczowych oraz w trakcie zabiegów chirurgicznych. Duże zapotrzebowanie na żelazo pojawia się w ciąży oraz podczas karmienia piersią.

W jaki sposób działa laktoferyna?

Laktoferyna jest białkiem multipotencjalnym. Oznacza to, że jej działanie w organizmie jest bardzo zróżnicowane. Główną funkcją laktoferyny jest wiązanie jonów żelaza w jelicie i ich transport do komórek organizmu. Białko to chroni organizm przed inwazją mikroorganizmów chorobotwórczych oraz ma pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy. Szczególnie korzystne działanie laktoferyny, polegające na uszczelnianiu nabłonka jelit, zauważono u noworodków karmionych piersią. Cierpią one na niedobór żelaza dużo rzadziej niż niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym. Na co jeszcze pomaga laktoferyna?

Laktoferyna w czasie ciąży

Żelazo to składnik mineralny, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży. Jego niedobór może doprowadzić do rozwinięcia się niedokrwistości, czyli spadku liczby czerwonych krwinek i/lub hemoglobiny. Jeśli spodziewasz się dziecka, to pamiętaj, by w Twojej diecie nie zabrakło produktów bogatych w żelazo. Standardowa suplementacja żelazem u kobiet w ciąży polega na podawaniu preparatów zawierających siarczan żelaza. Niestety mogą one spowodować wystąpienie skutków ubocznych, przede wszystkim zaparcia. Takiego działania nie zauważysz w przypadku codziennego zażywania laktoferyny, a parametry takie jak poziom ferrytyny, zawartość hemoglobiny czy liczba czerwonych krwinek ulegną poprawie dzięki szybszemu wchłanianiu żelaza przez komórki jelita.

Laktoferyna a działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

Żelazo, które jest w kompleksie z laktoferyną, jest mniej dostępne dla mikroorganizmów chorobotwórczych, dzięki czemu nie namnażają się w niekontrolowany sposób.

Laktoferyna hamuje wzrost bakterii takich jak:

  • Escherichia coli,

  • Helicobacter pylori,

  • Salmonella,

  • Shigella,

  • Bacillus subtilis,

  • Listeria monosytogenes,

  • Staphylococcus aureus.

Dodatkowo białko to pobudza komórki układu odpornościowego do wychwytywania i wchłaniania wirusów, bakterii, grzybów oraz pasożytów. Laktoferyna zapobiega też wnikaniu wirusów do komórek ludzkich oraz ich namnażaniu się.

Laktoferyna – jej wpływ na układ odpornościowy

Naukowcy udowodnili, że laktoferyna ma korzystne działanie na układ odpornościowy: 

  • wpływa na proces tworzenia się przeciwciał, czyli białek biorących udział w walce z drobnoustrojami,

  • ma zdolność hamowania reakcji alergicznych poprzez regulowanie stężenia cytokin (białek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej),

  • ma wpływ na dojrzewanie limfocytów T i B (limfocyty T rozpoznają patogeny, które wniknęły do organizmu, limfocyty B są odpowiedzialne za produkcję przeciwciał i tworzenie odporności),

  • ma zdolność wiązania lipopolisacharydu – związku znajdującego się w błonie komórkowej bakterii.

Laktoferyna – jej wpływ na układ pokarmowy

Laktoferyna to też substancja, której naukowcy przypisują korzystne działanie na mikroflorę bakteryjną układu pokarmowego. Przyczynia się do regeneracji nabłonka jelitowego.

Kiedy przyjmować laktoferynę?

Laktoferyna powinna być stosowana w niedoborze żelaza, podczas terapii antybiotykowej, w stanach obniżonej odporności i w zakażeniach infekcyjnych. Zmniejsza ona ryzyko wystąpienia chorób o podłożu bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Stosowanie laktoferyny jest również rekomendowane podczas zachorowania na wirusowe zakażenie wątroby typu C. Korzystne jej działanie można również zauważyć w leczeniu zmian trądzikowych oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Jak dawkować laktoferynę?

Laktoferyna uznawana jest za bezpieczną substancję, która może być stosowana już u małych dzieci. Ze względu na fakt, że jelita noworodków są bardziej przepuszczalne, laktoferyna u nich wykazuje największą skuteczność. Preparaty mające w swoim składzie laktoferynę są dostępne w postaci kapsułek, proszku do sporządzania zawiesiny i kropli.


Ważne jest, by dawkowanie i rodzaj preparatu laktoferyny dobrał lekarz. Jeśli zauważasz u siebie jakiekolwiek objawy niedoboru żelaza, skonsultuj swój stan zdrowia z lekarzem rodzinnym. Być może stosowana przez Ciebie dieta nie jest dobrze zbilansowana lub dobierane przez Ciebie produkty powodują wypłukiwanie tego pierwiastka z organizmu.

Źródła
  1. M. Sienkiewicz i in., Lactoferrin: an overview of its main functions, immunomodulatory and antimicrobial role, and clinical significance, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2022;62(22):6016–6033.
  2. T. G. Kanyshkova i in., Lactoferrin and its biological functions, Biochemistry, 2001;66(1):1–7.
  3. P. P. Ward i in., Multifunctional roles of lactoferrin: a critical overview, Cellular and Molecular Life Sciences, 2005;62(22):2540–2548.
Author Marta Szarawarska picture
Absolwentka Politechniki Wrocławskiej na kierunku biotechnologia o specjalności biotechnologia molekularna i biokataliza oraz studiów podyplomowych na kierunku analityka medyczna na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Z zawodu diagnosta laboratoryjny w pracowni cytogenetyki.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
Odżywianie
1 min.
Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
31.05.2022
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.