Właściwości oleju z pestek dyni. Dlaczego warto go stosować?

Paulina Kłos-Wojtczak

19.05.2021

Aktualizacja: 15.09.2021

Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym zyskał uznanie nie tylko w sztuce kulinarnej, ale i w medycynie naturalnej. Jest szczególnie polecany w przypadku niektórych dolegliwości ze strony układu moczowego i przy obecności pasożytów. Zobacz, dlaczego warto go stosować.


Olej z pestek dyni zyskuje coraz większą popularność. Jest to produkt lekkostrawny i łatwo dostępny. Jego największą zaletą jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy go przechowywać w ciemnej butelce, chroniąc przed promieniowaniem słonecznym.

olej-z-pestek-dyni-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
pexels.com

Czym jest olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni od setek lat, podobnie jak olej sojowy oraz olej z pestek moreli, cieszy się dużym uznaniem. Popularny jest szczególnie na terenach Ameryki Południowej, Północnej i Styrii. Przez zwolenników nazywany jest „zielonym złotem”, ponieważ jego barwa jest zielonobrązowa.

Olej z pestek dyni ma delikatny orzechowy smak i zapach. Proces jego produkcji pozostaje niezmienny od ponad 400 lat. Tłoczony jest na zimno z nieprażonych ziaren. Warto pamiętać, że olej z pestek dyni używamy jedynie na zimno. Nie zaleca się go do smażenia ani podgrzewania. W tym celu znacznie lepiej jest użyć oleju rzepakowego, ponieważ ma wyższą temperaturę spalania.

Pierwsze uprawy dyni w celu uzyskania cennego oleju datuje się na XVII wiek. Początkowo stosowano go przede wszystkim w kuchni. Było to związane z jego walorami smakowymi. Wraz z rozwojem badań naukowych i poznaniem składu tego produktu, zaczęto zalecać go do spożycia również w naturalnej medycynie. Obecnie rekomenduje się go również w kosmetyce.

Skład oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni to skarbnica kwasów nienasyconych – omega-3 i omega-6. Ich zawartość wynosi odpowiednio 40% i 15%. Razem daje to aż 55% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ponadto w ich składzie wyróżnia się beta-karoten, witaminy z grupy B, A, C, E i D, potas, cynk, selen, skwalen, fitosterole, cytrulinę, fitosteryny i kukurbitynę.

Na co pomaga olej z pestek dyni?

Ze względu na bogaty skład, olej z pestek dyni polecany jest przede wszystkim mężczyznom, kobietom w okresie menopauzalnym i osobom walczącym z pasożytami.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno rekomendowany jest mężczyznom cierpiącym na łagodny przerost gruczołu krokowego, czyli prostaty. W przebiegu tego schorzenia obserwuje się przede wszystkim problemy z oddawaniem moczu oraz z erekcją. Fitosterole zawarte w oleju z pestek dyni mają działanie zbliżone do hormonów płciowych, szczególnie dihydrotestosteronu (DHT), którego zbyt wysoki poziom może powodować rozrost prostaty. Fitosterole skutecznie modulują poziom DHT i tym samym zmniejszają dolegliwości związane z patologią gruczołu krokowego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6, zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, a także łagodzą objawy menopauzy. Wspomniane wyżej kwasy wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, wzroku oraz skóry.

Olej z pestek dyni dał się również poznać jako sposób na walkę z pasożytami układu pokarmowego. Jest to możliwe za sprawą obecności alkaloidów, które uszkadzają układ nerwowy owsika, glisty ludzkiej i tasiemca. Dzięki temu są one szybciej usuwane z organizmu. Co ważne, olej z pestek dyni jest bardzo łagodny dla żołądka, a zatem może być spożywany przez osoby cierpiące na zespół drażliwego jelita oraz alergie pokarmowe.

Olej z pestek dyni w sztuce kulinarnej

Ze względu na charakterystyczny, lekko orzechowy smak, olej z pestek dyni dodaje się do potraw w celu urozmaicenia ich aromatu. Doskonale sprawdza się w sałatkach warzywnych, surówkach, a nawet daniach słodkich, chociażby jako składnik sernika wiedeńskiego. W ramach profilaktyki zaleca się stosowanie jednej łyżeczki oleju z pestek dyni dziennie.

Olej z pestek dyni a uroda

Olej z pestek dyni jest od wielu lat sprawdzonym składnikiem produktów kosmetycznych. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek do kremów i serów nawilżających. Wykazano, że skutecznie nawilża, napina skórę oraz niweluje drobne, płytkie zmarszczki. Jego systematyczne użycie sprzyja procesom regeneracji naskórka, a także wspomaga walkę ze zmianami trądzikowymi. Olej z pestek dyni można stosować także na całe ciało, ponieważ zmniejsza cellulit i rozstępy oraz rozjaśnia blizny. Jeśli zdecydujesz się na zakup buteleczki czystego oleju z pestek dyni, pamiętaj, aby przed nałożeniem go na skórę rozpuścić produkt w wodzie. W ten sposób zmniejszysz ryzyko przebarwień skóry.

Ze względu na mocno nawilżający skład, olej z pestek dyni nadaje się również do pielęgnacji włosów, zwłaszcza suchych i zniszczonych. Sprawia, że końcówki są znacznie mniej rozdwojone, a włosy stają się bardziej lśniące.

Jak spożywać olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni nie należy do najtańszych, jednak ze względów prozdrowotnych warto go mieć w swojej kuchni. Za 250 ml tego produktu wydasz ok. 25 złotych. Jest to związane z faktem, że do wyrobu takiej ilości produkty należy wykorzystać ok. 30 dyń. Optymalna ilość oleju z pestek dyni przyjmowana codziennie to 1 łyżeczka. Aby cieszyć się zdrowiem, we wszystkim należy zachować umiar, również w produktach określanych jako prozdrowotne.

Źródła
  1. A. Antoniewska i wsp., Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2017, t. 98, nr 1, s. 17–22.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Najchętniej czytane

igly-sosny-jakie-maja-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Igły sosny - jakie mają właściwości i zastosowanie?
30.07.2021
czystek-na-co-pomaga-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
Odżywianie
2 min.
Czystek - na co pomaga? Jakie ma właściwości i działanie?
27.07.2021
awocado-jakie-ma-witaminy-i-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
2 min.
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma awokado?
27.07.2021
imbir-w-ciazy-jakie-ma-dzialanie-jak-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak stosować imbir w ciąży? Jakie jest jego działanie?
17.09.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.