Co uczula w jajku? Jakie są objawy alergii na jaja kurze?

Olga Dąbska

19.05.2021

Aktualizacja: 09.08.2021

Alergia na jajka kurze występuje bardzo często, jeśli chodzi o alergie pokarmowe. Najczęściej występujące objawy tej alergii to: wymioty, ból brzucha, pokrzywka, świąd skóry. Zdarza się też, że alergeny jajka powodują stan zagrażający życiu u osób uczulonych.


Jajka stanowią dla ludzi ważne źródło pożywienia. Składniki jajka wykazują m.in. właściwości immunomodulujące (wpływają na działanie układu odpornościowego), antydrobnoustrojowe (zabijają bakterie i utrudniają ich namnażanie), antyoksydacyjne (opóźniają procesy starzenia komórek organizmu), ale i u niektórych osób alergiczne. Dominującym alergenem w jajku jest owomukoid. Sprawdź, w jaki sposób objawia się alergia na jajka i czym zastąpić ten składnik w diecie.

alergia-na-jajka-jakie-sa-objawy-uczulenia
pixabay.com

Jajka jako przyczyna alergii

Czy jajka uczulają? Tak. Jaja są jednym z najczęstszych i najbardziej rozpowszechnionych powodów alergii. Odpowiedzialne za nadmierną reakcję układu odpornościowego alergeny znajdują się zarówno w żółtku, jak i w białku. Niemniej jednak żółtko jest zdecydowanie słabsze alergicznie od białka.

Wśród najsilniejszych alergenów obecnych w jajku specjaliści wymieniają:

  • owomukoid – stanowi 10–11% masy wszystkich białek wchodzących w skład białka jaja kurzego,

  • owoalbuminę – stanowi 54% wszystkich protein jaja kurzego,

  • owotransferynę – stanowi 12% wszystkich protein w białku,

  • lizozym – tworzy 3,5% całej masy białka kurzego, jest łatwo dostępny i dobrze przyswajalny, powszechnie występuje w komórkach roślin, zwierząt, bakterii i w bakteriofagach, a jego największą koncentrację poza białkiem jaja kurzego stwierdzono w ludzkich łzach.

Wykonując badania w kierunku alergii na jajka, możesz spotkać się z takimi określeniami dla tych alergenów – Gal d1, d2, d3 i d4. Alergeny Gale d1–4 wywołują częściej reakcje alergiczne u dzieci. Z kolei za objawy alergii u dorosłych odpowiadają zwłaszcza alergeny o nazwach albumina surowicy i YGP42, oznaczone jako Gal d5 i Gal d6. Białka w jajku charakteryzują się wysoką opornością na działanie temperatury. Oznacza to, że mimo obróbki termicznej, tj. smażenia czy gotowania, w dalszym ciągu zachowują pewną część właściwości alergenowych.

Objawy uczulenia na jajka

Objawy alergii na jajka występują z reguły po raz pierwszy w wieku niemowlęcym po wprowadzeniu ich do diety. Do najczęstszych postaci klinicznych alergii na jajko należą:

  • żołądkowo-jelitowa,

  • skórna,

  • oddechowa.

Objawy ze strony układu pokarmowego stanowią: wymioty, kolka jelitowa wywołana skurczem mięśni gładkich jelita, stany zapalne jamy ustnej, biegunka lub zaparcia, ból brzucha. Alergia na jajko u niemowlaka może objawiać się dodatkowo ulewaniami i stać się podłożem refluksu żołądkowo-przełykowego. Uczulenie na białko kurze powoduje liczne zmiany skórne. Alergia skórna objawia się rumieniem, suchością, szorstkością, łuszczeniem skóry. Towarzyszą jej wysypki alergiczne, które mają najczęściej postać swędzących bąbli lub grudek. Wśród zmian skórnych powszechny jest też obrzęk. Alergia na jajka powoduje zaostrzenie atopowego zapalenia skóry (AZS). Jeśli chodzi o objawy uczulenia na jajko kurze ze strony układu oddechowego, to mogą one przybrać postać: chrypki, nieżytu nosa i spojówek, kaszlu, świszczącego oddechu. Rzadziej stwierdza się objawy ze strony ośrodkowego układu nerwowego i innych narządów, takie jak: bóle głowy, nadpobudliwość ruchowa, trudności w koncentracji.

Alergia na białko jaja kurzego a ryzyko wstrząsu

Zdarza się, że alergeny jajka powodują odczyn anafilaktyczny, zwany też wstrząsem. To bardzo ciężka reakcja uczuleniowa, która stanowi zagrożenie dla życia. Jej głównymi objawami są:

  • szybki puls,

  • utrata przytomności,

  • gwałtowne obniżenie ciśnienia,

  • zawroty głowy,

  • zwężenie dróg oddechowych i obrzęk krtani lub gardła,

  • zaburzenia wentylacji.

Jak rozpoznać alergię na jajka?

W surowicy uczulonych na jajka dochodzi zwykle do wzrostu poziomu IgG i IgE, co wykorzystuje się w diagnostyce (badania krwi). Powszechnym sposobem do postawienia rozpoznania są testy na alergie pokarmowe. Najlepszym rozwiązaniem w przypadku alergii na jajka są testy z krwi. Nie musisz być na czczo i możesz stawić się na badanie o dowolnej porze. Takie badania są wygodniejsze od testów skórnych, zwłaszcza w przypadku małych dzieci. Badanie krwi w uczuleniu na jajko uważa się za bardziej czułe od testów skórnych. W diagnozie choroby alergicznej bardzo pomocne jest też dokładne przeanalizowanie zwyczajów żywieniowych.

Jak pozbyć się objawów alergii na jajka?

Kiedy mija alergia na jajko? Reaktywność wobec alergenów jaj kurzych często słabnie z wiekiem i zazwyczaj dzieci „wyrastają” z alergii. Większość pozbywa się nadmiernej reaktywności układu odpornościowego w ciągu pierwszych 3–4 lat życia. W niektórych jednak przypadkach choroba nie ustępuje i utrzymuje się w wieku starszym. Jedzenie jaj poddanych obróbce termicznej jest sposobem na wytworzenie tolerancji u uczulonych, o ile nie występuje silna reakcja alergiczna po ich spożyciu i zostało to uzgodnione z lekarzem.

Alergię na jajka możesz leczyć, stosując specjalną dietę eliminacyjną. Czas eliminacji produktu ustala się indywidualnie dla każdego pacjenta. Z jadłospisu powinieneś usunąć nie tylko same jajka, ale i produkty je zawierające, m.in. majonez, lody, naleśniki, makaron, pasztety, pierogi. Czym zastąpić jajko? Jajka to dobre źródło białka. Aby zbilansować dietę, możesz je zastąpić m.in.: tuńczykiem, łososiem, jogurtem naturalnym, twarogiem, chudym mięsem (np. indykiem), tofu, fasolą. Podczas gotowania zamiast jajek możesz użyć zastępników, oznaczonych jako egg replace. Z opracowaniem diety przy alergii na jajka najlepiej wybierz się do dietetyka, który udzieli ci fachowych porad.

Źródła
  1. E. Dadas-Stasiak, B. Kalicki, A. Jung, Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii u dzieci w świetle aktualnej epidemiologii, „Pediatria i Medycyna Rodzinna” 2010, t. 6, nr 2, s. 92–99.

  2. D.Y. Leung, M. Boguniewicz, Advances in allergic skin diseases, „The Journal of Allergy and Clinical Immunology” 2003, t. 111, nr 3, s. 805–812.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Zdrowie
Ad

Najchętniej czytane

gdzie-udac-sie-do-lekarza-podczas-urlopu
Zdrowie
1 min.
Gdzie udać się do lekarza podczas urlopu?
20.08.2021
poznaj-5-sposobow-na-dobry-sen
Zdrowie
1 min.
Poznaj 5 sposobów na dobry sen
20.08.2021
jak-sobie-poradzic-z-alergia-poznaj-5-sprawdzonych-sposobow
Zdrowie
1 min.
Jak sobie radzić z alergią? 5 sprawdzonych sposobów
31.08.2021
dlaczego-sniadanie-jest-wazne-i-nie-powinno-sie-go-pomijac
OdżywianieZdrowie
1 min.
Dlaczego śniadanie jest ważne i nie powinno się go pomijać?
30.08.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.