Dozwolone i zakazane produkty w czasie diety dr Budwig
Dieta dr Budwig pomaga zmienić złe nawyki żywieniowe i wspomaga leczenie chorób przewlekłych. Choć na pierwszy rzut oka bardzo przypomina dietę śródziemnomorską, odróżnia ją od niej wiele elementów. Oprócz wskazań, co jeść, nie brakuje także produktów zakazanych. Dowiedz się, czym jest dieta dr Budwig!
Czym charakteryzuje się dieta dr Budwig?
Dr Johanna Budwig była chemiczką, aptekarką i fizyczką z Niemiec. Jako jedna z pierwszych opisała zbawienny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na zdrowie i życie człowieka. Szczególną rolę przypisała kwasom tłuszczowych omega-3, na których między innymi oparta jest jej dieta.
Dieta dr Budwig dzieli kwasy tłuszczowe na nienasycone i nasycone. Taki podział umożliwia łatwiejsze rozpoznanie poszczególnych składników jadłospisu, dzięki czemu możesz zadbać o odpowiedni stosunek substancji w organizmie.
Dieta, która powstała pod nazwiskiem dr Budwig, okazała się bardzo zbliżona do innej zdrowej diety – diety śródziemnomorskiej. Dodatkowo zasady diety dr Budwig znajdują odzwierciedlenie w piramidzie żywienia. Wśród składników tego jadłospisu znajdziemy mnóstwo antyoksydantów i kwasów omega-3. Jest w niej także dużo błonnika, który usprawnia trawienie, oraz węglowodanów złożonych, czyli takich, które pochodzą m.in. z produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw i roślin strączkowych.
Kiedy stosuje się dietę dr Budwig?
Kiedyś dieta dr Budwig testowana była w terapii chorych na nowotwory. Na dalszym etapie stosowano ją także u pacjentów cierpiących z powodu stwardnienia rozsianego oraz chorób o podłożu zapalnym. Mowa tutaj między innymi o reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Badania nad zastosowaniem diety dr Budwig wśród pacjentów wykazały bardzo dobre efekty. Autorka jadłospisu nie wiedziała jednak, który z elementów diety przyniósł najlepsze rezultaty. Dziś, po ponad 70 latach od odkrycia tego specyficznego jadłospisu, dietę stosuje się przy znacznie szerszym spektrum profilaktyki, dolegliwości i chorób. Skuteczność diety została udowodniona w wielu badaniach dotyczących terapii przewlekłych, a także cieszy się powodzeniem wśród sportowców.
Co można jeść i pić w czasie diety dr Budwig?
Dieta dr Budwig składa się z kilku etapów. Na pierwszym etapie, Twoimi jedynymi źródłami tłuszczu powinny być olej lniany i ryby. Produkty te bogate są w cenne kwasy omega-3. Tłuszcze innego rodzaju, np. nasycone tłuszcze zwierzęce, nie są w tym czasie wskazane. Etap ten ma na celu wypełnić Twoje tkanki zdrowymi kwasami.
W czasie tego etapu olej lniany powinno się spożywać w połączeniu z chudym, białym serem. Łącząc te produkty, uzyskasz zdrową pastę, do której możesz dodać także odrobinę kefiru lub jogurtu z niską zawartością tłuszczu. Dzięki stworzonej w ten sposób formule składniki odżywcze lepiej się przyswoją.
Jadłospis autorstwa Johanny Budwig zakłada spożywanie od 2 do 6 łyżek stołowych oleju lnianego każdego dnia. Przy czym dawki od 4 do 6 uważane są już za lecznicze, a nie jedynie profilaktyczne. Dodatkowo powinno się łączyć olej z chudym białym serem w ilości 1250 g.
Aby w diecie było dużo błonnika, konieczne jest codzienne jedzeniu kilku łyżek zmielonego siemienia lnianego. Najlepsze będzie to, które zmielisz samodzielnie, bezpośrednio przed zjedzeniem. Oprócz błonnika jest w nim mnóstwo białka, przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Ten składnik wykorzystać możesz również jako dodatek do pasty z oleju i twarogu. Tak przygotowana pasta może być wykorzystana także w trakcie trwania diety białej.
Innym ważnym elementem diety dr Budwig są mleczne produkty fermentowane. Składniki, takie jak mleko, maślanka czy kefir, są łatwo dostępne. Znajdziesz w nich mnóstwo białka oraz minerały, takie jak wapń, fosfor czy potas.
Czego należy unikać podczas diety dr Budwig?
Zwolennicy kuchni według dr Budwig preferują produkty z ekologicznych upraw. Ma to związek przede wszystkim z ich składem. Bardzo często mają one mniej sztucznych dodatków niż ich odpowiedniki nieoznaczone specjalną etykietą.
Dieta dr Budwig, podobnie jak dieta dr Dąbrowskiej czy dieta wegańska, nie mogłaby się obyć bez dokładnego określenia pokarmów zakazanych. Unikaj wysoko przetworzonych produktów, które są niezdrowe, a wręcz szkodliwe. Dodatkowo zrezygnuj z cukru, pszennego pieczywa, tłustego nabiału, jaj oraz potraw smażonych.
- U. Strunz, A. Jopp, Cała prawda o tłuszczach. Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom omega-3, Vital, Białystok 2017.
- M. Black, N. Newidea, Które diety naprawdę działają? Prawdziwe historie, wnioski, opinie, porady..., Ale Historie!, Warszawa 2015.
- M. Gałęcka, Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?, PZWL, Warszawa 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.