account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Źródła witaminy K. Co warto jeść?

Sylwia Brodniewska 08.04.2024Aktualizacja: 08.04.2024

Każdy z nas wie, że witaminy i minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina K jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jednak nie jest tak popularna, jak witamina D czy E. Najbardziej znaną właściwością witaminy K jest jej wpływ na krzepliwość krwi. Sprawdź, jak jeszcze wpływa na organizm.


gdzie-wystepuje-witamina-k-na-co-wplywa
Pixabay.com

Polecane

bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
platki-jaglane-jak-je-ugotowac-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Płatki jaglane - jak je ugotować? Co warto wiedzieć?
27.07.2021
miod-z-kwiatow-czarnego-bzu-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Co leczy miód z kwiatów czarnego bzu i jak go zrobić samodzielnie?
14.05.2021
Spis treści
  1. Jak witamina K wpływa na organizm?
  2. Objawy niedoboru witaminy K
  3. Kto jest narażony na niedobór witaminy K?
  4. Gdzie można znaleźć witaminę K?

Jak witamina K wpływa na organizm?

Witamina K jest jednym ze związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni ważną funkcję w organizmie – bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, jednak to niejedyne jej zadanie. Witamina K wraz z witaminą D3 bierze udział w metabolizmie tkanki kostnej, zmniejszając ryzyko zwapnień naczyń krwionośnych. Często jest zalecana ich łączna suplementacja. Stosuj także dobrze przyswajalne źródła wapnia, w szczególności jeśli grozi Ci osteoporoza.

Witamina K wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne, a także przeciwbólowe. Jest istotnym związkiem w profilaktyce choroby Alzheimera, a także pozytywnie wpływa na komórki nerwowe u osób po wylewach. Trwają badania, które sugerują, że witamina K ma działanie przeciwnowotworowe. Pomaga ona zahamować wzrost komórek nowotworowych, a także ma możliwość ich niszczenia. 

Objawy niedoboru witaminy K

U zdrowych osób niedobór witaminy K występuje rzadko, ponieważ powszechnie znajduje się ona w pożywieniu. Ponadto jest ona syntezowana w jelicie grubym przez niektóre rodzaje bakterii w nim bytujące. Jednak pamiętaj, że awitaminoza jest groźna, dlatego należy jej zapobiegać. Do niedoboru tej witaminy najczęściej dochodzi w przebiegu różnych chorób, w szczególności schorzeń wątroby lub nowotworów. Niebezpieczne mogą być również niedożywienie, długotrwała antybiotykoterapia czy zaburzenia wchłaniania. W przypadku niedoborów witaminy K można zauważyć wiele zmian w funkcjonowaniu organizmu. Mogą pojawić się:

  • zaburzenia krzepliwości krwi, objawiające się przedłużającymi się krwawieniami, powolnym gojeniem się ran, pojawianiem się sińców,

  • zaburzenia pracy jelit,

  • krwiomocz,

  • zwiększone krwawienia podczas menstruacji,

  • krwawienie z błon śluzowych,

  • częste biegunki,

  • spadek odporności i zwiększona podatność na infekcje.

Długotrwałe niedobory witaminy K mogą przyczyniać się do rozwoju osteoporozy, anemii, zwapnienia naczyń krwionośnych, zaburzeń krzepliwości krwi, a nawet do żółtaczki i uszkodzeń wątroby. O właściwą podaż tej witaminy powinny zadbać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ jej niedobór u niemowląt może być niebezpieczny. Brak witaminy K jest przyczyną choroby krwotocznej noworodków. W mleku matki nie ma wystarczającej ilości tej witaminy, dlatego noworodkom do 6 godzin po urodzeniu jest podawana ona domięśniowo. 

Kto jest narażony na niedobór witaminy K?

Niedobór witaminy K nie jest powszechny, jednak niektórzy mogą być na niego narażeni. Brakom witaminy sprzyja przedłużająca się antybiotykoterapia, a także przyjmowanie leków przeciwdrgawkowych oraz takich, które obniżają wchłanianie tłuszczów. Niektóre z chorób mogą również upośledzać wchłanianie witaminy K. Należą do nich: zapalenie trzustki, niewydolność wątroby, zespół krótkiego jelita czy choroba Leśniewskiego-Crohna. Na braki są także narażeni chorzy z mukowiscydozą. Ponadto witamina K może źle wchłaniać się u chorujących na celiakię czy cholestazę.

Chociaż niedobory witaminy K są mniej prawdopodobne niż w przypadku witaminy B, to nie należy ich lekceważyć. Obserwując u siebie nietypowe dolegliwości, pogorszenie stanu zdrowia i spadek odporności, skonsultuj się z lekarzem. A jeśli nie lubisz czekać w długich kolejkach, kup prywatne ubezpieczenie zdrowotne, którego ofertę możesz zamówić na Welbi. W ramach miesięcznej składki będziesz mieć dostęp do konsultacji z lekarzami, badań oraz innych usług medycznych w zależności od tego, który z trzech pakietów wybierzesz. Z lekarzem rodzinnym czy internistą skonsultujesz się w ciągu 24 godzin od rezerwacji wizyty, a z wybranym specjalistą w ciągu przeważnie 3 dni roboczych.

Zamów na Welbi ofertę i dowiedz się, z jakich usług i w jaki sposób można korzystać dzięki Polisie Zdrowie Welbi.

Gdzie można znaleźć witaminę K?

Witaminę K można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Najwięcej znajduje się jej w produktach pochodzenia roślinnego. Bogatym źródłem są zielone warzywa, zawierające dużo chlorofilu. Witamina K jest obecna w:

  • brokułach, 

  • jarmużu, 

  • szpinaku, 

  • szparagach,

  • brukselce. 

Duże ilości znajdują się w różnych rodzajach sałat, np. w rzymskiej, endywii i sałacie lodowej. To niejedyne źródła witaminy K. Chcąc ją dostarczyć do swojego organizmu, należy spożywać:

  • brzoskwinie, 

  • truskawki, 

  • ziemniaki, 

  • karczochy, 

  • marchew, 

  • bób, 

  • ogórki. 

Witaminę K zawierają również: orzechy, produkty zbożowe, daktyle, kasza bulgur i topinambur. Spożywając mięso wołowe, jaja, mleko i przetwory mleczne, również można dostarczyć swojemu organizmowi tę witaminę, jednak nie w tak dużej ilości, jak w przypadku warzyw i owoców. Warto sięgać po te świeże, ponieważ zawierają wiele innych cennych witamin i minerałów, jak witamina E, żelazo czy potas.

Jeden z rodzajów witaminy K – witamina K2 – ma pochodzenie naturalne. Jest ona wytwarzana w jelitach w wyniku fermentacji bakteryjnej przez bakterie Bacillus licheniformis. Zapewnia to znaczną część dobowego zapotrzebowania na ten związek.

Źródła
  1. J. Bieniek i wsp., Witamina K a kalcyfikacja naczyń krwionośnych, „Choroby Serca i Naczyń” 2015, t. 12, nr 3, s. 165–171.
  2. E.J. Kucharz i wsp., Rola witaminy K2 w metabolizmie kości i innych procesach patofizjologicznych – znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne, „Rheumatology Forum” 2018, t. 4, nr 2, s. 71– 86.
  3. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
  4. A. Jasik, M. Tałałaj, Witaminy D i K a złamania kości, „Postępy Nauk Medycznych”, 2017, 1, s. 31–36.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.