Źródła witaminy K. Co warto jeść?
Każdy z nas wie, że witaminy i minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina K jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jednak nie jest tak popularna, jak witamina D czy E. Najbardziej znaną właściwością witaminy K jest jej wpływ na krzepliwość krwi. Sprawdź, jak jeszcze wpływa na organizm.
Jak witamina K wpływa na organizm?
Witamina K jest jednym ze związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni ważną funkcję w organizmie – bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, jednak to niejedyne jej zadanie. Witamina K wraz z witaminą D3 bierze udział w metabolizmie tkanki kostnej, zmniejszając ryzyko zwapnień naczyń krwionośnych. Często jest zalecana ich łączna suplementacja. Stosuj także dobrze przyswajalne źródła wapnia, w szczególności jeśli grozi Ci osteoporoza.
Witamina K wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne, a także przeciwbólowe. Jest istotnym związkiem w profilaktyce choroby Alzheimera, a także pozytywnie wpływa na komórki nerwowe u osób po wylewach. Trwają badania, które sugerują, że witamina K ma działanie przeciwnowotworowe. Pomaga ona zahamować wzrost komórek nowotworowych, a także ma możliwość ich niszczenia.
Objawy niedoboru witaminy K
U zdrowych osób niedobór witaminy K występuje rzadko, ponieważ powszechnie znajduje się ona w pożywieniu. Ponadto jest ona syntezowana w jelicie grubym przez niektóre rodzaje bakterii w nim bytujące. Jednak pamiętaj, że awitaminoza jest groźna, dlatego należy jej zapobiegać. Do niedoboru tej witaminy najczęściej dochodzi w przebiegu różnych chorób, w szczególności schorzeń wątroby lub nowotworów. Niebezpieczne mogą być również niedożywienie, długotrwała antybiotykoterapia czy zaburzenia wchłaniania. W przypadku niedoborów witaminy K można zauważyć wiele zmian w funkcjonowaniu organizmu. Mogą pojawić się:
zaburzenia krzepliwości krwi, objawiające się przedłużającymi się krwawieniami, powolnym gojeniem się ran, pojawianiem się sińców,
zaburzenia pracy jelit,
krwiomocz,
zwiększone krwawienia podczas menstruacji,
krwawienie z błon śluzowych,
częste biegunki,
spadek odporności i zwiększona podatność na infekcje.
Długotrwałe niedobory witaminy K mogą przyczyniać się do rozwoju osteoporozy, anemii, zwapnienia naczyń krwionośnych, zaburzeń krzepliwości krwi, a nawet do żółtaczki i uszkodzeń wątroby. O właściwą podaż tej witaminy powinny zadbać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ jej niedobór u niemowląt może być niebezpieczny. Brak witaminy K jest przyczyną choroby krwotocznej noworodków. W mleku matki nie ma wystarczającej ilości tej witaminy, dlatego noworodkom do 6 godzin po urodzeniu jest podawana ona domięśniowo.
Kto jest narażony na niedobór witaminy K?
Niedobór witaminy K nie jest powszechny, jednak niektórzy mogą być na niego narażeni. Brakom witaminy sprzyja przedłużająca się antybiotykoterapia, a także przyjmowanie leków przeciwdrgawkowych oraz takich, które obniżają wchłanianie tłuszczów. Niektóre z chorób mogą również upośledzać wchłanianie witaminy K. Należą do nich: zapalenie trzustki, niewydolność wątroby, zespół krótkiego jelita czy choroba Leśniewskiego-Crohna. Na braki są także narażeni chorzy z mukowiscydozą. Ponadto witamina K może źle wchłaniać się u chorujących na celiakię czy cholestazę.
Chociaż niedobory witaminy K są mniej prawdopodobne niż w przypadku witaminy B, to nie należy ich lekceważyć. Obserwując u siebie nietypowe dolegliwości, pogorszenie stanu zdrowia i spadek odporności, skonsultuj się z lekarzem. A jeśli nie lubisz czekać w długich kolejkach, kup prywatne ubezpieczenie zdrowotne, którego ofertę możesz zamówić na Welbi. W ramach miesięcznej składki będziesz mieć dostęp do konsultacji z lekarzami, badań oraz innych usług medycznych w zależności od tego, który z trzech pakietów wybierzesz. Z lekarzem rodzinnym czy internistą skonsultujesz się w ciągu 24 godzin od rezerwacji wizyty, a z wybranym specjalistą w ciągu przeważnie 3 dni roboczych.
Zamów na Welbi ofertę i dowiedz się, z jakich usług i w jaki sposób można korzystać dzięki Polisie Zdrowie Welbi.
Gdzie można znaleźć witaminę K?
Witaminę K można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Najwięcej znajduje się jej w produktach pochodzenia roślinnego. Bogatym źródłem są zielone warzywa, zawierające dużo chlorofilu. Witamina K jest obecna w:
brokułach,
jarmużu,
szpinaku,
szparagach,
brukselce.
Duże ilości znajdują się w różnych rodzajach sałat, np. w rzymskiej, endywii i sałacie lodowej. To niejedyne źródła witaminy K. Chcąc ją dostarczyć do swojego organizmu, należy spożywać:
brzoskwinie,
truskawki,
ziemniaki,
karczochy,
marchew,
bób,
ogórki.
Witaminę K zawierają równie ż: orzechy, produkty zbożowe, daktyle, kasza bulgur i topinambur. Spożywając mięso wołowe, jaja, mleko i przetwory mleczne, również można dostarczyć swojemu organizmowi tę witaminę, jednak nie w tak dużej ilości, jak w przypadku warzyw i owoców. Warto sięgać po te świeże, ponieważ zawierają wiele innych cennych witamin i minerałów, jak witamina E, żelazo czy potas.
Jeden z rodzajów witaminy K – witamina K2 – ma pochodzenie naturalne. Jest ona wytwarzana w jelitach w wyniku fermentacji bakteryjnej przez bakterie Bacillus licheniformis. Zapewnia to znaczną część dobowego zapotrzebowania na ten związek.
- J. Bieniek i wsp., Witamina K a kalcyfikacja naczyń krwionośnych, „Choroby Serca i Naczyń” 2015, t. 12, nr 3, s. 165–171.
- E.J. Kucharz i wsp., Rola witaminy K2 w metabolizmie kości i innych procesach patofizjologicznych – znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne, „Rheumatology Forum” 2018, t. 4, nr 2, s. 71– 86.
- H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- A. Jasik, M. Tałałaj, Witaminy D i K a złamania kości, „Postępy Nauk Medycznych”, 2017, 1, s. 31–36.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.