Zielona herbata matcha – poznaj jej wyjątkowe właściwości

Emilia Kruszewska

19.05.2021

Aktualizacja: 09.08.2021

Matcha to królowa wśród herbat, o wyjątkowych wartościach odżywczych i prozdrowotnych. Regularnie pita, wzmacnia układ odpornościowy.


herbata-matcha-co-to-jest-jakie-ma-wlasciwosci
unsplash.com

Co to jest matcha i skąd pochodzi?

Matcha to zielona herbata w proszku, początkowo pita jako lekarstwo przez buddyjskich mnichów w Chinach. Podczas panowania dynastii Tang weszła do kanonu napitków podawanych do posiłków. Pod koniec VIII wieku herbata dotarła do Japonii, jednak znana była tylko w kręgach arystokracji i mnichów. W XII wieku matchę spożywano podczas podniosłej ceremonii picia herbaty cha-no-yu. Tradycję zawsze praktykowano w ogrodach, a rytuał przebiegał w ciszy i skupieniu. Japońska ceremonia picia herbaty, która trwa do dzisiaj, urozmaicona jest poczęstunkiem z ryżu, ryby i warzyw. Herbatę matchę zawsze przygotowuje gospodarz przyjęcia, a następnie serwuje napitek przybyłym gościom. Japońska zielona herbata matcha pozyskiwana jest z krzewów, które przez większą część wzrostu osłania się od słońca specjalnymi matami. Dopiero na dwa tygodnie przed zbiorem krzewy są odsłaniane, by wyrastające liście nabrały delikatnej zieleni. Po zerwaniu są suszone i ścierane na drobny proszek. Następnie gotową herbatę matchę dzieli się na tę do przyrządzania ceremonialnego (picia) i odmianę kulinarną, którą można dodać do wypieków i deserów.

Zielona herbata matcha i jej właściwości prozdrowotne

Matcha to najzdrowsza zielona herbata, dostarczająca organizmowi niezbędnych witamin A, C, E i składników odżywczych, m.in.: potasu, żelaza, cynku, magnezu. Jest bogatym źródłem wapnia i antyoksydantów

Działanie antynowotworowe herbaty matcha

Wysoka zawartość katechin w matchy wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Enzym zarówno spowalnia rozrost rakowych komórek, jak i chroni przed ich powstaniem. Herbata obniża ryzyko m.in. raka żołądka, przełyku, jelit i raka prostaty.

Matcha na problem nadwagi

Matcha jest szczególnie zalecana dla osób borykających się z nadwagą. Napar przyspiesza metabolizm i detoksykuje, pomagając pozbyć się z organizmu nagromadzonych toksyn i wody. Dodatkowo obniża poziom glukozy we krwi i minimalizuje poziom trójglicerydów, chroniąc przed cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami układu krwionośnego. Ponadto wysoka zawartość katechin przyspiesza spalanie tłuszczu.

Herbata matcha na układ odpornościowy i kości

Dwie filiżanki herbaty matcha w proszku uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze wspomagające pracę układu immunologicznego. Matcha wycisza procesy zapalne w organizmie i wzmacnia jego naturalną odporność. Ponadto poprawia gęstość kości.

Jak przygotować matchę?

Przygotowanie herbaty jest proste. Kluczowe w wydobyciu jej smaku i aromatu jest dokładne zmieszanie proszku z wodą. W tradycyjnej japońskiej metodzie do połączenia herbaty z wodą używana jest bambusowa miotełka. Prostszym sposobem matchę można przygotować za pomocą shakera barmańskiego, słoika lub elektrycznego spieniacza do mleka.Jedną łyżeczkę herbaty w proszku należy wsypać do 100 ml wody w temperaturze 80 stopni Celsjusza, a następnie dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego płynu, po czym dodać kolejne 100 ml wody. Przygotowany napar możemy pić na gorąco lub ostudzić go i wypić na zimno.

Matcha – jak kupić herbatę wysokiej jakości?

Wybierając matchę do picia, należy upewnić się, czy pochodzi ona z Japonii. Dostępna w sklepach Matcha z Chin i Tajwanu jest produktem niższej jakości i lepiej sprawdza się jako dodatek do wypieków. W przypadku herbaty duże znaczenie ma również jej cena. Matcha jest produktem drogim, dlatego szukając wysokiej jakości, należy liczyć się z dużym wydatkiem. Tańsze wersje matchy są mniej aromatyczne i ubogie w wartości odżywcze. Na koniec najważniejsze – im bardziej intensywny jest zielony kolor herbaty, tym lepiej. Należy unikać produktu o barwie zielonożółtej, zielonobrązowej lub ciemnozielonej.

Źródła
  1. M. Snyder, Matcha – cudowna herbata. Wzmocnij energię, koncentrację i zdrowie w naturalny sposób, Vital, 2018.

  2. Aster, The Matcha Cookbook, Octopus Publishing Group, 2018.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Najchętniej czytane

igly-sosny-jakie-maja-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Igły sosny - jakie mają właściwości i zastosowanie?
30.07.2021
czystek-na-co-pomaga-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
Odżywianie
2 min.
Czystek - na co pomaga? Jakie ma właściwości i działanie?
27.07.2021
awocado-jakie-ma-witaminy-i-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
2 min.
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma awokado?
27.07.2021
imbir-w-ciazy-jakie-ma-dzialanie-jak-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak stosować imbir w ciąży? Jakie jest jego działanie?
17.09.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.