account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Herbata z pokrzywy – właściwości, sposoby parzenia, dawkowanie

Agata Oleszkiewicz29.07.2022Aktualizacja: 29.09.2022

Pokrzywa jest bogata w biologicznie aktywne związki chemiczne. Dzięki temu może Ci pomóc w leczenie wielu różnorodnych dolegliwości. Sprawdza się m.in. na układ moczowy, krążenie i odporność. Sprawdź, na co jest dobra herbata z pokrzywy i jak można ją pić!


herbata-z-pokrzywy-wlasciwosci-jak-czesto-pic
pexels

Polecane

jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
Odżywianie
1 min.
Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
19.05.2021
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
Spis treści
  1. Herbata z pokrzywy – skład
  2. Herbata z pokrzywy – właściwości
  3. Herbata z pokrzywy – jak często można ją pić?

Herbata z pokrzywy – skład

Pokrzywa zwyczajna uznawana jest za powszechnie występujący chwast, z którym bezpośredniego kontaktu najlepiej unikać ze względu na parzące liście, pozostawiające na skórę nieprzyjemne odczyny, w tym świąd, zaczerwienienie i pęcherze. Tymczasem roślina za sprawą związków biologicznie aktywnych stanowi jedno z najcenniejszych ziół w fitoterapii. Jej potencjał prozdrowotny doceniono już w czasach starożytnych, zwłaszcza za sprawą Hipokratesa. W skład pokrzywy wchodzą m.in.: alkaloidy, kwasy (w tym masłowy, kawowy, kumarowy, mrówkowy, bursztynowy, palmitynowy, pantotenowy, octowy, szczawiowy, glikolowy, linolowy i linolenowy), flawonoidy, sterole, mono- i polisacharydy, karoten, chlorofil, witaminy C, K i B2, garbniki i inne związki organiczne czy mineralne, głównie wapń, magnez, żelazo i krzem. Herbata z pokrzywy ma bardzo zróżnicowane działanie, dobroczynnie wpływa na wiele dolegliwości. Stanowi cenne wsparcie w leczeniu różnych chorób, podobnie jak inny napój herbaciany – kombucha.

 

Herbata z pokrzywy – właściwości

Herbata z pokrzywy słynie przede wszystkim z diuretycznych (moczopędnych) właściwości, dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń oddawania moczu, towarzyszących przede wszystkim przerostowi gruczołu krokowego. Pokrzywa wpływa na zdolność opróżniania pęcherza, a także zmniejsza obrzęk okolic dna miednicy i dolegliwości bólowe podczas mikcji. Działa hamująco na powstawanie kamieni moczowych oraz minimalizuje ryzyko tworzenia się ich w nerkach. Ponadto herbata z pokrzywy sprawdza się w leczeniu innych problemów natury urologicznej zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, również ze względu na przeciwbakteryjne i aseptyczne właściwości.

Pijąc regularnie napar z pokrzywy, możesz wpłynąć na wzrost poziomu przeciwutleniaczy, a właściwości antyoksydacyjne, które regulują liczebność wolnych rodników w organizmie, również działają antynowotworowo. Herbatę pokrzywową możesz popijać w ramach profilaktyki niepokojących zmian w okolicy gruczołu krokowego, zwłaszcza jeśli przekroczyłeś 50. rok życia. Z wiekiem bowiem w organizmie mężczyzny fizjologicznie dochodzi do zmniejszenia produkcji hormonów płciowych, zwłaszcza aktywności enzymu transformującego testosteron do związków z grupy estrogenów, w tym estronu i estradiolu, których zaburzenia sprzyjają powstawaniu zmian wzrostowych stercza. Poza tym herbata z pokrzywy hamuje proliferację komórek nowotworowych, m.in. gruczołów piersiowych u kobiet. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i odpornościowe, podobnie jak herbata z imbirem, ale również hipoglikemiczne i protekcyjne.

Pokrzywę możesz pić w ramach profilaktyki i leczenia schorzeń dróg żółciowych i moczowych, problemów sercowo-naczyniowych, krążeniowych, metabolicznych, skórnych, artretycznych, reumatycznych, związanych z ciśnieniem krwi. Równie powszechnie herbata z pokrzywy stosowana jest na włosy i dolegliwości skórne, w tym na trądzik czy trudno gojące się rany. Poza tym poprawia samopoczucie, łagodzi bóle głowy różnego pochodzenia, usprawnia trawienie.

Herbata z pokrzywy – jak często można ją pić?

Po herbatę z pokrzywy możesz sięgać sporadycznie, ale najlepsze efekty uzyskasz podczas długotrwałego stosowania. Musi być ona jednak odpowiednio przygotowana. Do parzenia można wykorzystać zarówno suche, jak i świeże liście, kwiaty oraz korzeń, co jest bardziej rekomendowane niż herbata z pokrzywy w torebkach. Pokrzywa zwyczajna rośnie na polach, łąkach czy działkach, więc sam możesz łatwo przygotować surowiec. Niewielką garść lub 2–3 łyżki pokrzywy zalej gorącą wodą i zaparzaj pod przykryciem 5–8 minut, po czym pij ciepłą, letnią lub chłodną. Alternatywą jest odwar, który zrobisz poprzez gotowanie na wolnym ogniu liści przez kilka minut. Herbata z pokrzywy na czczo i bez dodatków jest najbardziej zalecana. Smakuje podobnie jak zielona herbata. W zależności od celów jej dawkowanie może być różne, np. dla polepszenia strumienia moczu czy zmniejszenia częstości oddawania uryny wskazane jest 600–1200 mg na dobę wywaru z pokrzywy przez 6 miesięcy.

Źródła
  1. K. Jakubczyk i in., Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, nr 61.
  2. J. Nartowska, Pokrzywa zwyczajna, „Panacea” 2007, nr 3.
  3. M. Pieszak, P.Ł. Mikołajczak, Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.), „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4.
Author Agata Oleszkiewicz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.