Lukrecja – poznaj jedną z najstarszych roślin leczniczych
Mimo dynamicznego rozwoju medycyny wciąż nie słabnie zainteresowanie naturalnymi metodami leczniczymi. Mamy jednak dobrą wiadomość. Nie musisz wybierać między metodami konwencjonalnymi a ziołolecznictwem. Skorzystaj ze zdobyczy wiedzy starożytnych cywilizacji i dowiedz się, jakie właściwości ma lukrecja. Przekonaj się, ile dobrego dla Twojego zdrowia może zdziałać ta roślina.
![lukrecja-jak-smakuje-na-co-pomaga](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/6gmfZthrYdTHx1GnA6en3K/58287a4a63f77b62515a248ee786da7f/lukrecja-jak-smakuje-na-co-pomaga.jpeg?w=750&h=499&fl=progressive&q=90&fm=jpg)
Co to jest lukrecja?
Roślina znana jako lukrecja początkowo była nazywana słodkim drzewem. Jej specyficzny smak i znane od wieków właściwości lecznicze sprawiły, że od wielu lat miała grono wielbicieli. Łacińska nazwa lukrecji to glycyrrhiza. Pochodzi ona od nazwy substancji – glicyryzyna – która odpowiada za słodki posmak lukrecji. Występuje ona naturalnie na terenie Europy oraz Azji, choć kilka odmian można spotkać również w Australii oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Mimo jednolitego nazewnictwa pod określeniem lukrecja możesz znaleźć aż 36 różnych gatunków roślin.
Warto zaznaczyć, że jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Szacuje się, że lukrecja jest wykorzystywana w medycynie naturalnej od około 4000 lat. Jej dobroczynne właściwości ułatwiały powrót do zdrowia mieszkańcom starożytnych Chin, Egiptu, Indii, Grecji oraz Rzymu. Mimo upływu lat i znaczącego postępu medycyny lecznicze właściwości lukrecji wciąż cieszą się zainteresowaniem i uznaniem wśród osób ceniących naturalne sposoby leczenia. Obecnie największe uprawy lukrecji zlokalizowane są w Hiszpanii, Turcji, Iraku, Japonii i na terenie północnych Chin.
Jak smakuje lukrecja?
Słodkie drzewo to określenie, które nie wzięło się znikąd. Lukrecja ma charakterystyczny smak, często porównywany do anyżu. Jest on słodki i lekko palący. Dzięki temu roślina bardzo często jest wykorzystywana do przygotowywania słodkich przekąsek i deserów. Jej zdecydowany, korzenny aromat może spowodować, że nie od razu przypadnie Ci ona do gustu. Nie zrażaj się jednak i próbuj jej pod różnymi postaciami. Dzięki temu być może przekonasz się i z czasem polubisz ten specyficzny smak, a jednocześnie skorzystasz z prozdrowotnych właściwości lukrecji.
Lukrecja – właściwości
Glicyryzyna to nie tylko walory smakowe. Odpowiada ona za liczne właściwości zdrowotne rośliny. Najwięcej aktywnych składników odżywczych zawiera korzeń lukrecji. Ma on w swoim składzie od 5% do nawet 14% glicyryzyny. Po wysuszeniu przyjmuje on barwę żółtą i ma bardzo słodki smak. Mimo to nie ma charakterystycznego zapachu, dlatego możesz go rozpoznać wyłącznie po jego wyglądzie.
Dzięki zawartości glicyryzyny lukrecja ma właściwości:
wykrztuśne,
rozrzedzające wydzieliny,
przeciwzapalne,
przeciwdrobnoustrojowe,
wspomagające układ hormonalny.
Ponadto glicyryzyna słynie z właściwości nawilżających i łagodzących. Przez to nie tylko będzie skutecznym wsparciem w walce z infekcją, ale również przy odpowiednim jej stosowaniu nie wywoła nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jest to szczególnie istotne, jeśli masz zdiagnozowane wrzody żołądka lub refluks. Skonsultuj z lekarzem przyjmowanie korzenia lukrecji, je śli masz ustalony proces leczenia. Dowiedz się, czy lukrecja będzie mogła być łączona z innymi preparatami, które przyjmujesz. Dzięki temu zyskasz pewność, że jej działanie będzie korzystne dla Twojego zdrowia. Jeśli nie chorujesz przewlekle, stosuj lukrecję z umiarem. Zalecany dobowy limit dla osób zdrowych to 10 g korzenia, czyli mniej więcej 2 szklanki naparu, pite nie dłużej niż przez 4 tygodnie. Długotrwałe przekraczanie maksymalnej ilości dziennego spożycia lukrecji może przyczynić się do negatywnych skutków zdrowotnych, dlatego pamiętaj, aby przestrzegać tych zaleceń.
Jakie zastosowanie ma lukrecja?
Z powodu swoich właściwości przeciwzapalnych i wykrztuśnych korzeń lukrecji jest często wykorzystany jako naturalne remedium na choroby układu oddechowego. Nie tylko ułatwia pozbycie się zalegającej wydzieliny, ale również pomoże Ci w walce z infekcją. Spowalnia namnażanie się wirusa, co ułatwia powrót do zdrowia. Te same właściwości możesz wykorzystać w leczeniu wrzodów dwunastnicy. Korzeń lukrecji będzie naturalnym wsparciem w zwalczaniu Helicobacter pylori, która jest głównym winowajcą pojawienia się tej choroby.
Właściwości lukrecji są z powodzeniem wykorzystywane w branży kosmetycznej. Glicyryzyna doskonale nawilża, przez co stosuje się ją do produkcji kosmetyków do pielęgnacji twarzy oraz całego ciała. Możesz ją znaleźć w kremach do opalania czy w balsamach antycellulitowych. Lukrecję stosuje się również w przemyśle spożywczym. W sklepach znajdziesz charakterystyczne czarne żelki, dropsy i landrynki, które zawierają ją w swoim składzie.
Na co pomaga korzeń lukrecji?
Lista właściwości lukrecji jest dość szeroka. Poza wsparciem w leczeniu infekcji oraz wrzodów żołądka korzeń lukrecji jest pomocny przy łagodzeniu objawów zgagi. Zawartość fitoestrogenów z kolei korzystnie wpływa na równowagę hormonalną i wspiera leczenie hiperandrogenizmu oraz zespołu policystycznych jajników u kobiet. Lukrecja może być również z powodzeniem stosowana w czasie menopauzy, aby ograniczyć nieprzyjemne objawy wahań hormonalnych. Panowie z kolei mogą korzystać z prozdrowotnych właściwości korzenia przy problemach z erekcją. Dzięki zawartości witamin z grupy B i E nie tylko poprawia on witalność, ale również zwiększa libido.
Nie zaleca się stosowania lukrecji i preparatów zawierających wyciąg z niej podczas karmienia piersią. Eksperci sądzą, iż zawarte w niej substancje mogą przyczynić się do zmniejszenia produkcji mleka. Długotrwałe stosowanie lukrecji bywa także przyczyną podwyższenia ciśnienia tętniczego, obniżenia poziomu potasu i zaburzeń funkcjonowania nadnerczy u matki.
lek. Agnieszka Żędzian
- K. Kucharska-Ambrożej, Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L., „Postępy Fitoterapii”, nr 18 (2), 2017.
- Wdowik A., Wybrane surowce zielarskie o działaniu adaptogennym – właściwości, mechanizmy działania, zastosowanie, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa 2017.
- M. Tomas, W. Pietrzak, R. Nowak, Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori, „Postępy Fitoterapii”, nr 1, 2012.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.