Darmowe e-booki o zdrowiu od Welbi
  • Poradniki
  • Plany żywieniowe (diety)
  • Kompendia wiedzy
Sprawdź za darmo

Zaloguj się

Umów teleporadę
ZdrowieAlergie 1 min.

Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu u dzieci i dorosłych

Sylwia Brodniewska

21.01.2022

Aktualizacja: 29.09.2022

Alergie pokarmowe są coraz częstsze, ponieważ żywność jest modyfikowana. Objawy nietolerancji glutenu u każdego mogą wyglądać inaczej, jednak najczęściej dotyczą układu pokarmowego. Jeśli często boli Cię brzuch, masz nieregularne wypróżnienia czy tracisz masę ciała, wykonaj diagnostykę w kierunku celiakii lub alergii na gluten.


Potrzebujesz porady dermatologa?

Skonsultuj się ze specjalistą nawet w ciągu godziny!

E-wizyta od 85 zł
Teleporada w ciągu godziny
objawy-nietolerancji-glutenu-u-dzieci-i-doroslych
pixabay

Polecane

Zielona bakteria na paznokciu
Zdrowie
1 min.
Zielona bakteria na paznokciu - leczenie domowe
31.10.2021
skurcze-palcow-u-nog-jakie-sa-przyczyny-co-zrobic
Zdrowie
1 min.
Skurcze palców u nóg - jakie są przyczyny? Co zrobić?
29.10.2021
woda-z-octem-na-opuchlizne-jak-przygotowac
Zdrowie
1 min.
Woda z octem na opuchliznę - jak przygotować?
24.01.2022
opuchniete-kolano-przyczyny-domowe-sposoby
Zdrowie
1 min.
Opuchnięte kolano - przyczyny, domowe sposoby
29.10.2021
Spis treści
  1. W jakich produktach można znaleźć gluten?
  2. Objawy nietolerancji glutenu u dzieci
  3. Objawy nietolerancji glutenu u dorosłych

W jakich produktach można znaleźć gluten?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, które można znaleźć w pszenicy, życie, orkiszu, jęczmieniu i owsie. Występuje więc w wielu produktach spożywczych, które są przygotowane z tych zbóż. Najwięcej glutenu znajduje się w pieczywie, głównie pszennym i żytnim, makaronach, pizzy, ciastach i ciasteczkach, ponieważ do ich przygotowania używa się mąk. Gluten jest jednym z często występujących alergenów pokarmowych. W celu potwierdzenia nietolerancji, alergii czy celiakii konieczne jest wykonanie testów na alergie pokarmowe oraz badań z krwi.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, w czym jest gluten. Może się on znajdować w produktach mlecznych, przyprawach czy wędlinie. Produkty przetworzone również mogą zawierać śladowe ilości glutenu, dlatego przed spożyciem warto czytać informacje zamieszczone na opakowaniu. Gluten często jest stosowany jako zagęszczacz, dlatego znajdziemy go też w sosach, budyniach czy proszku do pieczenia.

Polecamy

gluten-co-to-jest-kto-nie-powinien-jesc-glutenu
Odżywianie

Gluten - co to jest i jak wpływa na organizm? Kto nie powinien jeść glutenu?

Gluten to niejednorodna grupa białek występujących w jęczmieniu, pszenicy, owsie, życie oraz we wszystkich ich odmianach. Pomimo obecnie panującej mody na produkty bezglutenowe, warto zaznaczyć, że to białko jest dobrze tolerowane przez większość ludzi. Według statystyk, osoby rezygnujące z glutenu, często robią to bez wyraźnych wskazań zdrowotnych. Kto zatem nie powinien go jeść i dlaczego?

Redakcja01.12.2021

Objawy nietolerancji glutenu u dzieci

Objawy nietolerancji glutenu u dzieci są typowe dla wielu problemów związanych z przewodem pokarmowym. Z tego powodu postawienie ostatecznej diagnozy nie jest takie proste. Nietolerancja glutenu może być jednym z powodów bólu brzucha, ale nie należy także lekceważyć alergii na gluten, która występuje nawet częściej.

U dzieci najczęściej występującymi objawami nietolerancji glutenu są:

  • wodniste biegunki, mogące występować naprzemiennie z zaparciami,

  • ból brzucha i wzdęcia,

  • utrata masy ciała,

  • wysypka i inne problemy skórne,

  • zaburzenia w rozwoju,

  • zahamowanie wzrostu,

  • anemia i inne niedobory.

Jeśli zaobserwujesz niepokojące objawy u dziecka, zgłoś się do pediatry, który skieruje je na kolejne badania lub do specjalisty. Diagnostyka celiakii jest trudna i często wymaga zrobienia gastroskopii czy dodatkowych badań z krwi. Nie powinno się wtedy odstawiać glutenu, nawet jeśli występują przykre dolegliwości, ponieważ może to zafałszować wyniki. Dzieci z nietolerancją glutenu leczy się poprzez wprowadzenie diety bezglutenowej. Poprawia ona samopoczucie, niweluje dolegliwości, a także wspiera prawidłowy rozwój dziecka. Właściwa dieta pomoże w regeneracji jelit i uzupełnieniu niedoborów witamin i mikroelementów, które powstały w organizmie.

Wprowadzenie glutenu u dzieci powinno się odbywać stopniowo. Niemowlęta początkowo są karmione mlekiem, a produkty glutenowe powinny się pojawić w ich diecie dopiero ok.6.–7. miesiąca życia. W pierwszej kolejności wprowadza się niewielkie ilości, najlepiej w postaci kaszy manny. Jeśli po kilku tygodniach nie zauważysz niepokojących objawów, takich jak ból brzucha, płacz, brak przybierania na wadze, to możesz wprowadzić kolejne produkty z zawartością glutenu.

Objawy nietolerancji glutenu u dorosłych

Objawy nietolerancji pokarmowych u każdego mogą być inne, a także zmieniają się wraz z wiekiem. U osób dorosłych nietolerancja glutenu może rozwijać się również bezobjawowo, a dolegliwości występują sporadycznie, najczęściej po spożyciu niedozwolonych produktów spożywczych. Do objawów, na które najczęściej skarżą się dorośli pacjenci, zalicza się:

  • biegunkę występującą naprzemiennie z zaparciami,

  • ból brzucha,

  • wymioty,

  • wzdęcia oraz gazy,

  • anemię, bladość błon śluzowych,

  • bóle kostno-stawowe,

  • nieregularne miesiączki u kobiet.

Wprowadzenie diety bezglutenowej często pomaga zmniejszyć dolegliwości, głównie ze strony układu pokarmowego. Wykluczenie produktów, które szkodzą, pomoże w uregulowaniu rytmu wypróżnień, uzupełnieniu braków w organizmie czy poprawie samopoczucia. Nieleczona celiakia prowadzi do dalszego zaniku kosmków jelitowych i pogłębiania dolegliwości. Może także się przyczynić do rozwoju osteoporozy, problemów z zębami, zaburzeń w funkcjonowaniu wątroby, padaczki, a u mężczyzn nawet do impotencji.

Diagnostyka powinna być przeprowadzona kompleksowo, ponieważ celiakia wymaga stosowania ścisłej diety bezglutenowej do końca życia. Dopóki lekarz nie postawi ostatecznej diagnozy, nie należy na własną rękę odstawiać glutenu, gdyż może wpłynąć to na wyniki.

Źródła
  1. <a href="http://www.celiakia.pl/informacje/BezGlutenu_3.pdf">http://www.celiakia.pl/informacje/BezGlutenu_3.pdf</a> (dostęp sierpień 2021 r.).
  2. B. Przyjemska, Niebezpieczne zboża: groźny gluten, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Szybka pomoc dermatologa nawet w ciągu godziny

Umów teleporadę
Popularne w kategorii Zdrowie
jak-dziala-woda-z-octem-jablkowym-pita-na-czczo
Zdrowie
2 min.
Jak działa woda z octem jabłkowym pita na czczo?
24.01.2022
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.