account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
ZdrowieSkładniki odżywcze 1 min.
Zweryfikowane przez eksperta

Jakie właściwości ma olej jojoba i jak go stosować?

Marta Szarawarskalek. Agnieszka Żędzian18.10.2023Aktualizacja: 18.10.2023

Wśród wielu rodzajów olejów stosowanych do pielęgnacji ciała olej jojoba ze względu na swoje dobroczynne właściwości zajmuje ważne miejsce. W jego składzie znajdziemy wiele witamin, mikroelementów i kwasów tłuszczowych o działaniu odżywczym, nawilżającym i łagodzącym podrażnienia. Czym dokładnie jest olej jojoba i w jakim celu można go stosować, dowiesz się z poniższego artykułu. Przeczytasz również, jak należy go używać, aby uzyskać najlepszy efekt.


olej-jojoba-wlasciwosci-na-co-pomaga
Adobe Stock

Polecane

bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
Spis treści
  1. Czym jest olej jojoba?
  2. Jakie właściwości ma olej jojoba?
  3. Zastosowanie oleju jojoba
  4. Jak stosować olej jojoba?
  5. Jakie są skutki uboczne stosowania oleju jojoba?

Czym jest olej jojoba?

Olej jojoba jest substancją pozyskiwaną z simondsji kalifornijskiej (Simmondsia chinensis). To wiecznie zielony krzew, który naturalnie rośnie na terenach pustyni Sonora w Ameryce Północnej. Obecnie roślinę tą powszechnie uprawia się w Ameryce Południowej, Azji, Australii i Afryce. Z nasion simondsji pozyskuje się olej jojoba, który tak właściwie jest płynnym woskiem, w temperaturze pokojowej przyjmującym płynną konsystencję. 

Jakie właściwości ma olej jojoba?

Olej jojoba to żółta lub lekko pomarańczowa, bezsmakowa ciecz o lekkim zapachu orzechów. Biorąc pod uwagę właściwości chemiczne, jest to mieszanina kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, palmitynowy, eikozenowy i erukowy, oraz alkoholi, stanoli i steroli. Olej jojoba może więc być doskonałym, naturalnym emolientem do nawilżania włosów i skóry głowy. Nie jełczeje i jest odporny na wysokie temperatury. Zawiera bardzo dużo witamin, wśród których wymienić można: E, A, B i F. Pierwsza z nich to naturalny antyoksydant, działający przeciwzmarszczkowo i odżywczo na skórę. Wyłapuje i eliminuje wolne rodniki. Witamina A stymuluje wytwarzanie kolagenu i elastyny, przyspieszając odnowę naskórka, a witamina B wpływa na lepsze dotlenienie skóry.

Witaminy w oleju jojoba to nie wszystko. Oprócz nich można w nim znaleźć cenne mikroelementy, takie jak: miedź, cynk, selen, jod i chrom. Miedź wpływa na wygładzenie zmarszczek, dzięki czemu skóra wygląda na młodszą i bardziej elastyczną, a włosy mniej wypadają i są mocniejsze. Cynk i chrom z kolei oddziałują pozytywnie na proces gojenia się i łagodzą podrażnienia. Dobroczynne działanie selenu to ochrona organizmu przed powstawaniem komórek nowotworowych.

Olej jojoba zapobiega utracie wody z naskórka. Ma właściwości odżywcze, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Zastosowanie oleju jojoba

Ponieważ olej jojoba nie ma wyrazistego smaku ani zapachu, może stanowić idealną bazę wielu preparatów do pielęgnacji skóry. Ten naturalny kosmetyk nie zatyka porów, a jednocześnie bardzo dobrze nawilża. Doskonale sprawdza się więc jako produkt do pielęgnacji różnych typów skóry. Nadaje się również do cery trądzikowej i skłonnej do alergii. Łagodzi stany chorobowe, wywołane podrażnieniami słonecznymi, atopowym, łojotokowym zapaleniem skóry i łuszczycą. Skutecznie ogranicza rogowacenie skóry i powstawanie zaskórników, grudek i krostek. Olej jojoba, dzięki temu, że szybko się wchłania, może pełnić funkcję nośnika substancji aktywnych w produktach do pielęgnacji skóry, czym wzmacnia ich działanie.

Olej jojoba to częsty składnik szamponów, masek do włosów i odżywek. Niewielką ilość olejku można wcierać w suche lub mokre końcówki włosów, by je odżywić. Zabieg ten określa się olejowaniem włosów. Dzięki regularnie powtarzanej kuracji włosy stają się mocne, sprężyste, miękkie i lśniące. Łatwiej się rozczesują i wykazują mniejszą skłonność do elektryzowania się. 

Olej jojoba dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, antybakteryjnym i nawilżającym to sposób na łupież, blizny i cellulit. Sprawdza się jako produkt do demakijażu skóry wokół oczu. Wykazuje również pozytywne działanie na twarde skórki wokół paznokci oraz spierzchnięte, suche usta. Olej jojoba może być stosowany jako terapia wspomagająca, w farmakologicznym leczeniu grzybicy paznokci.

Jak stosować olej jojoba?

Olej jojoba możesz stosować bezpośrednio na skórę i włosy, najlepiej przed snem. Sprawdzi się on idealnie do masażu ciała. Za jego pomocą możesz wykonać olejowanie włosów – nałóż go na mokre lub suche włosy. Aby wzmocnić działanie kremu, maseczki lub maski do włosów możesz do nich dodać kilka kropli olejku jojoba. Wzbogacone o olejek jojoba kosmetyki dużo lepiej się wchłaniają.

Jakie są skutki uboczne stosowania oleju jojoba?

Naukowcy udowodnili, że olej jojoba jest preparatem hipoalergicznym i u większości osób nie wywołuje żadnych efektów ubocznych. Jest on bezpieczny nawet dla małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. U niewielkiej grupy osób mogą jednak pojawić się pokrzywka, swędzenie i reakcje alergiczne po jego zastosowaniu. Jeśli zauważysz u siebie jakiekolwiek objawy, przerwij stosowanie preparatu i skontaktuj się z lekarzem rodzinnym lub alergologiem.

Zalet stosowania olejku jojoba jest wiele. Jest on bardzo wydajny i charakteryzuje się długim okresem przydatności do użycia. Nie jełczeje i nie jest wrażliwy na działanie wysokich temperatur. Dodatkowo można go używać jako kosmetyk praktycznie do wszystkiego. To lekarstwo na problemy skórne i kosmetyk wykorzystywany do codziennej pielęgnacji skóry i włosów.

Jako że olej jojoba jest produktem naturalnym i w większości przypadków pochodzi z upraw ekologicznych, jego cena jest dużo wyższa niż innych kosmetyków. Odpowiednio przechowywany, zachowa jednak wszystkie swoje właściwości lecznicze, kosmetyczne i wystarczy na długi okres użytkowania. Olej jojoba jest szeroko dostępny w różnych aptekach, drogeriach i sklepach internetowych. Warto jednak dla własnego bezpieczeństwa przed zakupem upewnić się, czy produkt ma certyfikat uprawy ekologicznej i nie zawiera innych składników.

Źródła
  1. T. Zipora i in., Medicinal properties of jojoba (Simmondsia chinensis), „Israel Journal of Plant Sciences”, 2021, nr 68 (1–2), s. 1–10
  2. N. Pazyar i in., Jojoba in dermatology: a succinct review, „Italian Journal of Dermatology and Venereology” 2013, nr 148 (6), s. 687–691.
  3. H.A. Gad i in., Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity, „Polymers” 2021, nr 13 (11), s. 1711.
Author Marta Szarawarska picture
Absolwentka Politechniki Wrocławskiej na kierunku biotechnologia o specjalności biotechnologia molekularna i biokataliza oraz studiów podyplomowych na kierunku analityka medyczna na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Z zawodu diagnosta laboratoryjny w pracowni cytogenetyki.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

aloes-na-rany-jak-go-stosowac-co-warto-wiedziec
Zdrowie
1 min.
Aloes na rany - jak go stosować? Co warto wiedzieć?
30.10.2021
jak-dziala-woda-z-octem-jablkowym-pita-na-czczo
Zdrowie
2 min.
Jak działa woda z octem jabłkowym pita na czczo?
24.01.2022
polip-hiperplastyczny-co-to-jest
Zdrowie
1 min.
Co to jest polip hiperplastyczny? Czy jest groźny?
14.03.2022
ocet-na-stluczenia-jak-przygotowac-oklad
Zdrowie
1 min.
Ocet na stłuczenia - jak przygotować okład?
24.01.2022
Popularne w kategorii Zdrowie
olej-rycynowy-na-zmarszczki-jak-dziala
Fitness
1 min.
Olej rycynowy na zmarszczki - jak działa?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.