Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів
suszone-jablka-jak-je-przygotowac-w-piekarniku
pixabay.com

Suszone jabłka - składniki odżywcze

Jabłka suszone kojarzone są przede wszystkim z czasem świąt, kiedy przyrządza się z ich udziałem tradycyjny kompot z suszu. Mają jednak swoich fanów, którzy spożywają je również poza tym okresem. Nic dziwnego - są smaczną przekąską, która może stanowić substytut słodyczy lub innych tego typu przegryzek. W 100 gramach mają ok. 240 kalorii. Dostarczają przede wszystkim węglowodanów, ale także cennego w diecie błonnika pokarmowego. Warto wiedzieć, że jabłka są jednym dobrych źródeł włókna rozpuszczalnego w wodzie. Ten typ błonnika obniża poziomu glukozy po posiłku, działa też pozytywnie na profil lipidowy, obniżając poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Wyższa ilość błonnika pokarmowego w diecie może także korzystnie wpływać na proces redukcji masy ciała lub jej stabilizacji, co wynika z oddziaływania na sytość poposiłkową. Suszone jabłka zawierają niewielkie ilości białka oraz tłuszczu. Mają również sporo potasu, czyli pierwiastka określanego często środkiem wspomagającym leczenie nadciśnienia. Z kolei w suszonych jabłkach występuje beta-karoten, który jest antyoksydantem i działa na skórę. Do czego wykorzystać jabłka w codziennej diecie? Mogą stanowić element drugiego śniadania na słodko czy podwieczorku, urozmaicenie owsianki czy dodatek do jogurtu lub smoothie bowla.

Suszone jabłka - aspekty technologiczne

Jabłka suszone, podobnie jak inne owoce, np. suszone śliwki zdecydowanie zmniejszają swoją objętość podczas obróbki termicznej. Wynika to z naturalnych procesów zachodzących w trakcie suszenia, czyli pozbycia się wody z produktu. Suszenie wiąże się także ze zmianami w barwie, aromacie, teksturze oraz wartości żywieniowej. Właśnie z tego powodu nie należy porównywać wartości odżywczych świeżych owoców do tych suszonych. W przetwórstwie żywności są wykorzystywane różne techniki, które pozwalają uzyskać finalny produkt w postaci suszonych jabłek. Co jednak, gdy chcesz je przygotować samodzielnie w domu? Nic prostszego - wykorzystaj do obróbki termicznej swój piekarnik!

Suszenie jabłek w piekarniku

Jabłka do suszenia należy odpowiednio przygotować. Przede wszystkim wybierz soczyste i dojrzałe jabłka. Jeżeli chcesz przyrządzić ich większą ilość, przygotuj sobie zimną wodę z dodatkiem soku z cytryny - zapobiegnie to ściemnianiu jabłka zaraz po pokrojeniu.Pierwszym krokiem jest oczywiście ich umycie i pokrojenie. To ważny element - plastry nie mogą być zbyt grube, ponieważ słabo będą się suszyły. Najlepiej, by miały ok. 2 mm. Przełóż je do wody z cytryną, a następnie odsącz na papierowym ręczniku (ten krok można pominąć). Tak przygotowane plasterki jabłek wykładasz na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiasz na ok. 80-90 stopni z włączonym termoobiegiem. Suszenie jabłek w piekarniku będzie trwało ok. 3-3,5 h. Jeżeli nie udało Ci się pokroić jabłek cienko, czas suszenia może się wydłużać. Warto też kontrolować uzyskiwaną teksturę - jeśli chcesz, aby suszone jabłka były lekko wilgotne i nie zależy Ci na chrupkości, celuj w dolne widełki tego czasu. Pierwsze suszone jabłka warto wykonać w wersji podstawowej, później zaś warto eksperymentować - dodatek cynamonu czy kardamonu znacząco zmieni ich smak.Jabłka suszone w piekarniku to jeden ze sposobów przygotowania. Inne, równie wygodne rozwiązanie to wykorzystanie standardowej suszarki do grzybów.

Jak i w czym przechowywać suszone jabłka?

Gotowe jabłka suszone przechowuj w chłodnym miejscach o stosunkowo niewielkiej wilgotności. W związku z tym unikaj ich składowania w szafkach, które znajdują się nad czajnikiem, w niedalekim sąsiedztwie kuchenki czy piekarnika. Dobrze trzymać je w szczelnie zamkniętych słoikach, puszkach czy pojemnikach próżniowych. Takie przeznaczone do zjedzenia „na już” można przechowywać w materiałowym woreczku. Nie zamykaj ich w plastikowej jednorazówce, szczególnie tych wysuszonych na chrupko - będą w niej mięknąć.

Źródła
  1. Jabłko, suszone, Dane na temat wartości odżywczej pochodzą z bazy produktowej programu dla dietetyków DietetykPro.

  2. R. Zaremba i wsp., Zmiany barwy jabłek w czasie przebiegu procesu suszenia laboratoryjnego, „Inżynieria Rolnicza” 2007, t. 5, nr 93, s. 429-435.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

jak-rozpoznac-aloes-leczniczy-jak-wyglada
Odżywianie
1 min.
Jak rozpoznać aloes leczniczy? Jak wygląda?
30.07.2021
syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
syrop-z-kwiatow-lipy-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić syrop z kwiatów lipy? Przepis i właściwości
17.09.2021
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.