Jakie właściwości ma kiszona cebula? Przepis na smaczne i zdrowe danie

Marta Wielgosz

29.10.2021

Aktualizacja: 29.10.2021

Kiszona cebula ma charakterystyczny smak i dobrze komponuje się z innymi potrawami. Jest przy tym o wiele łagodniejsza od surowego warzywa. Poza walorami smakowymi najważniejsze są jednak właściwości prozdrowotne takiej kiszonki. Jak zakisić cebulę i wspomóc dzięki niej swój organizm?


kiszona-cebula-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
pixabay.com

Co zawiera cebula kiszona?

Kiszona cebula, tak samo jak surowe warzywo, zawiera wiele cennych substancji. Pod wpływem procesu fermentacji nie traci zbyt wielu prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim ma w sobie witaminę C, błonnik pokarmowy oraz kwas foliowy. Oprócz tego stanowi w miarę dobre źródło cynku, magnezu, fosforu, krzemu i siarki. Znajdziesz w niej także niezwykle ważne dla zdrowia przeciwutleniacze. Cebula kiszona zawiera bowiem kwercetynę, czyli antyoksydant neutralizujący szkodliwe działanie wolnych rodników, który dodatkowo obniża ciśnienie krwi i działa przeciwnowotworowo. W ten składnik wyjątkowo obfita jest kiszona cebula czerwona. Zawiera ona także antocyjany, czyli kolejne cenne przeciwutleniacze.

Jakie właściwości wykazują kiszone cebule?

Zarówno kiszona cebula czerwona, jak i biała wykazują szereg ciekawych właściwości. Co prawda niektóre z nich mogą być nieco słabsze niż w przypadku surowego warzywa, jednak kiszonek możesz za to zjeść więcej. Na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie. Pamiętaj bowiem, że kiszona cebula świetnie wzmacnia odporność organizmu. Z tego względu warto jeść ją jesienią i zimą, w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Ponadto to niepozorne warzywo obniża zły cholesterol we krwi, jednocześnie podnosząc poziom tego dobrego. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, przeciwdziała zakrzepom oraz pomaga obniżyć ciśnienie. Możesz je przy tym jeść nawet wtedy, gdy zmagasz się z cukrzycą lub insulinoopornością, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Sama cebula ma też szereg innych zastosowań. Przykładowo sok z warzywa łagodzi zapalenie gardła i kaszel, a okłady z niego dobrze wpływają na skórę. Jeżeli podda się ją procesowi fermentacji, zyskuje wiele prozdrowotnych właściwości charakterystycznych dla wszystkich kiszonek. Cebula kiszona jest bardzo dobrym, naturalnym probiotykiem i prebiotykiem. Bakterie kwasu mlekowego, które biorą udział w procesie fermentacji warzywa, dobrze oddziałują na metabolizm i odpowiednio go stymulują. Poprawiają też stan mikroflory jelitowej. Wpływa to jeszcze lepiej na Twoją odporność i proces zdrowienia w przypadku infekcji. Substancje zawarte w kiszonej cebuli wzmacniają bowiem barierę ochronną organizmu oraz zwalczają patogeny i tym samym pomagają szybciej pozbyć się ewentualnej choroby.

Kiszona cebula biała lub czerwona pozytywnie wpływa też na stan całego układu pokarmowego. Pozwala poprawić perystaltykę jelit (co jest ważne m.in. wtedy, gdy zmagasz się z zaparciami), a także reguluje stan i skład mikrobioty.Jak widzisz, kiszonki są bardzo ciekawymi produktami, które pozwalają lepiej zadbać o zdrowie. Są przy tym bardzo smaczne. Warto więc wiedzieć, jak kisić cebulę.

Kiszona cebula – przepis podstawowy

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Cały proces nie jest zbyt skomplikowany. Nawet jeśli nie masz kulinarnych zdolności, bez problemu przygotujesz smaczne i zdrowe kiszone cebulki. Musisz uzbroić się tylko w trochę cierpliwości i przygotować kilka podstawowych składników. Pamiętaj, że w przepisie możesz wykorzystać zarówno czerwoną, jak i białą cebulę. Obie będą miały równie korzystne właściwości.

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej lub białej cebuli,

  • 1 l wody,

  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w dość grube plastry. Jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemnego podrażnienia oczu podczas krojenia, wystarczy, że włożysz wcześniej warzywo na kilka godzin do lodówki.

  2. Plastry cebuli ułóż warstwami w słoikach. Postaraj się, aby były dość ciasno upchnięte – dzięki temu nie będą wypływać pod wpływem zalania wodą.

  3. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Odstaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie zalej solanką cebulę w słoikach.

  4. W zależności od własnych preferencji dociśnij kiszoną cebulę przy pomocy talerzyka z obciążeniem lub po prostu zakręć słoiki zwykłą nakrętką. W tym drugim przypadku najlepiej zrób to nie „do oporu” – pod wpływem fermentacji prawdopodobnie trochę solanki się wyleje. Dopiero po około 3–4 dniach zakręć naczynia do końca.

  5. Odstaw fermentujące warzywa w chłodne miejsce. Kiszona cebula czerwona lub biała powinna być gotowa już po tygodniu. Jeśli jednak preferujesz bardziej kwaskowate smaki, otwórz ją dopiero po około 2 tygodniach.

Takie kiszone cebulki najlepiej przechowywać w lodówce. Dzięki temu będą dłużej przydatne do spożycia.

Kiszona cebula czerwona z dodatkami

Przepis na kiszoną cebulę możesz dowolnie modyfikować. Warto do niej dodać zwłaszcza kilka składników, które jeszcze bardziej wzmocnią jej prozdrowotne działanie. Kiszona czerwona cebula doskonale komponuje się m.in. z czosnkiem, marchewką i imbirem. Przepis na jej wykonanie jest równie prosty.

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli,

  • 120 g marchewki,

  • 5 ząbków czosnku,

  • 2 plastry imbiru,

  • 1 papryczka chili,

  • 1 l wody,

  • 1 łyżka soli,

  • 3 goździki,

  • opcjonalnie: 1 limonka.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa, a następnie je pokrój: cebulę w plastry, marchewkę w słupki, czosnek w plasterki, a chili drobno posiekaj. Dodatkowo możesz umyć limonkę i pokroić ją w ćwiartki.

  2. W letniej wodzie rozpuść sól i dokładnie wymieszaj.

  3. W słoikach ułóż warstwami pokrojone warzywa i dodaj goździki. Na samej górze możesz umieścić limonkę. Następnie zalej całość solanką.

  4. Kiś warzywa w temperaturze pokojowej od 5 do 10 dni.

Taka kiszona cebula z czosnkiem i innymi dodatkami będzie jeszcze bardziej wyrazista w smaku. Podobnie jak w przypadku podstawowego przepisu, doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek i sałatek lub surówka do obiadu.

Źródła
  1. K. Wala, M. Kuczyńska, Z. Zdrojewicz, Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych, „Medycyna Rodzinna” 2019, nr 22(1).

  2. A. Lonczak, Cebula – warzywo pełne zalet, „Zdrowa Żywność – Zdrowy Styl Życia” 2019, nr 1.

  3. J. Lisiecka, Zdrowe kiszonki, „Działkowiec” 2019, nr 03.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Polecane

kora-wierzby-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
Odżywianie
2 min.
Kora wierzby – właściwości i działanie. Jak stosować korę wierzby?
14.05.2021
sprawdzony-przepis-na-zdrowe-sniadanie
Odżywianie
2 min.
Sprawdzony przepis na zdrowe śniadanie
27.07.2021
dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
OdżywianieZdrowie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
nadwaga-jakie-sa-rodzaje-jak-z-nia-walczyc
ZdrowieOdżywianie
2 min.
Co to jest nadwaga i jak ją ocenić? Jak walczyć z nadmierną masą ciała?
19.05.2021

Najchętniej czytane

dlaczego-sniadanie-jest-wazne-i-nie-powinno-sie-go-pomijac
OdżywianieZdrowie
1 min.
Dlaczego śniadanie jest ważne i nie powinno się go pomijać?
30.08.2021
niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
niedozywienie-co-to-jest-jakie-sa-rodzaje-i-skutki
Odżywianie
2 min.
Niedożywienie - co to jest? Jakie są rodzaje i skutki?
30.07.2021
sok-z-jezyn-wlasciwosci-oraz-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Sok z jeżyn - właściwości oraz sprawdzony przepis
29.10.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.