Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

Lubczyk – aromatyczne zioło, które warto włączyć do codziennej diety

Agnieszka Bartel

28.10.2021

Aktualizacja: 28.10.2021

Lubczyk jest częścią tej samej rodziny, co seler. Cenimy go za aromat, szerokie zastosowanie i ogromne właściwości zdrowotne, znane od tysiącleci. Można wykorzystać różne jego elementy zarówno w kuchni podczas przygotowywania ulubionych dań, jak i w ziołolecznictwie. Warto sprawdzić na własnej skórze jego niezwykłe moce.


lubczyk-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze-i-zdrowotne
pixabay.com

Lubczyk – ogólna charakterystyka

Lubczyk ogrodowy to jedno z tych ziół, które dobrze zakorzeniło się w polskiej tradycji ziołoleczniczej oraz kulinarnej. Wiąże się z nim wiele mitów i przekonań. Nasze babcie stosowały go, aby wyleczył drogi oddechowe, oraz przekazywały z pokolenia na pokolenie wiedzę o tym, że ma niezwykłą moc jako afrodyzjak. Uważany jest za roślinę leczniczą i można wykorzystywać wszystkie jego części – kłącza, łodygę, liście czy nasiona. Jego smak możesz również poczuć w bardzo popularnej przyprawie maggi, którą większość z nas ma w swoich kuchniach. Jeśli nie wyobrażasz sobie sosu lub zupy bez tego dodatku, sprawdź, dlaczego warto do diety włączyć również lubczyk w innych postaciach.

Świeży lubczyk można pomylić z pietruszką, gdyż jego liście, gdy są w pęczku, wyglądają bardzo podobnie. Lipiec i sierpień to czas, gdy zioło kwitnie, rozwijając delikatne żółte kwiecie zebrane w baldachimy. Lubczyk znali już starożytni Grecy i Rzymianie, dla których był ważnym elementem ówczesnych sadów. Dziś uprawiamy go nawet w przydomowych ogrodach (nie nadaje się do doniczek), więc tym bardziej warto przede wszystkim docenić jego właściwości lecznicze, ale dobrze wiedzieć też, że wykorzystywany jest również w kosmetyce. Olejek pozyskiwany z rośliny znaleźć można w niektórych perfumach lub w płynach do kąpieli. Dodaje im charakteru i ostrości w wyrazie.

Z całej rośliny to korzeń lubczyku ma największe właściwości lecznicze. Zbierać go możesz jesienią, najczęściej w drugim lub w trzecim roku kwitnienia rośliny. Następnie powinieneś go szybko i dokładnie wyczyścić, podzielić na mniejsze części i wysuszyć w niezbyt wysokiej temperaturze. Liście możesz zrywać wiosną, najlepiej tuż przed wrzuceniem do potrawy, lub ususzyć. Ich gorzki i korzenny smak nadaje charakteru zupom, sosom, marynatom do mięs, daniom jednogarnkowym czy sałatkom.

Jakie składniki odżywcze ma lubczyk?

Wiesz już, jak lubczyk wygląda, z czego jest zbudowany i że wykorzystać można tak naprawdę wszystkie jego części. Nie dość, że jest zdrowy, to jeszcze sprzyja ekologii i nie marnujesz żadnych elementów rośliny. W kuchni przydadzą się nawet nasiona lubczyku. To wygodny sposób, aby zwiększyć spożycie ważnych dla naszego zdrowia mikroelementów. Niektóre z nich mają właściwości moczopędne, wiatropędne, wykrztuśne czy przeciwzapalne. A co w lubczyku jest wartego naszej uwagi?

To zioło, w którym występuje przede wszystkim bardzo charakterystyczny i bogaty w składniki aktywne olejek eteryczny. Jego zapach powoduje, że staje się cennym dodatkiem w produktach kosmetycznych, takich jak perfumy, płyny i olejki do kąpieli. Znajdują się w nim między innymi żywice, cukry, skrobia, ftalidy, kwasy polifenolowe, związki kumarynowe, a w korzeniu też sole mineralne, garbniki czy kwasy organiczne. Na szczęście coraz częściej przekonujemy się do wykorzystania ziół w przyrządzanych w domach posiłkach. Dzięki nim możesz w tak prosty i do tego smaczny sposób dostarczyć sobie ważnych substancji odżywczych.

Jakie właściwości ma lubczyk?

Wszystkie składniki odżywcze i regularne spożycie zioła przekładają się bezpośrednio na jego korzystny wpływ na stan naszego zdrowia. Właściwości lubczyku są warte uwagi, jeśli chcesz w naturalny sposób zadbać o układ moczowy, pokarmowy, a nawet o drogi oddechowe. Przede wszystkim warto włączyć do diety świeże zioło, gdy dokucza ci kamica nerkowa lub inne zaburzenia pracy i stany zapalne nerek. Lubczyk działa moczopędnie, poprawia też przepływ krwi w naczyniach krwionośnych w nerkach. Ponieważ zalecany jest w leczeniu chorób dróg moczowych, kojarzony jest również jako naturalny środek łagodzący dolegliwości związane z prostatą.

Zioło działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, sprzyja zatem poprawie perystaltyki jelit, ale wykorzystywane jest również w leczeniu dolegliwości trawiennych czy wrzodów żołądka naturalnymi metodami. Dodając go do ulubionych potraw, pozbędziesz się problemów ze wzdęciami, bólem brzucha, niestrawnością, brakiem łaknienia, jak również poprawisz pracę wątroby i dróg żółciowych. Podkreślisz smak potrawy, jednocześnie dbając o układ trawienny. Czego chcieć więcej?

Możemy dodać, że lubczyk, jedzony samodzielnie lub w mieszance innych ziół, łagodzi bóle menstruacyjne, pomaga walczyć z miażdżycą, a olejek lubczykowy dodany do kąpieli czy płukanki pomaga odnieść sukces w walce z łuszczycą skóry głowy. Regularne spożywanie lubczyku wiąże się ze zwiększeniem popędu seksualnego.

Kiedy lepiej nie spożywać lubczyku?

Jak w przypadku każdego produktu, nadmierne spożycie tego zioła może przynieść niepożądane dolegliwości. To, co jednym pomaga, innym może zaszkodzić. Warto o tym pamiętać, stosując różne składniki w kuchni. Lubczyk jest lekkostrawny, więc nie ma przeciwwskazań do jego spożywania. Chyba że zauważyłeś u siebie nadwrażliwość na glutaminian, wtedy zbyt dużo lubczyku w daniu może wywołać reakcje podobne do tych, jakie masz po spożyciu pełnych tego syntetycznego dodatku potraw instant czy dań kuchni chińskiej.

Ponieważ lubczyk znany jest z właściwości rozkurczowych, powinny pamiętać o tym kobiety w ciąży, dla których mogłyby być one niebezpieczne. O ile kilka listków zioła w ulubionym daniu nie powinno zaszkodzić, o tyle preparaty zawierające wyciąg z lubczyku już mogą wywołać pewne problemy. Umiarkowane spożycie, dodawanie niewielkich ilości do przygotowywanych dań ma jednak wiele korzyści zdrowotnych.

Źródła
  1. A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, wyd. II, PZWL, Warszawa 1987.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

jak-rozpoznac-aloes-leczniczy-jak-wyglada
Odżywianie
1 min.
Jak rozpoznać aloes leczniczy? Jak wygląda?
30.07.2021
syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
syrop-z-kwiatow-lipy-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić syrop z kwiatów lipy? Przepis i właściwości
17.09.2021
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.