account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Wartości odżywcze makreli pieczonej, w sosie, oleju i wędzonej.

Sylwia Brodniewska 24.01.2022Aktualizacja: 07.10.2022

Ryby zawierają dużo cennych witamin i mikroelementów, są też bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Warto je jeść zamiennie z mięsem, ponieważ pozytywnie wpływają na zdrowie, obniżając poziom cholesterolu, poprawiając pamięć i wzmacniając odporność. Makrela jest tłustą rybą morską, którą warto regularnie spożywać dwa razy w tygodniu.


makrela-pieczona-w-sosie-oleju-wedzona
pexels.com

Polecane

physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
kiszona-cukinia-dlaczego-warto-ja-jesc-przepis
Odżywianie
2 min.
Kiszona cukinia - dlaczego warto ją jeść? Przepis
29.10.2021
Spis treści
  1. Wartości odżywcze makreli
  2. Jaką makrelę należy wybrać?
  3. Jak przyrządzić makrelę?

Wartości odżywcze makreli

Makrela jest tłustą rybą, zawierającą wiele cennych witamin, mikroelementów i kwasów tłuszczowych. W zależności od przyrządzenia może stanowić danie obiadowe, przekąskę lub być spożywana na śniadanie. Najpopularniejsza jest makrela wędzona. Makrelę świeżą najłatwiej kupić w sklepach rybnych lub bezpośrednio od wędkarzy. Makrela zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są bardzo ważne dla ludzkiego organizmu. Samodzielnie nie da się ich wytworzyć, dlatego trzeba je dostarczać z zewnątrz. Kwasy omega-3 odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ciśnienie tętnicze.

Makrela może być spożywana wymiennie z mięsem, ponieważ jest cennym źródłem białka. Takie założenia ma dieta śródziemnomorska, która stawia na ryby, owoce morza, świeże warzywa i owoce. Nie bez powodu jest uznawana za najzdrowszą dietę świata, ponieważ zapewnia ludzkiemu organizmowi wiele cennych witamin.

Makrela zawiera dużą dawkę selenu, fosforu, potasu i magnezu, które są cennymi mikroelementami, a także witaminy D, A oraz z grupy B, w tym witaminę B12. Selen zawarty w rybie zwiększa odporność organizmu i niweluje wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry. W świeżej makreli znajduje się największe stężenie witaminy D, która jest odpowiedzialna za wzrost kości i zębów, odporność oraz zmniejszenie występowania cukrzycy, insulinooporności i chorób sercowo-naczyniowych.

Regularne spożywanie ryb, w tym makreli, poprawia pamięć i koncentrację, a także samopoczucie. Pomaga też zasnąć. Zawartość cynku i witaminy A pozytywnie wpływa na wygląd skóry, stan włosów oraz paznokci.

Makrela jest rybą morską i może zawierać niewielkie ilości toksyn, które w nadmiarze są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Gromadzi również związki rtęci, dlatego pomimo wielu cennych właściwości nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Dla zachowania zdrowia i urody po rybę najlepiej sięgać dwa razy w tygodniu.

Jaką makrelę należy wybrać?

Najzdrowsza i najmniej kaloryczna jest świeża makrela, ale rzadko można ją spotkać w regularnej sprzedaży. Można ją przyrządzić na wiele sposobów: na grillu, na parze czy piekąc w folii. Jednak najwięcej osób sięga po rybę wędzoną, choć nie jest ona rekomendowana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ zawiera dużo sodu. Wędzona makrela podczas procesu traci cenne witaminy, głównie z grupy B, jeśli więc masz możliwość, to wybierz rybę surową. Najzdrowsze ryby to właśnie te, które możesz samodzielnie przygotować tak, jak lubisz.

Makrelę można kupić w gotowej wersji, czyli w puszce. Najczęściej występuje w sosie pomidorowym, oleju czy w towarzystwie warzyw konserwowych. Makrela, zanim trafi do puszki, jest poddawana obróbce termicznej, podczas której traci cenne witaminy i mikroelementy. Ma ona również wyższą kaloryczność, dlatego można ją włączyć do diety jedynie okazjonalnie.

Najzdrowszym sposobem na przygotowanie makreli jest zrobienie jej na parze, w towarzystwie warzyw. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, przygotuj makrelę w pomidorach. To szybkie danie zawiera nie tylko witaminy z grupy B oraz selen, ale także potas, który znajduje się w warzywach. Równie popularną rybą jest łosoś atlantycki, więc jeśli nie masz możliwości zakupu makreli, wybierz właśnie jego.

Jak przyrządzić makrelę?

Istnieje wiele przepisów z makrelą w roli głównej. Może ona stanowić bazę do sałatki, pastę do kanapek czy być głównym składnikiem dania obiadowego. Wędzoną makrelę można połączyć z miksem sałat, pomidorami, jajkami, papryką i zielonym ogórkiem. Tak przygotowana sałatka jest świetnym sposobem na szybki lunch w ciągu dnia.

Świeżą makrelę można przygotować w orzeźwiającej marynacie, na bazie oliwy z oliwek, cytryny i czosnku. Dzięki temu jej smak będzie bardziej intensywny. Możesz ją spożywać wraz z ryżem lub jedną z kasz. Warto znaleźć ulubiony sposób podania, dzięki czemu łatwiej będzie włączyć ryby do swojej diety.

Źródła
  1. C.Itsiopoulos, Dieta śródziemnomorska. Książka kucharska, Wydawnictwo ​​<a href="https://tantis.pl/p/item-publishing-p9024">ITEM Publishing</a>, Warszawa 2019.
  2. A. Jopp, Cała prawda o tłuszczach. Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom omega-3, Wydawnictwo Vital, Białystok 2018.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

dieta-na-jelita-co-jesc-jadlospis-i-przepisy
Odżywianie
2 min.
Dieta na jelita - co jeść? Jadłospis i przepisy
24.01.2022
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
dieta-antycellulitowa-co-jesc-a-czego-lepiej-unikac
Odżywianie
2 min.
Dieta antycellulitowa - co jeść, a czego lepiej unikać?
30.07.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.