account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Najpopularniejsze przepisy na rybę – pieczoną, w occie oraz smażoną

Sylwia Brodniewska

30.10.2021

Aktualizacja: 02.07.2023

Coraz więcej osób sięga po ryby, co jest spowodowane pojawianiem się nowych, smacznych przepisów. Ryba w occie to smaczna przekąska, a rybą po japońsku zaskoczysz gości. A może wybierasz tradycyjną rybę po grecku?


przepisy-na-rybe-pieczona-w-occie-smazona
pexels.com

Polecane

salata-rzymska-do-czego-pasuje-z-czym-podawac
Odżywianie
1 min.
Sałata rzymska - do czego pasuje? Z czym podawać?
24.01.2022
kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac
Odżywianie
2 min.
Zupa dyniowa - z jakimi dodatkami ją podawać?
27.07.2021
Spis treści
  1. Dlaczego warto jeść ryby?
  2. Przepisy na rybę pieczoną
  3. Przepisy na rybę w occie
  4. Przepisy na rybę smażoną

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby są źródłem zdrowych tłuszczów, dlatego warto je regularnie jeść. To właśnie one zawierają największe ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których organizm samodzielnie nie potrafi wytworzyć. Kwasy omega-3 wzmacniają serce, układ krążenia, a także usprawniają pracę mózgu, dlatego ich obecność w diecie każdego z nas jest obowiązkowa. Przepisy na rybę można znaleźć prawie w każdej książce kucharskiej, ale dobrym pomysłem jest samodzielne stworzenie kilku połączeń. Ryby można przyrządzać na wiele sposobów – grillować, gotować na parze, piec w piekarniku czy smażyć na głębokim oleju. Wiele ryb, takich jak szprotki czy sardynki, obfituje w wapń, dzięki czemu możesz wspomagać dietą walkę z osteoporozą. Potrawy z ryb powinny często gościć na Twoim stole. Najlepiej smakują te przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak tradycyjna ryba po grecku. Jest to jedna z potraw, które każdy robi trochę inaczej.

Przepisy na rybę pieczoną

Ryby są bogate w witaminy A i D, odpowiedzialne za zdrowe kości. Pieczone w piekarniku, stanowią najlepszy sposób na szybkie, zdrowe i pyszne danie. Najzdrowsze ryby, takie jak pstrąg, makrela, łosoś czy dorsz, warto piec w całości. Przepis na rybę pieczoną jest bardzo prosty. Wystarczy, że całą rybę umyjesz i delikatnie osuszysz. Następnie natrzyj ją solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Tak przygotowaną rybę zawiń w folię spożywczą i umieść w piekarniku. Piecz 20–30 minut, w zależności od gatunku. Jako uzupełnienie dania dobrze sprawdzają się młode ziemniaki z wody z koperkiem wraz z wiosenną sałatką. Dobrze smakuje także ryba z piekarnika z marchewką czy warzywami. Pieczona ryba to nie tylko smaczne danie na wspólny obiad. Spożywana 2 razy w tygodniu poprawi odporność.

Staraj się eksperymentować z przepisami na rybę – jest ich tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie. W piekarniku często przygotowuje się ryby w folii, ale to niejedyny sposób. Możesz upiec rybę w formie potrawki. Przepis jest prosty – wystarczy pokroić rybę, np. filet z mintaja, miruny czy dorady, na małe kawałki. Filet ma mniej ości, ale postaraj się wyjąć chociaż te duże. Połącz rybę z warzywami – dobrze sprawdzają się warzywa korzeniowe, ponieważ podkreślają smak potrawy. Całość wymieszaj, dobrze dopraw i upiecz w piekarniku.

Popularnym daniem jest ryba po grecku, którą przyrządzisz w podobny sposób. Przed połączeniem ryby z warzywami należy je podsmażyć, aby były bardziej miękkie. Dodatkowo do potrawy dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przepis na rybę po grecku jest szybki w przyrządzaniu, jednak potrawa ta nadal za rzadko pojawia się na naszych stołach.

Przepisy na rybę w occie

Ryby to nie tylko sposób na obiad, ale także na przygotowanie przetworów, które można skosztować w każdej chwili. Najpopularniejszym przepisem jest ryba w occie. Pokrojoną w małe kawałki rybę należy obtoczyć w mące i usmażyć na złocisty kolor na odrobinie oleju. Cebulę pokrój w pióra i umieść w słoiku. Dodaj usmażoną rybę i dolej gorącą zalewę octową, która składa się z wody i octu w proporcji 4 : 1. Tak przygotowaną potrawę można przechowywać nawet kilka miesięcy.

Wiele osób lubi spożywać ryby na zimno, dlatego często sięga po rybę w galarecie. Przepis na nią nie jest skomplikowany, jednak wymaga poświęcenia większej ilości czasu. Gotujemy włoszczyznę wraz z przyprawami na wolnym ogniu aż do momentu, kiedy będzie miękka. Dodajemy do niej pokrojoną w kawałki rybę i gotujemy jeszcze kilka minut. Powstały w ten sposób wywar odcedzamy przez sitko i doprawiamy solą i cukrem. Rozpuszczamy żelatynę. Przygotowaną wcześniej rybę z warzywami układamy na półmisku i zalewamy wywarem, tak aby zakrywał wszystkie kawałki ryby. Całość studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu galarety danie jest gotowe do podania.

Przepisy na rybę smażoną

Najpopularniejszym przepisem na smażoną rybę jest ryba po japońsku, czyli panierowana w cieście naleśnikowym. Ryba w cieście to miła odmiana od potraw przygotowywanych na parze. Przepis polega na usmażeniu kawałków ryby zanurzonych w cieście naleśnikowym. Potrawa ta różni się od tradycyjnych, jednak warto przynajmniej raz jej spróbować. Musisz pamiętać, że smażone ryby mają więcej kalorii niż gotowane, na przykład na parze. Warto często sięgać po nie na obiad, bo – jak widać – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów.

Źródła
  1. A. Jopp, Cała prawda o tłuszczach. Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom Omega-3, Vital, Warszawa 2017.
  2. J. Le Divellec, Ryby i owoce morza. 400 przepisów, Larousse, Warszawa 2004.
  3. J. Mikołajczak, O rybach. 40 przepisów na dania z ryb, Full Meal, Warszawa 2016.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
orzeszki-ziemne-co-zawieraja-jakie-maja-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Fistaszki - jakie mają właściwości i wartości odżywcze?
30.07.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.