account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
ZdrowieChoroby 1 min.
Zweryfikowane przez eksperta

Co jeść i czego unikać w łuszczycy?

Marta SzarawarskaSylwia Brodniewska18.09.2023Aktualizacja: 18.09.2023

Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą skóry o podłożu autoimmunologicznym, której przyczyny nie zostały dotychczas poznane.. Jednym ze sposobów łagodzenia objawów łuszczycy jest zastosowanie odpowiedniej diety, która jest bogata w produkty wpływające na wyciszenie stanu zapalnego w organizmie. Sprawdź, jakie produkty najlepiej włączyć do diety a których unikać, aby uzyskać remisję choroby.


dieta-w-luszczycy-na-czym-polega-co-mozna-jesc
Adobe Stock

Polecane

skurcze-szyi-jakie-sa-przyczyny-co-robic
Zdrowie
2 min.
Skurcze szyi - jakie są przyczyny? Co robić?
24.01.2022
czy-zwapnienie-kosci-mozna-wyleczyc
Zdrowie
1 min.
Czym jest zwapnienie kości? Przyczyny, objawy, leczenie
09.05.2022
kwasny-zapach-potu-jakie-sa-przyczny
Zdrowie
1 min.
O czym świadczy kwaśny zapach potu? Prawdopodobne przyczyny
02.06.2022
bable-po-oparzeniu-po-ilu-dniach-znikaja-czym-smarowac
Zdrowie
1 min.
Bąble po oparzeniu - po ilu dniach znikają? Czym smarować?
30.07.2021
Spis treści
  1. Czym jest łuszczyca?
  2. Jakie są przyczyny łuszczycy?
  3. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy?
  4. Jak powinna wyglądać dieta w łuszczycy?

Czym jest łuszczyca?

Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą skóry, w której przebiegu obserwowane są charakterystyczne grudki przybierające postać czerwonych plam pokrytych srebrnymi łuskami. Wypryskom łuszczycowym może towarzyszyć silne swędzenie i pieczenie skóry. Zmiany najwcześniej pojawiają się na skórze głowy, następnie zauważyć można łuszczącą się skórę na twarzy. Z biegiem czasu plamy mogą się rozprzestrzeniać też na inne części ciała.

Biorąc pod uwagę lokalizację zmian skórnych, możemy wyróżnić:

Oprócz tego u osób chorujących na łuszczycę może rozwinąć się łuszczyca stawowa, która początkowo objawia się w obrębie stawów rąk i stóp. To bardzo niebezpieczna postać. Nieleczona może doprowadzić nawet do trwałego inwalidztwa.

Łuszczyca sama w sobie nie stanowi zagrożenia dla życia. Pogarsza jednak jego jakość. W przebiegu łuszczycy obserwowane są stany zaostrzenia procesu chorobowego oraz długie okresy remisji, kiedy to skóra jest wolna od grudek i wykwitów. Niezdrowy styl życia i niewłaściwy sposób odżywiania się może pogarszać przebieg kliniczny choroby poprzez nasilenie stanów zapalnych w organizmie.

Jakie są przyczyny łuszczycy?

Przyczyny łuszczycy nie zostały jak dotąd poznane, choć bardzo często lekarze wskazują na podłoże genetyczne i zaburzenia pracy układu odpornościowego. Obecnie łuszczyca klasyfikowana jest do chorób autoimmunologicznych. Rozwija się więc ona w sytuacji, gdy układ odpornościowy rozpoznaje swoje komórki jako obce i zaczyna je niszczyć.

Do czynników mających wpływ na rozwój choroby należą:

  • przewlekły stres,

  • zakażenia niektórymi bakteriami,

  • zaburzenia hormonalne,

  • ciąża,

  • nadwaga i otyłość,

  • palenie papierosów,

  • nadużywanie alkoholu,

  • zażywanie niektórych leków,

  • nieodpowiednia dieta,

  • nieprzestrzeganie zasad higieny,

  • nieodpowiednia pielęgnacja skóry.

Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy?

Niezdrowy styl życia, nieodpowiedni sposób odżywiania się mogą zaostrzać objawy łuszczycy i wpływać negatywnie na skuteczność leczenia. Dieta w chorobach autoimmunologicznych powinna być indywidualnie dopasowana do każdego pacjenta i odpowiednio zbilansowana. W jadłospisie osób cierpiących na łuszczycę nie powinno zabraknąć kwasów omega-3, które mają udowodnione działanie prozdrowotne. Zmniejszają stan zapalny organizmu, który, jak wiadomo, jest główną przyczyną łuszczycy. Należy również zadbać o odpowiednią ilość antyoksydantów i witamin, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. W diecie osób cierpiących z powodu chorób autoimmunologicznych ważne są także witaminy E, C, beta karoten, które mają pozytywny wpływ na kondycję skóry. Nie powinno zabraknąć witaminy D, której niedobory zdarzają się często u osób z łuszczycą.

Produkty, które są zalecane w diecie osób chorujących na łuszczycę, to:

  • ryby morskie,

  • olej lniany,

  • olej rzepakowy,

  • oliwa,

  • orzechy włoskie,

  • nasiona lnu, dyni, słonecznika,

  • świeże owoce i warzywa,

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,

  • gorzkie kakao.

Osoby chorujące na łuszczycę powinny zrezygnować z palenia tytoniu i picia alkoholu. Badania kliniczne wykazały bowiem, że nikotyna wpływa negatywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego, alkohol z kolei stymuluje produkcję cytokin prozapalnych oraz wolnych rodników. Nadmierne picie alkoholu nasila zmiany skórne, przez co zaostrza przebieg łuszczycy.

W diecie osób cierpiących z powodu łuszczycy nie ma miejsca na produkty wysokoprzetworzone oraz ubogie w błonnik. Wskazane jest również ograniczenie spożycia czerwonego, tłustego mięsa. Warto je zastąpić chudym mięsem drobiowym czy roślinami strączkowymi. Niewskazane jest picie dużej ilości kawy oraz używanie ostrych przypraw, ponieważ mogą one potęgować objawy skórne.

Jeśli oprócz łuszczycy stwierdzono u Ciebie celiakię, nietolerancję glutenu lub obecność przeciwciał skierowanych przeciwko gliadynie, rozważ zastosowanie diety bezglutenowej.

Do produktów, których należy unikać, ponieważ zaostrzają stan zapalny w organizmie, należą:

  • tłuszcze zwierzęce (np.smalec),

  • twarde margaryny,

  • mięso, w szczególności czerwone i przetwory mięsne,

  • produkty wysokoprzetworzone i ubogie w błonnik,

  • słodycze i wyroby cukiernicze,

  • mleko.

Jak powinna wyglądać dieta w łuszczycy?

Jak dotychczas nie udało się ustalić zaleceń dietetycznych dla osób cierpiących z powodu łuszczycy. Niemniej istnieją dane, z których wynika, że zmiana nawyków żywieniowych może korzystnie wpływać na przebieg tego schorzenia.

Uważa się, że nadwaga i otyłość wiążą się z podwyższonym ryzykiem rozwoju łuszczycy i prowadzą do nasilenia objawów chorobowych. Zaleca się więc, aby dieta przy łuszczycy oparta była na zasadach racjonalnego żywienia. Osobom, u których stwierdzono nadwagę lub otyłość, wskazane jest zastosowanie diety o obniżonej kaloryczności, która spowoduje utratę zbędnych kilogramów, a także włączenie regularnej aktywności fizycznej. Warto zastosować zasady diety śródziemnomorskiej, czyli dużą ilość świeżych warzyw i owoców, ryby morskie, oliwę, orzechy i węglowodany złożone, jak kasze, ryż, pieczywo pełnoziarniste. Kluczowe jest też odpowiednie nawodnienie. Eksperci zalecają picie przynajmniej 2 litrów wody dziennie. 

Łuszczyca jak inne choroby autoimmunologiczne jest schorzeniem przewlekłym i jej całkowite wyleczenie nie jest możliwe. To przypadłość, która ze względu na pojawiające się wykwity skórne może w bardzo negatywny sposób wpływać na stan psychiczny i samoocenę chorych. Nie znaczy to jednak, że muszą oni ciągle borykać się z jej przykrymi objawami. Odpowiednio dobrana dieta daje sporą szansę na wyciszenie uporczywych dolegliwości na długi czas. Połączenie zbilansowanego jadłospisu i odpowiedniego leczenia wpływa korzystnie na poprawę kondycji skóry. Warto również pamiętać, że zmiana nawyków żywieniowych, mimo że jest podstawą w leczeniu łuszczycy, powinna być skonsultowana z lekarzem.

Źródła
  1. W. Ptak i in., Podstawy immunologii, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, s. 18–22.
  2. K. Reich, Łuszczyca jako układowa choroba zapalna: implikacje dla postępowania, „Dermatologia po Dyplomie”, 3 (4), 2012, s. 4–15.
  3. B. Miękoś-Zydek i in., Jakość życia pacjentów z łuszczycą, „Postępy Dermatologii i Alergologii”, (6 (XXIII)), 2006, s. 273–277.
Author Marta Szarawarska picture
Absolwentka Politechniki Wrocławskiej na kierunku biotechnologia o specjalności biotechnologia molekularna i biokataliza oraz studiów podyplomowych na kierunku analityka medyczna na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Z zawodu diagnosta laboratoryjny w pracowni cytogenetyki.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

aloes-na-rany-jak-go-stosowac-co-warto-wiedziec
Zdrowie
1 min.
Aloes na rany - jak go stosować? Co warto wiedzieć?
30.10.2021
jak-dziala-woda-z-octem-jablkowym-pita-na-czczo
Zdrowie
2 min.
Jak działa woda z octem jabłkowym pita na czczo?
24.01.2022
polip-hiperplastyczny-co-to-jest
Zdrowie
1 min.
Co to jest polip hiperplastyczny? Czy jest groźny?
14.03.2022
ocet-na-stluczenia-jak-przygotowac-oklad
Zdrowie
1 min.
Ocet na stłuczenia - jak przygotować okład?
24.01.2022
Popularne w kategorii Zdrowie
Wysypka po antybiotyku
Zdrowie
1 min.
Wysypka po antybiotyku – domowe sposoby
03.06.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.